I Form (Sweden)

3 fel när du tränar RYGG

-

1 Du drar upp axlarna till öronen

När man gör ryggövning­ar med belastning tenderar många att dra upp axlarna mot öronen. Men här kan du hålla ett öga på dig själv i spegeln, säger träningsfy­siologen Rikke Hansen.

“Tänk på att öronen och axlarna är fiender när du tränar och ska vara så långt ifrån varandra som möjligt. Föreställ dig att dina axlar ska ner i din bakficka“, säger hon.

Fördelen? En bättre aktivering av ryggen och därmed en bättre avkastning på din träning.

2 Du drar ner stången för långt i latsdrag

Latsdrag, eller pull down-maskinen är populär på gymmet. Men många använder den fel, menar träningsfy­siologen Rikke Hansen - i alla fall om de använder den för att träna ryggen.

“Du ska inte dra ner handtaget längre än till hakan. Många drar det hela vägen ner till bröstet eller naveln. Det är inte farligt, men då tränar du inte ryggen längre, utan snarare triceps“, säger tränaren.

Rikke Hansen tillägger att om du tränar med rätt antal kilo för din rygg, kommer det inte att vara möjligt att träna "fel" alls.

3 Du pressar inte ihop dina skulderbla­d tillräckli­gt

Drar du hela vägen igenom när du sitter i den sittande roddmaskin­en? Eller när du står och gör en framåtböjd rodd med hantlar eller en skivstång?

Om inte, får du inte ut det mesta av övningen, eftersom skulderbla­den ska pressas så nära varandra som möjligt, säger träningsfy­siolog Rikke Hansen. Hon har ett litet tips till dig:

“Om du sitter i maskinen och drar vikten mot dig, föreställ dig att någon står precis bakom dig och håller en penna mellan dina skulderbla­d. Tänk sedan på att pressa ihop dina skulderbla­d så mycket att de skulle pressa ihop pennan.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden