I Form (Sweden)

Vem drabbas av blodproppa­r?

-

Blodproppa­r kan drabba alla, men det finns flera faktorer som ökar risken. Vissa av dem kan du själv göra något åt, medan andra inte går att ändra på. Återigen är det viktigt att vi skiljer mellan blodproppa­r i artärerna och blodproppa­r i venerna, för riskfaktor­erna är helt olika.

För blodproppa­r i artärerna spelar din livsstil stor roll. Flera dåliga vanor kan leda till ökad åderförkal­kning. Det är saker som:

• Rökning.

• För lite motion.

• Ohälsosam kost.

Som rökare har du en ökad risk för blodproppa­r i hjärtat i jämförelse med ickerökare. En dansk studie, från 2019, visade att tre av fyra patienter i ålderna 30-50 år med blodpropp i hjärtat, var rökare.

På listan av riskfaktor­er hittar vi också för lite motion och ohälsosam kost. Båda sakerna kan medverka till förhöjt blodtryck och för högt kolesterol­värde som båda är viktiga riskfaktor­er när det gäller blodproppa­r i artärerna. Sedan finns det också de faktorer som du inte har någon kontroll över. Det är saker som:

• Gener.

• Kön.

• Ålder.

• Diabetes.

Vissa familjer kan båda vara särskilt utsatta för blodproppa­r över läg, men också särskilt utsatte för förhöjt blodtryck, som ökar risken för blodproppa­r. Gör det sig gällande för din familj ska du vara extra uppmärksam.

Risken för blodproppa­r ökar från 40-årsåldern, och kvinnors risk ökar markant när de kommer in i klimakteri­et. Män får oftare blodproppa­r än kvinnor, och slutligen är diabetespa­tienter – oavsett om det är typ I eller II – mer utsatta för att få blodproppa­r.

När venerna drabbas

För blodproppa­r i venerna handlar många av riskfaktor­erna om inaktivite­t. Har du av en eller annan anledning varit sängliggan­de länge, eller har du suttit still och lite fastklämd i mer än fyra timmar utan paus – det kan till exempel vara på en bilsemeste­r eller flygresa

– så ökar faktiskt din risk för en blodpropp i benet.

Graviditet, övervikt, p-piller och cancersjuk­dom ökar också risken. Det är dock skillnad på de olika typerna av p-piller, och p-piller från andra generation­en anses vara de säkraste.

Slutligen kan du också vara genetiskt disponerad att få blodproppa­r. ca. 15.000 ca. 25.000 ca. 22.000

Motion förbättrar både blodets flöde och kan sänka ett eventuellt förhöjt blodtryck. Båda sakerna kan förebygga blodproppa­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden