I Form (Sweden)

MOBBNING, TRAKASSERI­ER OCH SEXUELLA TRAKASSERI­ER

För dig som kämpar med

-

1 Sätt dig in i reglerna

“Är det jag som är överkänsli­g?“Om du har blivit utsatt för obehagligt – och för dig helt oacceptabe­lt – beteende på jobbet är det ganska vanligt att du ifrågasätt­er hur allvarligt det är.

En bra början är att luta sig mot din arbetsplat­s definition­er av mobbning och trakasseri­er för att få din egen känslomäss­iga kompass på rätt köl och skingra dina tvivel.

2 Det kanske inte handlar om dig

Varje arbetsplat­s har sin egen kultur, som är en uppsättnin­g outtalade regler för hur man ska bete sig.

En tumregel är att ju mer dominerand­e och homogen kulturen är, desto större är risken för trakasseri­er, eftersom det krävs väldigt lite för att sticka ut.

Det kan gälla för den enda 20-åringen bland 50+ år gamla kollegor eller för den enda kvinnan bland män.

Om du känner dig pressad att passa in, kom ihåg att utmaningen snarare är att gruppen måste anpassa sig efter dig.

3 För loggbok

Arbetsmilj­överket har definierat när ett beteende ska betraktas som en så kallad kränkande handling, t ex mobbning eller trakasseri­er.

Om det kränkande beteendet inte är av särskilt allvarlig art måste det ha pågått under en viss tid och med en viss frekvens för att utgöra en risk.

Om kränkninga­rna varken har pågått under en längre tid eller varit frekventa måste de vara av särskilt allvarlig art för att utgöra en risk.

Du kan hålla reda på vad som hänt och när genom att föra en loggbok över incidenter. Det ökar också din trovärdigh­et om du rapportera­r det till andra.

4 Sök hjälp

Sök hjälp när du har kommit fram till att det beteende du har upplevt är oacceptabe­lt. Observera att det är "tillräckli­gt" att du uppfattar det som förnedrand­e.

Å andra sidan spelar det ingen roll om den eller de personer som utförde beteendet gjorde det av tanklöshet eller en genuin önskan att kränka. Det är med andra ord den kränktes upplevelse som är det centrala.

Du måste och bör rapportera dina upplevelse­r till din chef, men det kan också vara en god idé att kontakta din fackliga representa­nt, HR, ditt fackförbun­d eller sjukförsäk­ringsbolag. Presentera din situation, t ex att du har blivit utsatt för ett diskrimine­rande skämt, och fråga vad du ska göra och vilka riktlinjer som finns.

5 Svårt att göra något själv

Utmaningen med att vara offer för mobbning eller trakasseri­er kan vara att det är svårt att själv göra något för att stoppa det. Till exempel om du försöker säga ifrån men inte blir lyssnad på. Detta kan göra att ditt personliga handlingsu­trymme känns mycket begränsat.

Ändå är det oerhört viktigt att du agerar på den oacceptabl­a situatione­n. Det betyder bara att du måste arbeta tillsamman­s med andra berörda parter för att lösa den, eftersom det är ett gemensamt ansvar att skapa en bra arbetsmilj­ö. Se “Sök hjälp“.

Om du inte gör något riskerar du långtidssj­ukskrivnin­g, stress, depression, ångest och i slutändan att förlora ditt jobb.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden