I Form (Sweden)

3 fel när du tränar MAGE

-

1 Din rygg är rak när du gör situps

Hur ser din rygg ut under en situp? Är den rak eller böjd? Förhoppnin­gsvis det senare, säger träningsfy­siologen Rikke Hansen.

“Många människor är alldeles för upprätta, och det är inte effektiv magträning“, säger hon.

Tricket är att skapa rörelse över magmuskler­na.

“När du lyfter ska du kröka dig så att revbenen och höftbenen hamnar så nära varandra som möjligt. När du knäcker den koden blir övningen tio gånger mer effektiv”, säger

Rikke Hansen.

2 Du gör för många repetition­er

... 48, 49, 50! Är du (också) den typ av person som gör oändligt antal situps? Sluta med det, säger träningsfy­siolog Rikke Hansen.

“Träna dina magmuskler på samma sätt som du tränar dina ben – med tung belastning och 10 repetition­er. Annars får du inte ut tillräckli­gt av dina ansträngni­ngar“, säger hon.

Om du älskar situps, se bara till att du har en viktskiva, en kettlebell eller en hantel i händerna nästa gång.

Hur tunga? Vi ger ordet till tränaren:

“Om du kan göra mer än 10 repetition­er av din magövning måste du öka belastning­en.“

3 Du väljer bara statiska magövninga­r

Många älskar plankan, och även om det verkligen är en bra övning är den inte idealisk om det är din enda magträning. Detta beror på att plankan är en så kallad statisk övning där du håller din kropp – och i detta fall dina magmuskler – i en specifik position utan att röra dig.

“Många människor tenderar att träna sina magmuskler med bara en planka. Det skulle motsvara att bara träna benen genom att sitta i jägarvila, och det skulle vi aldrig göra“, säger träningsfy­siologen Rikke Hansen.

Som alternativ rekommende­rar hon vanliga situps, gärna med belastning. Du kan också integrera rörelse i dina plankor, till exempel en sidoplanka med en höftdipp.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden