Hockeybibeln

BARRAR INTE FÖR MÅLET

Mora har avslutat de senaste säsongerna med att besegra Leksand i Slaget om Sil jan. I vinter ska traditione­n brytas. – Målet är slutspel, säger Robin Johansson.

- Text: StefanHolm Foto: JimmyWixtr­öm

”VI HAR BETYDLIGT

HÖGRE KRAV PÅ OSS

SJÄLVA I ÅR”

2017

tog sig Mora tillbaka till SHL genom att besegra Leksand i direktkval­et. I våras var det dags för den andra upplagan av det som kallas Slaget om Siljan, och Mora vann då på nytt och fick behålla sin plats i högsta serien.

Till våren 2019 har dock klubben en annan aktivitet inplanerad i kalendern. Slutspel. Det har Mora inte lyckats kvalificer­a sig för sedan 2007, då laget slutade på åttonde plats i grundserie­n och blev fullständi­gt överkört av Färjestad i den följande kvartsfina­len.

– Vi ska ta nästa steg i föreningen och har betydligt högre krav på oss själva. Vi ska vinnafler matcher än tidigare och jag tror att vi är en bra bit på väg. Jämfört med i fjol har vi en klar syn på hur vi ska spela och agera. Allt är mer strukturer­at, säger Robin Johansson.

Ny ledning blev nytändning

Han berättar att något hände efter årsskiftet, då den blivande sportchefe­n Anders Forsberg klev in i organisati­onen och Mats Lusth flyttade hem för att ersätta oprövade Mattias Karlin i båset.

– Vi har hållit en hög nivå tidigare men under den andra halvan av förra säsongen lärde vi oss att vi måste hålla en ännu högre nivå. Anders berättade om sina planer och när Mats kom blev det skillnad på träningarn­a. Han är väldigt rak, tydlig och ärlig och kräver mycket av varenda individ. Tränar vi så tränar vi och då ger alla hundra procent. Han är duktig på att plocka fram det, att få allaatt vilja göra sitt bästa varje dag. Det finns ett stort driv och engagemang, men tidigare var det svårt att få med alla på tåget. Märks det att ni har en Mora-kille i båset? – Ja, det är jättekul och en bra sak för oss. Som spelare var han en jäkligt tuff och rejäl back som gjorde precis allt för att vinna. Han är likadan som tränare, säger Robin Johansson.

Under det nya styret svarade han för sin poängmässi­gt bästa säsong sedan han kom till Mora 2013. 28-åringen gjorde elva mål, spelade fram till ytterligar­e sex och vann den interna poängligan för första gången.

– Förklaring­en är att jag anpassade mig ganska fort till spelet och fick mer förtroende, istid och ansvar än tidigare, säger Robin, som var en av Moras nyckelspel­are i direktkval­et.

Lyckan var total när föreningen förnyat SHL-kontraktet, men bara några månader senare förlorade klubben en del av sin själ. Jan Simons, som styrde Mora i 37 år, tog sitt sista andetag den 11 juli.

Hela bygden sörjde den populäre klubbledar­en, som inte hann fylla 72.

– Jag hade honom aldrig som chef, men under de tre senaste säsongerna fick jag en fin relation till Janne. Jag träffade honom mycket efter matcherna och lärde känna honom som person. Tidigare hade jag bara hört vilken fin person han var och vad han betydde för Mora. Det var fantastisk­t kul att få lära känna honom innan han gick bort. Några från laget var på begravning­en men jag kunde tyvärr inte komma. Är det honom ni ska spela för i vinter? – Absolut. På tröjorna ska vi bära ett emblem med Jannes porträtt. Det känns bra och fint. Tror du att det finns rinkar i himlen? – Bra fråga. Om inte kanske Janne bygger några. Vilka lag kommer göra upp om SM-guldet? – Malmö tog stora steg förra året och Växjö har alltid ett jättebra lag. Sedan har du Skellefteå, Frölunda... Jag tror att serien blir väldigt jämn, att många lag kan vara med och slåss om det. Det viktigaste blir att få ihop en bra grupp.

Bättre sammanhåll­ning

Lagsammanh­ållningen har väl alltid varit Moras styrka?

– Ja, för oss betyder den extremt mycket. Den har varit bra under alla år jag har varit i Mora. Året vi gick upp (2016/2017) hade vi en riktigt bra grupp och den här säsongen känns det också riktigt bra på den punkten. Lagsammanh­ållningen är bättre än i fjol, och då hade vi en bra grupp. Det är många bra killar som har kommit hit. Jag är förväntans­full och det är inget jag bara säger.

Inför säsongen har Mora presentera­t åtta nya spelare, men det är bara den slovakiske lands

lagsbacken Marek Daloga, lagkaptene­n och förra KHL-proffset Adam Masuhr, den NHLmeriter­ade finländare­n Michael Keränen och högintress­ante kanadicken Niki Petti som bör kallas nyförvärv. Målvakten Isak Wallin, Kevin Gagné och namnen Goumas har ett förflutet i klubben.

– Truppen känns bra, tycker jag. Jag både hoppas och tror att vi kan ta ett bra steg som lag, grupp och individuel­lt. Det finns bra förutsättn­ingar, så nu är det upp till oss att göra det så bra som möjligt, säger Robin Johansson.

Fostrad i Leksand

Han föddes i Mora men växte upp i Leksand, där han började spela ishockey i organisera­d form. Robin spåddes en lysande framtid och var lagkapten när ärkerivale­n 2010 vann J20-SM, men medan lagkamrate­r som Victor Rask och Filip Forsberg tog raka vägen NHL gav han sig ut på en märklig resa i hockeyns tjänst.

Det blev spel i Gislaved, Enköping, norska Manglerud och Tranås innan Robin Johansson återvände till Dalarna för att växa med Mora.

– I Leksand var vi en väldigt bra kull med spelare födda 1990–1991 och även kullenefte­rvar bra. Många av dem spelar hockey profession­ellt i dag, men det är tufft och alla får inte plats. Så är det. Alla tar olika vägar. Ja, resan ser olika ut för de flesta. Vissa blir ingenting för att det går för fort, andra måstegå en längre väg och lära sig utmed den. Vad har du för drömmar i dag? – Jag har och ska ha stora drömmar, men man måste också leva i nuet. Är det något jag har lärt mig är det att man inte ska ta något för givet. Man kan inte jaga framgången, för då riskerar man att få jaga hela livet. Den kommer naturligt när man gör bra saker så det gäller att ta hand om sig själv på bästa sätt, vara profession­ell och skapa rätt förutsättn­ingar. Då kan det gå snabbt. Vilken dröm bär du på just nu? – Att Mora ska bli ett jäkligt bra SHL-lag. Den här säsongen ska vi vinna många matcheroch etablera oss på riktigt, säger Robin Johansson.

 ??  ??
 ??  ?? VANN J20-SM MED LEKSAND 2010 – HÄR SPELAR DE NU: Henric Andersén, Chamonix, Alen Bibic, Rögle, Erik de la Rose, Vitkovice, Filip Forsberg, Nashville Predators, Daniel Gunnarsson, Leksand, Erik Hanses, Modo, Fredrik Händemark, Malmö, Martin Janolhs, Malmö, Robin Johansson, Mora, Martin Karlsson, Leksand, Jon Knuts, Leksand, Olle Liss, Rögle, Andreas Martinsen, Chicago Blackhawks, Patrik Norén, Skellefteå, Victor Rask, Carolina Hurricanes, David Åslin, Södertälje.
VANN J20-SM MED LEKSAND 2010 – HÄR SPELAR DE NU: Henric Andersén, Chamonix, Alen Bibic, Rögle, Erik de la Rose, Vitkovice, Filip Forsberg, Nashville Predators, Daniel Gunnarsson, Leksand, Erik Hanses, Modo, Fredrik Händemark, Malmö, Martin Janolhs, Malmö, Robin Johansson, Mora, Martin Karlsson, Leksand, Jon Knuts, Leksand, Olle Liss, Rögle, Andreas Martinsen, Chicago Blackhawks, Patrik Norén, Skellefteå, Victor Rask, Carolina Hurricanes, David Åslin, Södertälje.
 ??  ?? Lyfter bucklan efter guldet i J20-SM 2010.
Lyfter bucklan efter guldet i J20-SM 2010.
 ?? Foto: JIMMY WIXTRÖM ??
Foto: JIMMY WIXTRÖM
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Jubel efter Slaget om Siljan i våras.
Foto: BILDBYRÅN Jubel efter Slaget om Siljan i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden