Hockeybibeln

BLEKA VÄRVNINGAR – DET KAN STRAFFA SIG

- MATSWENNER­HOLM mats.wennerholm@aftonblade­t.se

Jag trodde på Luleå som ett topplag i ett tidigt skede i början på sommaren. Men värvningar­na levde inte upp till mina för väntningar. Den största satsningen verkar ha blivit de 40 miljoner kronor som investerat­s i att rusta upp Coop Norrbotten Arena. Det blir en ny ljusoch ljudanlägg­ning bland annat. Det är naturligtv­is inget som påverkar spelet på isen, där jag kan tycka att pengarna hade gjor t mer nytta.

När det gäller nyförvärv har inte Luleå övertrasse­rat bankkontot direkt.

Erik Gustafsson är det tyngsta, OS-backen som nu vänder hem från KHL och valde Luleå före uppväxtåre­ns Timrå.

Centern Jack Connolly känns mer som en chansning. Amerikanen beskrevs som en given succé när han värvades till Färjestad inför säsongen 2012/2013, men han blev aldrig vad han lovade. Sedan har han varit i Leksand och nu senast fyra säsonger i Rögle, där han inte gjorde något större väsen av sig.

Man ska aldrig säga aldrig, men jag tycker att Luleås styrka ligger i de spelare som blivit kvar: Patrick Cehlin, som är landslagsm­ässig då han får vara skadefri, målkungen Emil Larsson samt Robin Kovacs, som jag tror kan få sitt stora genombrott i vinter.

Sedan har man ung talang i 18-årige Isac Lundeström på lån från Anaheim i NHL och vir velvinden Einar Emanuelsso­n, 21.

Det är väl backsidan som känns lite tunn och jag har svårt att se Luleå på den övre halvan. Där var de i fjol med sin sjundeplat­s, men bara på bättre målskillna­d än HV71.

Det är inte länge sedan Luleå vann grundserie­n 2011/2012 — men vem minns det utanför Norrbotten? Speciellt som de åkte ut direkt i kvarten mot sjuan AIK med 1—4 i matcher.

Sedan dess har det varit upp och ner i Luleå. Mest ner. Norrbottni­ngarna har åkt ut i åttondelsf­inal två år i rad.

Men jag har stor respekt för tränaren Thomas ”Bulan” Berglund. Han har ett år bakom sig i båset nu och har kunnat forma laget efter sin spelidé. Är det någon som ska lyfta Luleå är det han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden