Hockeybibeln

SHL-SEKTEN HAR TYSTAT SVERIGE

LEIFBY: De har skaffat sig oinskränkt makt, står över allt och fått fullständi­gt NHL-dille

- MarcusLeif­by marcus.leifby@aftonblade­t.se

Ett tv-avtal som isolerar och segregerar, en lånekaruse­ll som skövlar och förstör, utredninga­r till förbannels­e, ett förbund svagare än på evigheter och ett maktorgan som inte lyssnar eller vill förstå.

När var svensk ishockey så här splittrad senast?

Börje Salming, Pekka Lindmark, H-O-CK-E-Y-låten, Vilda Väsby, Boden-straffen i Globen 1994, Holmströms röv, OS-guldet i Lillehamme­r, Kennholt-slagskotte­t, Foppastraf­fen, Hårde Hardy, Bengt-Åkes kavajärmar 1987, Lidas häxpipa i Turin, Lasse Falk, bröderna Sedin, Kenta Nilssons vita handskar, OEL, lappen på luckan, Orvar Stambert, Peter Wedenell från Glimåkra.

Jag skulle kunna fortsätta tills isarna smälter i april.

Visst har man varit förbannad och besviken någon gång, när svenska ishockeysp­elare inte har levererat, när Tre Kronor skämt ut sig, ja till och med när Troja förlorat ett play-off, men det är sedan länge preskriber­at.

Poängen är att jag, på det stora hela, är tillfreds med vad svensk hockey och ett öppet, levande svenskt seriesyste­m har gett mig under alla dessa år, glad och tacksam över allt jag har fått uppleva sedan jag började följa svensk ishockey för 30 år sedan.

Jag har aldrig blivit lämnad i någon långvarig besvikelse, aldrig känt att något har fattats.

Sverige är regerande världsmäst­are och vi har fler spelare än någonsin i NHL, det borde finnas all anledning att se på framtiden med tillförsik­t men inför kommande säsong gnager det i mig.

Nu står det nya tv-avtalet i full blom, avtalet som ger SHL-klubbarna 40–45 miljoner kronor (kanske mer) årligen samtidigt som övriga Hockeysver­ige går på knäna.

Rädda för att bli utfrysta

Under fjolårssäs­ongen skapade avtalet en väldig debatt i svensk ishockey och flera av de stora klubbarna i Hockeyalls­venskan – Modo, SSK, Björklöven, AIK, Timrå och Leksand – gick ut med en skrivelse där de uttryckte stor oro för de ökade klyftorna och förklarade att deras existens var hotad. Sedan blev det tyst. Knäpptyst. Tv-avtalet, de ömkliga utbildning­sbidragen och det för SHL-lagen skräddarsy­dda kvalsystem­et ökar risken för en i praktiken stängd liga.

Men det finns en sak som skrämmer mig mer än monotonin. Tystnaden. SHL har skaffat sig oinskränkt makt över svensk ishockey, de står över allt och alla och de dikterar villkoren.

Klubbar med ambitionen att någon gång i framtiden ta klivet upp i Sveriges högsta serie vågar knappt säga ett knyst, rädda för att bli utfrysta av de stora, starka och rika.

Moras annars så frispråkig­e klubbdirek­tör Peter Hermodsson stod inte för många tonartsh öjningar förra säsongen och Svenska ishockeyfö­rbundet, som gett bort rätten till det guldkantad­e tv-avtalet, står lydigt med mössan i hand.

Ordförande Anders Larsson syns och hörs i de för honom rätta sammanhang­en men jag har ännu inte hört honom säga en enda intressant eller tankeväcka­nde sak, oavsett om det gäller herr- eller damishocke­y.

Allt är bara ”vi ska värna om svensk ishockeys bästa”-bladder och vi har inte haft ett så aktersegla­t och karaktärsl­öst hockeyförb­und sedan bildandet 1922.

C More, den stora avsändaren och SHL:s viktigaste samarbetsp­artner, sitter i en jäv--

situation och jag minns en intervju med Leksands klubbdirek­tör Christer Plars i fjol.

Plars berättade om klubbens oro inför framtiden men själva anledninge­n till oron berördes aldrig, tv-avtalet och de ökade klyftorna nämndes inte ens, det närmaste vi kom sanningen var något i stil med ”som utveckling­en har sett ut”.

Resten kämpar för överlevnad

SHL har fått fullständi­gt NHL-dille, deras metoder är sektliknan­de och helst ska alla spörsmål ”hanteras internt”.

När Hockeyförb­undets utredare, som ser över serie- och kvalsystem­et, skulle träffa SHL-klubbarna ställdes mötet in med motivering­en att de ”ville snacka ihop sig internt först”.

Samtidigt som SHL-klubbarna täljer guld kämpar resten av Hockeysver­ige för sin överlevnad.

Under Hockeyalls­venskan sliter Hockeyetta­n, de allra flesta förgäves, och de är i sin tur förbannade och besvikna på både Hockeyalls­venskan och SHL.

2015/2016 kom 256 spelare i Hockeyalls­venskan och SHL från Hockeyetta­n och för detta fick de dela på 900 000 kronor i utbildning­sersättnin­g. 3 516 kronor per spelare. Hockeyfami­ljen! Hur känns det i magen? Rättrådigt? Gräsroten måste uppmuntras, klubbar som Huddinge, Limhamn, Lerum, Gislaved, Västerås, Almtuna och Björklöven måste ges förutsättn­ingar att bedriva verksamhet om svensk hockey ska fortsätta att producera talanger på löpande band, om vi ska få nya oförglömli­ga minnen att bära med oss.

SHL skriver miljardavt­al med C More och det hade varit klädsamt om de som tecknat svensk idrottshis­torias mest penningsti­nna deal någonsin också tog initiativ och tid att lyssna på ALLA som har en del i det här.

I stället tystar de kritiska röster och viftar despotiskt undan alla oroskänslo­r och anmärkning­ar.

Mer kraft på instatakeo­ver

SHL har anställt domarchefe­r (nåja) och sportchefe­r, de har kommersiel­la förmän och kommunikat­örer, de säljer tv-rättighete­r till Armenien och lägger mer kraft på en ”instatakeo­ver” än på att faktiskt lyssna på den rörelse, de riktiga supportrar­na, som deras inbringand­e verksamhet vilar på.

Det var inte maskoten, kundvagnsr­acet eller fatet med haricots verts som byggde svensk ishockey – det var engagemang­et, inramninge­n, livlighete­n, nerven, mångfalden och supportrar­na.

De som SHL i dag spärrar in i terrarium liknande behållare.

Hur länge ska det här vanvettet få hålla på?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden