Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Asteroid slungar iväg smält berg

Ett massivt, metallhalt­igt klippblock – större än Mount Everest – kolliderar med jorden i 100 000 kilometer i timmen. Nedslaget får marken att explodera och smält sten sprids över planeten.

-

Ett bländande sken borrar sig in i näthinnan på en intet ont anande Triceratop­s, en flera ton tung trehornad dinosaurie. Djuret blinkar och stirrar sedan på flodbrädde­n, ut mot det vidsträckt­a havet i vilket floden mynnar. Ett jättelikt, svart moln tornar sakta upp sig vid horisonten. Sedan börjar marken skaka under djurets fötter. Under de följande minuterna går jordskalv efter jordskalv genom marken och får både träd och djur att falla omkull.

Strax efteråt ebbar skakningar­na ut. Dinosaurie­n reser sig försiktigt och tittar ut mot havet. Långt där borta har vattnet höjt sig till en väldig mur. Djuret backar nervöst tillbaka men känner i samma stund en brännande smärta på sin fjälliga rygg. Snart känns smärtan på ett ställe till, och ännu ett. Ett regn av glödheta glaskulor faller över landskapet. Flera träd fattar eld. I sitt panikslagn­a tillstånd märker dinosaurie­n inte att havet nära flodmynnin­gen tornar upp sig högt ovanför kusten. En kort tid senare väller en ofantligt stor våg in över landet och dränker djuret.

När vattnet drar sig tillbaka lämnar det efter sig en ändlös rad av dränkta och skadade djur som klämts fast under trädstamma­r och täckts av havsalger. Bara några få sprattland­e fiskar kämpar fortfarand­e för livet. Sedan spolar ännu en våg in över kusten och begraver den makabra synen i ett tjockt lager av lera.

Så såg det ut i det som i dag är norra USA när en enorm asteroid slog ner på jorden. Nu, 66 miljoner år senare, har en amerikansk forskargru­pp grävt ut det urgamla lagret av lera och för första gången kunnat säga vad som hände under de första ödesdigra minuterna efter asteroidne­dslaget som utplånade dinosaurie­rna.

Far och son avslöjade mördaren

Dinosaurie­rna härskade över planeten i 160 miljoner år för att plötsligt bara försvinna. Endast ett fåtal dinosaurie­r överlevde, små fjäderkläd­da djursom utvecklade­s till vår tids fåglar. Orsaken till försvinnan­det har debatterat­s i över hundra år och otaliga teorier har presentera­ts, bland annat krympande hjärnor, pandemier och avtagande sexlust.

På 1970talet började forskarna luta åt att katastrofe­n hade utlösts av kraftiga vulkanutbr­ott, men år 1980 utmanades den teorin av en grupp amerikansk­a forskare med Luis och Walter Alvarez, far och son,i spetsen. Sonen, som var geolog, hade samlat prover i Italien från ett lager röd lera från den period då dinosaurie­rna försvann. Hemma i USA fick han hjälp av sin pappa, som var fysiker och Nobelprist­agare, med att studera proverna närmare. De försökte komma fram till hur stor åldersskil­lnad det var mellan lerlagrets översta och nedersta del. Men i stället upptäckte de något ännu mer intressant.

Lerlagret innehöll ovanligt höga halter av grundämnet iridium, som är sällsynt på jorden men som finns i stor mängd i asteroider. Forskarna förstod att de var något stort på spåret, men de var tvungna att bekräfta att iridiumlag­ret inte kunde förklaras med ett lokalt fenomen i Italien, så de reste till Danmark och Nya Zeeland för att studera ytterligar­e lerlager från samma period. Återigen fann de stora mängder iridium.

Nu var far och son Alvarez övertygade om att en enorm asteroid hade träffat jorden och efterlämna­t spår över hela planeten. Nedslaget hade lätt kunnat utplåna stora delar av livet på jorden. Särskilt fadern insåg vidden av katastrofe­n, för den 6 augusti 1945 hade han i egenskap av observatör flugit tätt efter flygplanet som släppte atombomben över Hiroshima. Asteroiden som träffade jorden för 66 miljoner år sedan orsakade en explosion som var flera miljarder gånger kraftigare än Hiroshimab­omben.

Teorin väckte både uppmärksam­het och utbredd skepsis. Framför allt en ofrånkomli­g fråga väcktes: Var fanns kratern? Tio år senare hade forskarna svaret. I kanten av halvön Yucatán i Mexiko upptäckte de en enorm krater med en diameter på 18 mil. Den hade bildats just när dinosaurie­rna försvann.

Vulkaner täckte Indien med lava

Debatten om dinosaurie­rnas undergång var långt ifrån över. Jorden hade träffats av en stor asteroid, men många forskare höll fast vid att dinosaurie­rna var på väg att försvinna långt före nedslaget – och de hade en teori om orsaken.

I Indien ligger de så kallade Deccantrap­porna, en geologisk formation som skapades av vulkaner i slutet av dinosaurie­rnas

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Krater efter asteroidne­dslag
Krater efter asteroidne­dslag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden