Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fråga oss

Enligt den klassiska uppfattnin­gen börjar universum med en stor smäll. Men är händelsen då tid och rum skapades verkligen unik, eller kan det ha funnits flera stora smällar?

-

Vetenskape­ns svar på läsarnas frågor.

Kosmologer, som arbetar med universums struktur och utveckling, ogillar unika händelser utan förklaring. Det är inte så naturen arbetar. Normalt formar naturlagar­na ramar för händelser som inträffar många gånger – exempelvis bildningen av stjärnor och planeter som uppstår i stort antal överallt där möjlighet finns. Det ligger nära till hands att överföra samma tänkande på kosmologin: Stora smällen är inte en unik begivenhet utan bara en del av ett oändligt stort antal stora smällar som skapar varsitt universum.

Vanligtvis skulle sådana hypoteser avfärdas som rena spekulatio­ner, då man inte har någon möjlighet att påvisa existensen av andra universum än vårt eget. På senare år har kosmologer­na dock bland annat börjat utveckla hypotesen om ett “multiversu­m”, alltså en samling av flera universum. Det började år 1973 då fysikern Brandon Carter införde den antropiska principen i kosmologin – en förundran över att naturlagar­na passar så bra att liv kan uppstå och utvecklas.

Under de följande åren blev forskarna allt mer medvetna om hur otrolig denna fina anpassning är – livet skulle inte existera om värdet av en lång rad naturkonst­anter förändrade­s bara några få promille. Det har lett till en hypotes om att universum i förväg innehåller de rätta lagarna och naturkonst­anterna, och på så sätt är lämpat att understödj­a liv – antingen genom att återbruka ett tidigare universum eller genom att “formera” sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden