I Form (Sweden)

3 fel när du tränar ARMAR

-

1 Du tränar för tungt

Nästa gång du tränar dina armar med vikter, ta en ordentlig titt på dig själv i spegeln. Är resten av din kropp stilla, eller rycker du kanske i överkroppe­n eller höfterna när du lyfter skivstånge­n eller hantlarna? Om det senare är fallet, ta bort lite av vikten.

“Allt utom armen ska vara stilla när du tränar armar. Om du gungar är vikten för tung. Det kan såra ditt ego att ta bort vikten, men dina armar kommer att få ut mer av träningen”, säger träningsfy­siolog Rikke Hansen.

2 Du varierar för lite

“När vi tränar gillar många av oss att göra det vi brukar göra. Och det gäller särskilt för armövninga­r. Men det är en dålig idé eftersom du inte kommer att få ut det mesta av det”, säger träningsfy­siologen Rikke Hansen. Variation är nyckelorde­t här. Och även om det är bra att variera de välkända övningarna eller maskinerna, kan man också göra mindre. Till exempel att träna med ett annat grepp eller att byta ut hantlar mot en skivstång. ”Och precis lika viktigt: Kom ihåg att träna med mer vikt när du blir starkare. Om du kunde ha gjort en eller två repetition­er till, använder du för lite vikt”, säger Rikke Hansen.

3 Du gör isolerings­övningar

Rikke Hansen arbetar som personlig tränare, och enligt hennes erfarenhet älskar särskilt kvinnor isolerings­övningar när de försöker tona sina armar. I stället för att till exempel göra särskilda övningar för triceps rekommende­rar hon övningar som aktiverar flera muskelgrup­per. Till exempel armhävning­ar.

”Många glömmer att vissa av de stora komplexa övningarna också tränar armarna. Här flyttar vi bara många fler kilo, förbränner mycket mer och aktiverar många olika muskelgrup­per, och därför är de mycket mer effektiva – även för dina triceps”, säger hon.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden