Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Ny teknik sorterar sädescelle­r efter könskromos­omer

-

En ny upptäckt kan göra det lättare att bestämma vilket kön en graviditet resulterar i. Genom att undersöka sädescelle­r från möss har japanska forskare vid Hiroshima University funnit hittills okända skillnader mellan sädescelle­r som har en X-kromosom och sädescelle­r med en Y-kromosom. Bland annat hittade forskarna 18 gener som hos sädescelle­r med X-kromosom kodar för proteiner som sticker ut från ytan. Generna är inte aktiva hos sädescelle­r med Y-kromosom.

Forskarna skapade sedan en gel med molekyler som binder sig till de aktuella proteinern­a, och lät en portion sädescelle­r simma genom den. Cellerna med X-kromosomer försenades tydligt av molekylern­a i gelen, medan dessa inte hade någon effekt på celler med Y-kromosom.

Ett enkelt utslagshea­t i gelen kan därmed könssorter­a sädescelle­rna på ett sätt som enligt forskarna är billigt och dessutom skonsamt, eftersom det inte finns någon risk för att skada själva kromosomer­na.Forskarnas avsikt är inte att metoden ska användas av dem som vill ha antingen en pojke eller en flicka utan att den ska användas i husdjursav­el. Exempelvis vill vissa nötuppföda­re bara ha kalvar av honkön eftersom de satsar på mjölkkor. Andra behöver hankalvar, som är bättre köttdjur. Svinuppföd­are föredrar oftast grisar av honkön eftersom det är nödvändigt att kastrera hangrisar så att inte köttet får en obehaglig bismak. Forskarna hoppas därför att metoden kan leda till en mer human husdjursav­el.

 ??  ?? En ny metod gör sädescelle­r med X-kromosomer långsammar­e, så att de i ett utslagshea­t kan sorteras från celler med Y-kromosomer.
En ny metod gör sädescelle­r med X-kromosomer långsammar­e, så att de i ett utslagshea­t kan sorteras från celler med Y-kromosomer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden