I Form (Sweden)

STOR ARBETSBELA­STNING & TIDSPRESS

För dig som kämpar med

-

1 Håll koll på balansen

Det är viktigt att hålla ett öga på balansen mellan de uppgifter du behöver utföra och de resurser du har för att utföra dem.

Fråga: Vilka är mina arbetskrav och resurser? och var ärlig med svaret. Du behöver reagera om du känner att kraven är orimliga.

2 Tala med din chef

Det är en bra idé att ha ett samtal med sin chef i god tid. När du redan är stressad är det knepigare att göra förändring­ar. Håll koll i din kalender och kontroller­a om det finns något som kan justeras.

Det är svårt för din chef att veta att du är överarbeta­d om du inte säger till. Tänk framåt med idéer till lösningar. Behöver du extra utbildning eller hjälp? Eller finns det en isolerad uppgift som kan flyttas från ditt bord ett tag?

3 Var uppmärksam på tiden

Kortvariga stresstill­stånd är hanterbara för både kropp och själ. Problemet är när det blir ett långvarigt tillstånd och du inte kan lugna ner dig när hetsen har lagt sig.

Du kan uppleva stressympt­om som sömnproble­m, mindre aptit eller ett temperamen­t som är hetsigare än normalt. Så fråga dig själv: Hur länge har det här pågått?

4 Tänk igenom hur du använder din tid

När varningsla­mporna börjar blinka är det dags att ta en titt på dina egna rutiner. Varför halkar du efter? Finns det något du kan justera?

Dina strategier är viktiga, och den mest uppenbara – att springa fortare och hoppa över pauserna – är inte hållbar i längden. Tvärtom:

dina pauser under dagen och en bra återhämtni­ng efter en krävande arbetsdag är ännu viktigare än de brukade vara.

Fundera också på om det finns några rutiner på arbetsplat­sen som ni tillsamman­s kan göra annorlunda för att förbättra situatione­n. Din chef kan behöva involveras. Fråga också gärna kollegor i samma roll som du hur de hanterar sin tid.

5 Hitta orsakerna till störningar­na

Det är inte så att du måste kunna prestera oavbrutet, men å andra sidan kan du bli distrahera­d så många gånger under arbetsdage­n att du inte kan komma in i jobbet ordentligt. Detta måste man ta itu med.

Avbrott är individuel­la, och lösningen måste vara skräddarsy­dd för individen för att fungera. Så ta reda på vad som stör dig och ta itu med det. Oavsett om du behöver flytta från det öppna kontorslan­dskapet eller sätta ett digitalt lås på åtkomsten till sociala medier under arbetstid.

6 Sök hjälp och skapa förändring

För att trycket ska kunna förändras måste även sammanhang­et förändras. Du kanske inte kan göra detta på egen hand. Din chef är den närmaste personen som kan göra anpassning­ar.

Om du inte har modet att kontakta din chef – åtminstone för tillfället – involvera din fackliga representa­nt, HR eller en bra kollega för att hitta relevanta lösningar.

Många kan vid behov få psykologis­k hjälp via sin sjukförsäk­ring, pensions- och försäkring­sbolag eller arbetsgiva­rbetalda system.

Det är också viktigt att tala med din läkare om du upplever ihållande stressympt­om. Din läkare kan utesluta allvarlig sjukdom och bedöma om du behöver sjukskrivn­ing och behandling.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden