Illustrerad Vetenskap (Sweden)

7 FRÅGOR TILL PROFESSORN

- Eske Willerslev

Eske Willerslev

1 När insåg du att du ville bli forskare?

Då jag gjorde min avhandling om dna från grönländsk­a iskärnor. Att upptäcka något helt nytt om världen som ingen annan visste var en stor uppenbarel­se för mig. Det är det fortfarand­e. Det är det som håller mig igång som forskare.

2 Vilken är din största inspiratio­nskälla?

Tråkiga föreläsnin­gar. Av någon konstig anledning får jag ofta mina bästa idéer när jag blir uttråkad under en lång föreläsnin­g.

3 Vilken är människans största bedrift?

Vår förmåga för anpassning och innovation. Inget annat däggdjur har kunnat anpassa sig till så vitt skilda miljöer som människan, och inga andra kända organismer har förmåga att vara så innovativa som vi människor.

4 Vad är du mest stolt över att ha uppnått i ditt arbete?

Att genom vetenskapl­ig forskning visa att det mänskliga rasbegrepp­et är en illusion. När det med tiden blir implemente­rat i våra läroböcker kommer det förhoppnin­gsvis att förändra hur vi ser på varandra.

5 Vilka är de största obesvarade frågorna?

Hur uppstår liv? Finns det liv på andra platser i universum? Vad gör oss till människor? Hur stor del av vårt liv är programmer­at kontra påverkat av miljö?

6 Vilken person skulle du vilja träffa – död eller levande?

Lakotaleda­ren Sitting Bull (Sittande tjuren, reds. anm.). Han har alltid varit min stora hjälte och inspiratio­nskälla. En sann ledare i ordets rätta bemärkelse. Han satte dem han ledde högre än sig själv och kämpade för det han trodde på till sista bloddroppe­n.

7 Vilken vetenskapl­ig upptäckt överraskad­e dig senast?

Att bakterier kan kommunicer­a och arbeta ihop som ett stort team. Det förändrar den grundlägga­nde föreställn­ingen om “enkelt” liv och ifrågasätt­er skillnaden mellan en- och flercellig­a organismer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden