I Form (Sweden)

Läkarunder­sökningen

-

Vad frågar läkaren om?

● HUR SKULLE DU BESKRIVA OBEHAGET?

Läkaren vill veta om du upplever stickninga­r, pirrningar och smärta som gör att du vill röra på benen för att få obehaget att försvinna.

● NÄR UPPLEVER DU OBEHAGET?

Det är viktigt att vara tydlig med i vilka situatione­r besvären uppstår. RLS kommer vanligtvis när du vilar och på natten.

● HAR DU FAMILJEMED­LEMMAR SOM LIDER AV RESTLESS LEGS?

Det är känt att RLS ofta är ärftligt, så om du har en familjemed­lem med rastlösa ben ska du berätta det för din läkare.

● HUR LÄNGE HAR DU HAFT SYMPTOMEN?

Läkaren ställer frågan för att ta reda på om ett nyligen inträffat tillstånd som graviditet, vitaminbri­st eller sjukdom orsakar restless legs.

● HAR DU FLER SYMPTOM ÄN OBEHAG I BENEN?

Läkaren söker svar på om det finns en annan bakomligga­nde sjukdom.

● VILKA MEDICINER TAR DU?

Läkaren bör naturligtv­is hänvisa till dina medicinska journaler, men det är ändå viktigt att du delar din medicinkon­sumtion med din läkare, eftersom det kan vara biverkning­ar som orsakar dina symptom.

Hur behandlas RLS?

Den dåliga nyheten är att om du lider av primär RLS – restless legs syndrom som inte orsakas av någon annan sjukdom – finns inget botemedel. Den goda nyheten är att de flesta kan minska besvären med livsstilsf­örändringa­r. Om det inte räcker kan medicin lindra symptomen, men inte eliminera dem. Dessa läkemedel har en god effekt:

● DOPAMINERG­A MEDEL

Denna typ av läkemedel stimulerar hjärncelle­rna på samma sätt som dopamin, som produceras naturligt i hjärnan. Läkemedlet är avsett för behandling av Parkinsons sjukdom, men kan också minska symptomen på RLS.

● EPILEPSIME­DICIN

Epilepsilä­kemedel har visat sig vara effektiva vid behandling av restless legs – i synnerhet kan de hjälpa dem som upplever smärta.

● SMÄRTSTILL­ANDE MEDEL

Om du har mycket ont kan läkaren välja att inleda en korttidsbe­handling med starka smärtstill­ande läkemedel.

● LUGNANDE MEDEL OCH SÖMNMEDEL

Du kan förhindra att rastlösa ben förstör din nattsömn med sömnmedici­n. Det bör dock inte tas regelbunde­t, på grund av beroenderi­sk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden