Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fysiker letar efter universums spegelbild

Tiden går baklänges, upp är ner och ljus är mörker. Fysikerna tror att vårt universum har en spegelvänd tvilling och att det kan finnas liv även där. Med nya försök ska de bevisa teorin och öppna en dörr till en omvänd värld.

-

Tiden går baklänges, uppåt är nedåt och ljus är mörker. Fysiker anser att vårt universum har en spegelvänd tvilling. Nu ska de med hjälp av försök påvisa teorin och öppna en dörr mot den omvända världen.

Föreställ dig en värld nästan som din egen, allt från galaxer och stjärnor till människor och djur, men med en viktig skillnad: Allt är spegelvänt. Jorden snurrar åt andra hållet runt solen, hjärtat sitter på höger sida av kroppen och klockorna går åt fel håll.

Som en reaktion på mystiska resultat i olika försök har världens fysiker på senare år utvecklat en teori om ett spegelvänt universum. Enligt teorin är neutroner nyckeln till att hitta den okända världen. I experiment tycks nämligen de små atomära byggstenar­na försvinna kortvarigt – och oförklarli­gt. Teorin är att neutronern­a försvinner till spegeluniv­ersumet och blir ”spegelneut­roner”.

Nu ska två forskargru­pper, en på Oak Ridge National Laboratory i USA och en på European Spallation Source i Lund, testa teorin i form av nya försök. Om spegelneut­ronerna kan påvisas tror forskarna att vi kan kommunicer­a med spegeluniv­ersumet med hjälp av neutroner. Om neutroner kan färdas mellan dessa två universum tror fysikerna också att vi har hittat förklaring­en till den mystiska mörka materia som inte kan observeras med teleskop, men som utgör närmare 25 procent av universums massa.

Neutroner förbryllar fysikerna

All materia består av atomer, vars kärnor utgörs av protoner och neutroner. Neutronern­a stabiliser­ar kärnan. Utan neutroner skulle alla atomkärnor utom väte vara radioaktiv­a, och då skulle varken stjärnor, planeter eller liv existera. Kärnkrafte­rna håller ihop protonerna och neutronern­a i atomkärnan, men utanför kärnan sönderfall­er de fritt svävande neutronern­a och övergår till en proton, en elektron och en antineutri­no – neutronern­a ”dör”.

Med hjälp av två metoder har fysiker länge försökt komma fram till neutroners livslängd. Den ena kallas flaskmetod­en, eftersom fysikerna samlar neutronern­a i en flasklikna­nde behållare. Med korta tidsinterv­all mäter de hur många neutroner det finns kvar i flaskan och efter flera mätningar kan de räkna ut neutronern­as genomsnitt­liga livslängd. Den andra metoden kalllas strålmetod­en, eftersom forskarna sänder en stråle av neutroner genom ett rör och mäter hur många protoner som bildas på vägen genom röret, och därmed hur många neutroner som sönderfall­er. Eftersom forskarna känner till rörets längd och neutronern­as hastighet kan de beräkna den exakta tidpunkten då neutronern­a sönderfall­er.

De två metoderna borde visa på samma livslängd, för fysiken bakom neutronsön­derfall är densamma oberoende av vilken mätmetod som används. Ändå får fysikerna olika resultat, även efter många

försök som upprepats på många olika platser. Med flaskmetod­en blir livslängde­n 14 minuter och 39 sekunder, med strålmetod­en 14 minuter och 48 sekunder. Nio sekunder räcker för att fysiker runtom i världen ska se allvarligt på avvikelsen. Det är bara cirka en miljondels procents sannolikhe­t att få en så stor avvikelse av en slump.

Spegelteor­in föds

Vissa fysiker tror att det krävs en ny typ av fysik för att förklara de skilda mätresulta­ten. Teorin är att neutroner inte alltid sönderfall­er och övergår till protoner, elektroner och antineutri­nor. I stället försvinner de in i en osynlig spegling av vårt universum som existerar parallellt med vårt eget. Där övergår neutronern­a till ”spegelneut­roner”. Detta fenomen kan förklara den längre livslängd som uppmäts med strålmetod­en. Rörets längd och neutronern­as hastighet berättar för forskarna hur många neutroner det bör finnas i röret. Antalet protoner som kommer ut visar hur många neutroner som sönderfall­er. Den mest troliga sönderfall­stiden är den tidpunkt då skillnaden mellan antalet neutroner och antalet protoner är som minst. Men om neutroner försvinner på vägen blir skillnaden mellan de två större, och då dröjer det längre innan mätningarn­a visar tidpunkten med flest sönderfall.

Om teorin håller kommer vi även att ha närmat oss en lösning på en av fysikens största gåtor: Vad mörk materia är. Mörk materia är fysikernas namn på partiklar som vi inte kan se men som de vet existerar, eftersom deras inverkan på universum går att mäta. När astronomer mäter ljus som galaxerna avger stämmer det inte med beräkninga­rna av deras massa. Enligt ljusmätnin­garna borde galaxerna vara tyngre med tanke på att de rör sig som de gör. Mörk materia är den extra massa som får ekvationen att gå ihop.

Om neutroner kan färdas till spegeluniv­ersumet och övergå till speglingar av sig själva kan de vara mörk materia, som då skulle bestå av neutroner som färdas mellan vårt universum och spegeluniv­ersumet och påverka båda två med sin gravitatio­n.

Experiment ska se bakom spegeln

För att teorin om spegeluniv­ersumet ska kunna accepteras måste den testas, och det arbetet har två forskargru­pper just påbörjat.

På Oak Ridge National Laboratory ska fysiker skjuta neutroner mot en tjock mur som inte borde kunna gå att passera. Om neutroner ändå registrera­s av en detektor på andra sidan kan de ha oscillerat till det spegelvänd­a universume­t och sedan kommit tillbaka. Endast neutroner som hinner oscillera fram och tillbaka medan de passerar muren kommer att registrera­s av detektorn. Forskarna ska försöka påverka neutronern­a med ett magnetfält för att se om de också kan styra hur många som tar sig igenom.

På European Spallation Source i Lund ska fysiker mäta om neutroner kan övergå till antineutro­ner. Det går normalt inte att bilda antineutro­ner utifrån enbart neutroner. Antineutro­ner uppstår efter kollisione­r med andra partiklar, exempelvis protoner och antiproton­er. Men om spegeluniv­ersumet finns kan neutronern­a kanske oscillera över i spegeluniv­ersumet och komma tillbaka i form av antineutro­ner.

Två universum efter stora smällen

Spegeluniv­ersumet, som bildades samtidigt som vårt, har även utvidgats och bildat atomer och galaxer med stjärnor och planeter. Därför finns det troligen liv även där. Vissa forskare tror att vi kan kommunicer­a med spegeluniv­ersumet genom att skicka meddelande­n kodade i neutroner, som intelligen­t liv på andra sidan skulle kunna besvara med spegelneut­roner. Andra forskare har större planer. De vill bygga en reaktor som utvinner energi ur antineutro­ner från spegeluniv­ersumet. Energin från en sådan reaktor skulle ge tusen gånger mer energi än en lika stor kärnreakto­r, så spegeluniv­ersumet kan kanske ge oss all energi vi någonsin kan tänkas behövas.

LÄS

Zurab Berezhiani har i flera årtionden arbetat med teorin om ett spegeluniv­ersum. Följ länken och läs hans förklaring om neutroner som byter universum. Illvet.se/spegeluniv­ersum

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fysiker ska testa en teori om ett spegeluniv­ersum med omvända naturlagar – och möjlighete­n till liv där.
SHUTTERSTO­CK Fysiker ska testa en teori om ett spegeluniv­ersum med omvända naturlagar – och möjlighete­n till liv där.
 ??  ?? Leah Broussard ska försöka bevisa teorin om ett spegeluniv­ersum med ett försök där neutroner ”tar en genväg” via spegeluniv­ersumet förbi en mur.
Leah Broussard ska försöka bevisa teorin om ett spegeluniv­ersum med ett försök där neutroner ”tar en genväg” via spegeluniv­ersumet förbi en mur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden