I Form (Sweden)

3 steg till ett BALANSERAT MOBILANVÄN­DANDE

Kanske får din telefon precis så mycket uppmärksam­het som du är bekväm med. Om så inte är fallet får du här några tips på hur du kan arbeta med vanan.

-

1 Hitta dina värden

I första fasen gäller det att komma i kontakt med de värden som ger ditt liv mening. Det kan vara närvaro, att leva hälsosamt osv. Det handlar om vem du vill vara i de olika delarna av din tillvaro i förhålland­e till relationer, hälsa, arbetsliv och kärleksliv. Fråga dig själv: Vilken person/ mamma/partner/kollega vill jag vara? Vilket familjeliv vill jag värna om?

Mål: Att hitta det som ger ditt liv mening.

2 Syna ditt mobilanvän­dande

Vad får du ut av att använda mobilen på det sätt du gör idag? Vad är t ex syftet med att kolla vädret flera gånger om dagen? Eller att kommentera bilder på Instagram? Fråga dig sedan: Kan jag använda mobilen till att skapa det liv jag vill ha? För vissa ger Instagram mening eftersom det ger tillgång till recept osv, medan andra älskar att kolla på Ted Talks på YouTube. Använd din telefon när den ökar din livskvalit­et – inte där den stjäl den.

Mål: Att bli medveten om hur ditt mobilanvän­dande stämmer överens med dina värden.

3 Planera för ett sunt användande av mobilen

Har du i det här stadiet upptäckt att den tid du lägger på mobilen, har ett pris? Att den går ut över din förmåga att fokusera på saker, att somna osv? Gör en lista över åtgärder i din mobilkonsu­mtion som kan säkerställ­a att du lever det liv du drömmer om i större utsträckni­ng. Lägg t ex telefonen på ett fast ställe och sätt den på ljudlös när du kommer hem. Ditt riktmärke är vad du vill ha – inte vad du vill bort från. Den positiva belöningen som kommer av att leva efter dina värden är förbluffan­de stor.

Mål: Att hitta konkreta vägar till att nå till det mobilanvän­dande du vill ha.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden