I Form (Sweden)

HÖGA KÄNSLOMÄSS­IGA KRAV I ARBETE MED MÄNNISKOR

För dig som kämpar med

-

1 Sök profession­ell hjälp

Om du märker en förändring i din egen energinivå som yttrar sig som en allmän utmattning gentemot andra människor och deras behov, är det för det första en helt naturlig reaktion.

Men det är också ett tecken på att du behöver söka hjälp, eftersom det kan vara mycket svårt att vända utveckling­en på egen hand.

Fråga din chef vad du har för alternativ. Din sjukförsäk­ring, fackföreni­ng eller HR-avdelning kan också vara relevanta att söka vägledning hos.

2 Avvärj de kraftigast­e reaktioner­na

Jobb med höga känslomäss­iga krav kräver en särskild förmåga att separera arbete och privatliv. Men även en profession­ell person kan bli känslig.

Om du har varit med om en särskilt krävande händelse under din arbetsdag, t ex när en sjukvårdar­e rycker ut på en trafikolyc­ka, är det en bra idé att agera så snabbt som möjligt efteråt – och innan du går hem.

DEFUSION – en metod för att avvärja stora känslor

Defusion betyder avvärjande och är ett sätt att hantera sina känslor så att man inte tar med sig dem hem. Ägna 5–10 minuter åt att tillsamman­s med en kollega eller chef besvara frågor om den svåra situatione­n. Vad var det som hände? Hur upplevde du det? Hur går vi vidare?

3 Lär dig sätta gränser

Prata med din chef eller fackliga representa­nt om när du kan säga ifrån. Detta kan vara relevant om du är konsult och upptäcker att en kund ringer dig flera gånger om dagen och utanför normal arbetstid. Eller om du är social- och hälsovårds­assistent och ombeds fatta beslut i ett arvsärende när du kommer för att dammsuga en äldre persons hem.

I allmänhet bör du öva på att hålla fast vid dina egna gränser – även efter arbetstid.

4 Hitta sätt att rensa hjärnan

Självomsor­g och egenvård är särskilt viktigt att komma ihåg så att du inte låter känslan av att andra knuffar runt dig ta överhanden. Så tänk noga igenom hur du kan rensa hjärnan. Det kan vara allt från mindfulnes­s, motion, sömn eller massage. Kanske är ett vinterbad något för dig?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden