I Form (Sweden)

Så här gör du

-

Det kanske smakar gott, men det känns inte bra att ha magen full av stora portioner mat. Din kropp kommer däremot att kännas lättare och din mage plattare när du äter rätt mängd mat. Du kan justera antalet måltider och dina portionsst­orlekar med dessa enkla knep. Mättande måltider ...

... morgon, middag och kväll och inget eller

högst ett mellanmål är vad vi skulle vilja uppmuntra dig att prova under de kommande veckorna. Fyll minst hälften av tallriken med grova grönsaker, t ex kål, och ta med ett magert protein, t ex keso, linser eller kyckling, i varje måltid.

Lägg ifrån dig besticken...

... mellan tuggorna, för då äter du automatisk­t långsammar­e och hinner känna att du är mätt innan du äter för mycket.

Ta en mindre tallrik...

... eftersom det får maten att se mer tilltaland­e ut än ett par ärtor som skriker åt varandra från varsin ände av en stor tallrik.

Ät när du äter...

... och undvik att göra andra saker medan du äter. Studier visar att vi äter betydligt mer om vi till exempel tittar på TV samtidigt som vi äter.

Drick ett glas vatten...

... innan du äter. Vattnet fyller magen och ger mindre utrymme för överätning.

TIPS

Det tar tjugo minuter från det att du börjar äta tills dina mättnadsho­rmoner aktiveras. Så ta god tid på dig vid måltiderna.

Låt kastruller­na stanna på spisen...

... så att du inte frestas att ta en extra portion bara för att maten står nära till hands.

Om du känner att blodsockre­t sjunker...

... och det fortfarand­e är lite tid kvar till nästa huvudmålti­d, få upp pulsen med en snabb löpning uppför trappan, fem burpees eller tio jumping jacks. Detta kommer att få din hjärna att aktivera dina fettdepåer och skapa energi åt dig.

Ät inte efter kl 20...

... även om det är en myt att man blir tjock av att äta sent på kvällen. Det som är viktigt för din vikt är ditt totala kaloriinta­g – inte vilken tid på dagen du äter dem. Många av oss har dock en tendens att kasta oss över onyttighet­er i slutet av dagen, så vi rekommende­rar fortfarand­e att du äter mellanmåle­t före middagen om du behöver det.

 ?? ?? Ibland förväxlar vi hunger med törst, så drick ett stort glas vatten innan du går till snackslåda­n.
Visste du att...
... studier visar att vi får i oss en stor del av allt socker vi äter från våra snacks och mellanmål?
Ibland förväxlar vi hunger med törst, så drick ett stort glas vatten innan du går till snackslåda­n. Visste du att... ... studier visar att vi får i oss en stor del av allt socker vi äter från våra snacks och mellanmål?
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden