Hockeybibeln

”JAG VILL SPELA FÖR MALMÖ”

Doldisens dröm – tillbaka till rötterna

-

SAN JOSE. Han är son till en svensk tennisstjä­rna och har fått sitt namn efter en annan. Hört talas om Joakim Ryan? – En dag vill jag spela för Malmö, säger den 25-årige NHL-backen.

Catarina Lindqvist, 55, är Sveriges bästa kvinnliga tennisspel­are genom alla tider. Hon gick till semifinal i Australian Open och Wimbledon, vann sex titlar på WTA-touren, besegrade Steffi Graf och slog sig in på topp 10.

Genom en annan framgångsr­ik svenska, Carina Karlsson, lärde hon känna en amerikansk agent vid namn Bill Ryan. Han jobbade på IMG i decennier och har represente­rat en rad svenska och utländska toppspelar­e, bland dem världsetto­rna Björn Borg, Roger Federer, Mats Wilander och Jevgenij Kafelnikov.

Catarina och Bill blev ett par, gifte sig efter Båstad-veckan 1988 och bestämde sig för att bilda familj. Visst, ett par månader efter sin sista proffsmatc­h, i US Open 1992, väntade Catarina parets första barn.

Det blev en pojke som 25 år senare står i ett omklädning­srum i San Jose bland superstjär­nor som Joe Thornton, Brent Burns, Joe Pavelski, Logan Couture och Erik Karlsson.

Han heter Joakim Ryan och fick sitt namn efter en hockeyintr­esserad tennisstjä­rna från Skellefteå.

– Pappa var manager åt Joakim Nyström. De blev bra kompisar och han gillar namnet. Jag har träffat Joakim och många andra tennisspel­are. Jag var ganska ung då, men det kommer jag ihåg. Det var ganska roligt, säger Joakim Ryan.

Trots att han växte upp i Rumson, New Jersey, och bara har bott i Sverige i ett par år talar han i det närmaste perfekt svenska med skånsk brytning.

Det har lett till många dråpliga situatione­r, som när han presentera­de sig för lagkamrate­rna Tim Heed och Marcus Sörensen. Svenskarna hade ingen aning om att de hade en landsman i Joakim Ryan, som har dubbla pass.

– När jag först träffade Tim och Marcus visste de inte att jag pratade svenska, så de blev lite förvånade. Då berättade jag att min mamma är från Sverige, säger han.

Hur har du lyckats underhålla svenskan så bra?

– Mamma pratade svenska med oss under uppväxten. Sedan, när vi flyttade till Sverige, gick jag och min lillebror i svensk skola. Under de tre första månaderna förstod jag ingenting, men sedan bara kom det. Ja, plötsligt kunde jag även skriva och läsa svenska.

”Spelade mycket tennis’

Familjen, som även består av syskonen Tobias och Christina, bodde i Höllviken 2003–2005. Joakim speladedå pojklagsho­ckey för Malmö och tennis för Höllvikens TK, och han var en talang i båda sporterna.

2005 vann han SM-guld i dubbel för tolvåringa­r, med Maximilian Brandt, Tumba TK, vid sin sida.

– Jag spelade mycket tennis när jag var yngre, speciellt när jag bodde i Sverige. Det gick ganska bra men när jag var tolv år flyttade vi tillbaka till USA. Där var det inte lika lätt som i Sverige, där jag kunde spela så mycket jag ville. I stället spelade jag ishockey,amerikansk fotboll, lacrosse och andra sporter med mina kompisar. Mamma sa att jag måste satsa lite mer om jag ville spela tennis, men jag tyckte bättre om hockey, att vara med i ett lag i stället för att vara ensam ute på banan. Jag tycker om tennis väldigt mycket men hade mer kul med hockeyn och valde det. Mamma sa, typ: ”Gör vad du vill. Jag bryr mig inte. Det är ditt liv.”

Pappa Bill, som spelade hockey på high

”Mamma sa att jag måste satsa lite mer om jag ville spela tennis, men jag tyckte

bättre om hockey”

school och är ett stort Rangers-fan, hade inga synpunkter på idrottsval­et.

– Han tyckte om hockey och lärde mig att åka skridskor när jag var fyra år, typ.

Resten är historia...

– Ja, precis. Ha, ha, ha. Det gick bra för mig. Joakim Ryan har mycket ogjort i NHL men en dag vill han återvända till Skåne för att spela hockey.

– När karriären här är slut skulle jag definitivt vilja gå till Malmö. Jag tycker om sta- den och har fortfarand­e kompisar där. Mormor, min mammas syster och bror och mina kusiner finns också där, så jag åker dit när jag kan. Senast förra sommaren var jag där.

NHL-debut förra säsongen

Malmö Redhawks har redan uppvaktat den skridsko- och passningss­kicklige backen, men Joakim Ryan hade då spelat till sig en plats i AHL-laget San Jose Barracuda och insåg att resan till NHL var kortare från Sharks farmarlag.

– Ja, Malmö har visat lite intresse. Under mitt andra år i AHL snackade de med mina agenter och frågade om jag ville komma över, men jag ville inte göra det eftersom jag trodde att jag hade en bra chans här.

Det hade han. San Jose Sharks draftade Joakim Ryan 2012, då han spelade för Cornell University, och sedan 2015 har han ingått i organisati­onen.

Förra säsongen, efter två år i farmarlage­t, fick han göra NHL-debut. Det var den 13 oktober 2017 och Buffalo Sabres kom till SAP Center. På läktaren satt Catarina Lindqvist, som sedan 2009 driver East Brunswick Racquet Club i New Jersey. Hon var stolt som bara en mamma kan bli.

– Första matchen var väldigt speciell. Min mamma, pappa och syster kom och tittade och det gick bra för mig, berättar Joakim

TIM OCH MARCUS VISSTE DE INTE ATT JAG PRATADE SVENSKA, SÅ DE BLEV LITE FÖRVÅNADE

 ??  ??
 ?? Foto: STEFAN HOLM ??
Foto: STEFAN HOLM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden