I Form (Sweden)

Gör dig redo för ett lopp på bara 4 veckor

Är du på väg att genomföra ett 5–10 kilometers lopp? Oroa dig inte, det finns fortfarand­e tid att förbättra din kondition.

-

Vi har ett program för dig som är helt otränad och för dig som redan springer.

Du kanske känner igen känslan. Du anmälde dig till ett lopp för sex månader sedan med de bästa avsikter att träna och komma i ditt livs bästa form. Och nu är du här med bara fyra veckor kvar och din löpform är exakt densamma som när du anmälde dig.

Men oroa dig inte. På bara fyra veckor kan du faktiskt träna dig till en hyfsad form, så länge du inte ska springa ett halvmarato­n eller maraton. Det säger Esther Baltzer, som har många års erfarenhet som löpcoach och personlig tränare.

“De flesta kan springa 5 kilometer i lugn takt utan träning – kanske till och med 10 kilometer – på ren viljestyrk­a. Men din löpuppleve­lse blir klart bättre ju mer du har tränat. Fyra veckor kan göra stor skillnad“, förklarar hon.

Så ska du träna

Med bara fyra veckor kvar till loppet handlar det om att vänja kroppen så mycket som möjligt vid trycket och belastning­en, men utan att överansträ­nga dig så mycket att du inte kan prestera på dagen på grund av träningsvä­rk.

“Om du börjar från noll ska du inte börja springa 5 km i ditt träningspr­ogram, det blir övermäktig­t. Men om du klarar av att springa bara 1-2 kilometer tre gånger i veckan är det mycket bättre att göra det i fyra veckor än att inte göra någonting alls“, säger Esther Baltzer.

Viktigt att träna mer för långa lopp

Det finns också de som genomför ett motionslop­p utan någon som helst träning. Men om du ska springa längre än 10 kilometer, avråder löpcoachen starkt från denna metod:

“Så fort vi börjar prata om halvmarato­n och maraton, börjar vi spela rysk roulett med vår skaderisk om vi inte tränar i god tid i förväg“, säger hon.

För även om dina muskler och din kondition kan vara under stor press vid 5-10 kilometer, är det dina senor och leder du ska oroa dig för. De måste långsamt vänja sig vid att springa långa sträckor om du vill undvika risken för långvariga skador.

“Du tar betydligt fler steg på 21 eller 42 kilometer, och om du har en liten felställni­ng i kroppen, vilket många av oss har, kommer du att belasta dina senor och leder“, förklarar Esther Baltzer.

Hon rekommende­rar att du tränar i minst 12 veckor inför ett halvmarato­n.

 ?? ?? Gör både träningen och själva loppet roligare genom att locka med dig en vän.
Gör både träningen och själva loppet roligare genom att locka med dig en vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden