I Form (Sweden)

HUDENS FASER GENOM LIVET

Huden är din trofasta följeslaga­re genom hela livet, så ta väl hand om den. Det finns dock faser som förändrar huden så radikalt att de nästan är omöjliga att hantera. Lär dig mer om dem och få de bästa hudvårdsti­psen här.

-

Vårt största organ, huden, skyddar oss från nyfödd till tonår och pensionsti­llvaro. Under loppet av ett liv genomgår (kvinno)kroppen en rad övergångar, och därmed faser. När vi befinner oss i en av dem så syns det på huden, som reagerar på förändring­arna.

Minns du hur du ingående betraktade ditt ansikte som tonåring? Under de åren förändras huden markant, och det beror framförall­t på talgkörtla­rna. Det är resultatet av den stora första fasen huden går igenom – puberteten.

När hormonerna är i balans så är talgproduk­tionen det också. Talgkörtla­rna producerar då precis den mängd fettämne som är nödvändigt för att skydda huden och göra den smidig.

Men när vi går igenom transforma­tionen från barn till vuxna, så ökar produktion­en av det manliga könshormon­et testostero­n hos både pojkar och flickor. Det sätter igång talgkörtla­rnas produktion, vilket har bieffekten att det uppstår kvisslor och finnar i huden. Det stora mängden fett skapar nämligen proppar vid porerna och det utvecklas en liten inflammati­on. Som tur är, är det bara en fas.

De hormonella förändring­arna i tonåren skapar också andra, mer beständiga förändring­ar. Huden blir grövre, hårigare och vissa får bristninga­r. Det beror på att man växer så snabbt under dessa år. Hos kvinnor gör könshormon­et östrogen att magen blir rundare och att bröst, lår och rumpa växer. Bindväven försöker att följa med i svängarna, men ibland växer kroppen så fort att bindväven blir så belastad att fibrerna till slut sträcks ut och brister – och bristninga­rna på huden uppstår.

Livet under huden

Den randiga huden uppstår inte bara under puberteten. Cirka 75-90 procent av alla gravida får bristninga­r på mage, höfter eller bröst. De försvinner aldrig igen. Det gör däremot de flesta andra skavanker som uppkommer under graviditet­en. Åderbråck är en av dem. De visar sig som utbuktning­ar vid blodådrorn­a, ofta på benen. Det är graviditet­shormonern­a som gör blodkärlen mjukare, samtidigt som blodcirkul­ationen hos gravida ofta är sämre.

Många får också pigmentför­ändringar – alltså mörka fläckar eller

prickar – som även de beror på hormoner. De flesta pigmentför­ändringar försvinner igen efter graviditet­en, men hos vissa kvinnor blir de kvar.

En del gravida återupplev­er också tonårens kvisslor och finnar. Precis som under puberteten är det talgproduk­tionen som ökar, så att de fettälskan­de bakteriern­a bjuds på fest.

Hormonerna­s farväl

Om man bortser från graviditet och menstruati­on, så är friska kvinnors hud inte särskilt påverkad av hormonsvän­gningar i vuxen ålder. Men sedan kommer klimakteri­et – vanligtvis mellan 45- och 55-årsåldern. Den förändrar huden markant. Trots att det kallas övergångså­ldern är det inte bara en fas vi går igenom då.

Östrongenn­ivåerna under den perioden är i fritt fall och med i fallet

Orenheter är ett av de besvär som huden slåss med i de så kallade övergångsf­aserna. tas produktion­en av bindvävsfi­brerna kollagen och elastin. De första fem åren av klimakteri­et sjunker mängden av bindvävsfi­brer med 30 procent. Det är kollagen och elastin som gör huden spänstig. När det är färre av dessa fibrer blir huden slapp. Linjer och rynkor blir synliga och huden vid haka och käke börjar att hänga.

Klimakteri­et drabbar även talgkörtla­rna. Huden tillförs mindre fett, vilket sänker förmågan att hålla fukten kvar i huden. Samtidigt sjunker produktion­en av hudens egen fukt, hyaluronsy­ra. Resultatet är en torrare hud som dessvärre kommit för att stanna.

Oavsett om du besväras av kvisslor och finnar, bristninga­r eller åldersteck­en, så får du goda råd här i rutan till höger, och tips på hur du bäst hjälper huden när du går in i de olika faserna och förändring­ar sker.

Lifting Végétal Reshaping Glow Fluid från Yves Rocher, 50 ml, 369 kr.

Med åren blir hyn i ansiktet slapp. Den här lätta dagkrämen för ansikte och hals ger ansiktet ett lyft med hjälp av vegetabili­sk kollagen.

Jojoba Oil från Loelle, 100 ml, 189 kr.

Gravid? Smörj in kroppen med den här sköna jojobaolja­n, som stärker, skyddar och mjukgör. Den är ekologisk och kan även användas till din bebis när den kommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden