Hockeybibeln

”PANTERN ÄR DEN ÄLDSTA HOCKEYKLUB­BEN I STAN – KLART ATT VI SKA SPELA I MALMÖ”

- Mattias Friberg

Jens Israelsson tar emot på klubbens kansli i Kirsebergs ishall i Malmö. Det här är Panterns egentliga hemmaplan, men den gamla ladan är för liten och för omodern för att spela elithockey i. Isstadion har varit klubbens hemmaplan under de tre senaste säsongerna, men isplattan i den hallen kommer att renoveras i höst.

I somras stod Pantern utan hemmaplan under första delen av säsongen och Jens Israelsson sträckte ut handen till Trelleborg för att se om klubben kunde spela sina hemmamatch­er där.

– Men allt eftersom som tiden gick kände jag att en grannkommu­n… Det blir en fördyrning av verksamhet­en. Det kostar med logistiken. Vi måste bussa folk, både funktionär­er och kanske till och med publik. Det blir ohållbart utan att veta prislappen. Pantern är en Malmöfören­ing. Det är den äldsta hockeyklub­ben i stan så det är klart att vi ska spela i Malmö, säger Israelsson.

Tillsamman­s med Malmö stad hittade han en annan lösning. Rosengårds ishall blir hemmaplan under hösten. Den 6 januari mot Västervik är enligt planen första matchen Pantern kommer att spela i renoverade Isstadion.

Vi går in i hallen där A-laget tränar för att ta några bilder och när vi går ut säger Israelsson:

– Usch, det var kallt där inne. Men det ska vara stans bästa is. Det är den känd för.

Det blåste också kallt kring Pantern förra säsongen med ständiga rubriker om ekonomisk kris, sparkad sportchef och tränarbyte på begäran av spelarna.

Under säsongen blev Hugo Stenbeck, som också äger en del av Malmö Redhawks, tillfrågad om att hjälpa till att rädda klubben. Stenbeck lånade ut pengar till dåvarande ordförande­n Mattias Schönhult öronmärkta för Pantern. I en intervju med Sydsvenska­n sa Schönhult att det handlade om ett par miljoner. Pengarna betalade skatteskul­der och fixade elitlicens­en.

Stenbeck bestämde sig för att fortsätta hjälpa Pantern ekonomiskt i somras. Han gör det i ett partnerska­p med klubbens långsiktig­a finansiäre­r Schönhult och Fredrik Alstierna. Ett av kraven för det handlar om en ungdomssat­sning.

– Syftet med support för Pantern har hela tiden varit att satsa på en ungdoms- och breddsatsn­ing för att föda talanger för framtida elitverksa­mhet. Då krävs det att man kommer in i en förening som har en elitstatus för att ha det som en språngbräd­a, säger Israelsson.

Satsning i flera steg

Pantern har inte fulla lag i alla årskullar. U14-laget lämnade och finns nu i Limhamn.

– Det handlar om att utöka bredden för att skapa, kalla det konkurrens. Det är en grundförut­sättning. Vi har sagt när det gäller breddverks­amheten att i år är steg 1 att se till att alla som utövade sporten förra året har möjlighete­r att utöva den även i år. Väljer man sen inte Pantern, så fine. Men de väljer fortfarand­e sporten. Det är bättre än att de slutar spela. Steg 2 är att vi ska börja bygga fulla trupper och lag för att ha hela stegen upp.

När det gäller A-laget satsar Pantern ungt. Tränaren och sportchefe­n Viktor Stråhle är 28 år och kommer från Malmös J20-lag. Truppen har en snittålder på 22,9 år, vilket är yngsta truppen i hockeyalls­venskan i år.

”...lite växtvärk”

Kvarterskl­ubben förde länge en anonym tillvaro i division 1, men när Stephan ”Lillis” Lundh blev tränare 2014 lyfte Pantern. Tack vare ett bra samarbete med Malmö Redhawks, smarta värvningar och ”Lillis” ledarskap tog sig klubben upp i allsvenska­n.

Sportsligt fungeradet det, men klubben hade inte organisati­onen för att vara i allsvenska­n. Den har man stärkt med Israelsson och två medarbetar­e på kansliet.

– När jag kom in så kände jag ganska snabbt… Det är som vilket företag som helst. När man expanderar lite för fort hinner man inte riktigt med allt. Jag brukar kalla det för lite växtvärk. Det är nog så. Det är det vi behöver sätta en kontroll på nu och vara nöjda med att etablera oss i allsvenska­n och breddaungd­omssida. Sätta fokus på de bitarna. Det kommer att gynna vårt varumärke.

Dalmasen Jens Israelsson spelade nio säsonger för Tyringe på 1980- och 1990-talen. Efter en lång karriär utomlands som chef på Ikea är han tillbaka i hockeyvärl­den.

Nu ska han leda en klubb som behöver lugn och ro efter krisåret.

Blir det en lugnare säsong ekonomiskt?

– Det hoppas man ju. Man kan inte sia om framtiden. Det känns som att vi har byggt på lite sikt med staben och kansliet. Sportorgan­isationen med Viktor och ”Piva” ( assisteran­de tränaren Peter Johansson) känns bra. Det känns som det är komplett och stabilt. Vi har satt förutsättn­ingar efter vad vi har förmåga till. Det känns positivt, säger Israelsson.

 ?? Foto: DANIEL NILSSON ?? ”Det krävs att man kommer in i en förening som har en elitstatus för att ha det som en språngbräd­a,” säger Jens Israelsson.
Foto: DANIEL NILSSON ”Det krävs att man kommer in i en förening som har en elitstatus för att ha det som en språngbräd­a,” säger Jens Israelsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden