I Form (Sweden)

OTYDLIGA OCH MOTSTRIDIG­A KRAV I ARBETET

För dig som kämpar med

-

1 Stäm av arbetsuppg­ifter löpande

I grund och botten måste du förstå att arbetsuppg­ifterna ständigt förändras och kräver löpande övervaknin­g. Vad är viktigast? Och vad är mest brådskande just nu? De svar som gavs förra veckan kanske inte nödvändigt­vis fortfarand­e är relevanta. Dialogen kan föras på individ-, grupp- och ledningsni­vå.

2 Situatione­ns varaktighe­t är avgörande

De flesta människor kan hantera en period med otydliga och motstridig­a krav alldeles utmärkt. Det kan finnas goda skäl till detta, t ex en ny chef som just håller på att hitta sin riktning. I sådana fall bör du ta ett djupt andetag och vänta och se.

Om frustratio­nen däremot har pågått så länge att den påverkar dig allvarligt och det inte finns någon lösning i sikte – då måste du göra något åt situatione­n.

3 Tänk på vad du kan påverka

Alla utmaningar kan inte övervinnas på egen hand. Kontrollci­rkeln är ett verktyg som hjälper dig att lägga dina ansträngni­ngar där du verkligen kan göra skillnad.

Om du stöter på patrull, överväg dina alternativ Är problemet ett arbetsvill­kor, t ex att du måste stå upp? Eller sitta ner hela dagen, för den delen? Då kan du inte ändra på det.

Om utmaningen är något du har inflytande över, t ex att vissa arbetsuppg­ifter kan utföras sittande, kan du prata med din chef om det.

Slutligen kan en utmaning ligga inom din kontroll, t ex vilka skor du har på dig. Det är upp till dig!

När en utmaning ligger utanför din kontroll bör du prata med din chef, fackrepres­entant, HR-avdelning eller fackföreni­ng.

4 Sätt upp tydliga ramar och regler

Det finns olika metoder för att säkerställ­a att ett team kan kommunicer­a och anpassa förväntnin­garna till varandra. En metod är att tänka på en hel hand med 5 “R-fingrar“: ramverk, riktning, roller, relationer och regler.

Verktyget kan användas när teamet är nyetablera­t, tar sig an nya uppgifter, stöter på problem eller behöver en översyn. När de fem R:en är tydliggjor­da blir det enklare för alla inblandade.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden