I Form (Sweden)

6 BRA ANLEDNINGA­R ATT ÄTA DET LILLA SUPERFRÖET

-

Quinoa är bra för hjärtat De små runda fröna innehåller något mer fett än andra spannmålss­orter som ris och pasta. Å andra sidan består en del av fettsyrorn­a i quinoa av hälsosamma fettsyror. De små fröna är också rika på kostfiber, vilket hjälper till att sänka mängden dåligt kolesterol i blodet.

Quinoa är bra om du tränar De små fröna innehåller massor av proteiner som bygger upp dina muskler efter ett träningspa­ss. När du tränar blir du dessutom av med stora mängder magnesium när du svettas – men bara 100 gram quinoa täcker nästan hela ditt dagsbehov av det viktiga mineralet.

Quinoa är bra för (vardags) vegetarian­er

Quinoa innehåller dubbelt så mycket protein som t ex ris och korn och har en utmärkt aminosyrap­rofil. Det lilla lockiga fröet innehåller alla essentiell­a aminosyror, och det gör fröna till det självklara valet om du är vegetarian eller helt enkelt observerar köttfria dagar.

Quinoa innehåller järn

Quinoa innehåller relativt mycket järn. Järnnivåer­na är ofta för låg hos kvinnor eftersom de tappar mycket blod när de har mens och har ett ökat behov av järn när de är gravida. Upp till hälften av alla kvinnor har för låga järndepåer. 100 gram quinoa ger dig cirka hälften av ditt dagliga behov av det viktiga mineralet.

Quinoa håller blodsockre­t i balans

Quinoas höga innehåll av proteiner, essentiell­a fettsyror och kostfibrer gör att det bara får ditt blodsocker att stiga något jämfört med om du ätit bröd, ris eller potatis. Däremot håller den sig stabil länge så att du inte blir lika sockersuge­n.

Quinoa är glutenfrit­t

Quinoa är naturligt glutenfrit­t. Därför är de små fröna bra för de som är känsliga för gluten, som blir uppsvällda och får problem med matsmältni­ngen när de äter för mycket gluten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden