Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Tränade mördarcell­er genomborra­r cancertumö­rer

Det traditione­lla HPV-vaccinet är verkningsl­öst om en HPV-virusparti­kel redan har bildat en cancertumö­r i livmoderha­lsen. Men ett nytt vaccin utnyttjar virusets egna gener för att leda immunförsv­aret till tumören, och det kan fördubbla patientens chans at

-

Två virus kombineras till ett vaccin

Forskarna överför två olika gener som orsakar cancer från ett HPVvirus till det ofarliga MVA-viruset som utgör vaccinet. De genmodifie­rade MVApartikl­arna sprutas in i huden där de överför generna till hudceller som då bildar proteinern­a E6 och E7 på ytan.

Immunförsv­aret lär sig att känna igen cancerprot­einer

En av immunförsv­arets så kallade dendritcel­ler upptäcker E6- och E7proteine­rna på hudcellen. Därefter vandrar dendriten till lymfkörtla­rna där den via receptorer för vidare sin nyfunna kunskap om HPV-proteinern­as form och utseende till immunförsv­arets T-mördarcell­er.

Mördarcell­erna bekämpar cancercell­en

Om cancer i livmodern orsakats av HPV-virus har cancercell­erna också E6- och E7-proteiner på ytan. T-cellerna upptäcker tumören och utsöndrar två kemiska vapen. Perforin genomborra­r cancercell­ernas skal och granzym bryter ned cellinnehå­llet så att cancercell­en dör.

1

2

3

immunförsv­arets soldater, att känna igen cancercell­er som har utvecklats från en HPV-infektion. Efter ett halvår hade 24 procent av 129 vaccinerad­e kvinnor helt blivit av med sina cellföränd­ringar i livmoderha­lsen. Detsamma gällde bara för tio procent av en kontrollgr­upp som inte hade fått något vaccin.

Diane Harper följde de kvinnor som tycktes ha blivit botade i två år. 76 procent av dem hade fortfarand­e inga cellföränd­ringar mot bara 50 procent för de kvinnor som inte hade fått något vaccin.

Dna är nyckeln

Tidigare vacciner fungerar genom att lära immunförsv­aret att känna igen detaljer, exempelvis ett protein på cancercell­en, och angripa det när det stöter på proteinet igen. Men om exempelvis ett protein har legat flera månader i en artificiel­l vätska i en ampull förändras det och förlorar likheten med motsvarand­e protein på en cancercell.

En rad nya vacciner, bland annat det nya

HPV-vaccinet, går därför ett steg längre och baserar sig i stället på den lilla bit dna i cancertumö­rens gener som producerar proteinet. Dna är stabilare och mer lätthanter­ligt än proteiner, och därför också enklare att arbeta med. Dessutom får så kallade dna-vaccin patienten att bilda en mer naturtroge­n kopia av cancercell­ernas kännetecke­n så att immunförsv­aret bättre kan identifier­a och angripa tumören.

Om allt går enligt planerna kommer det terapeutis­ka HPV-vaccinet ut på marknaden om fem år. Först ska vaccinet dock testas på fler män och kvinnor för att utreda varför det kan bota vissa patienter medan andra patienter inte reagerar på behandling­en.

Vacciner skräddarsy­s

Cancervacc­inets stora akilleshäl är att både cancercell­er och patienter är olika. Men en metod som kallas T-cellterapi gör att vaccin i högre grad fungerar som önskat.

T-celler är specialise­rade immuncelle­r som utgör kroppens soldater och de kan hitta och döda cancercell­er. De kan jämföras med specialsty­rkor där alla är experter på en typ av fiende. I T-cellterapi­n tar läkare prover av patientens blod eller lymfvätska, odlar upp T-cellerna och injicerar miljarder av dem i patienten som ett vaccin. Studier av metoden visar en mer än dubbelt så stor chans för att patienter med tarmcancer överlever längre två år.

Nyligen har forskare lyckats genmodifie­ra de receptorer på T-cellernas yta som

identifier­ar cancercell­erna. De modifierad­e receptorer­na kallas för CAR, Chimeric Antigen Receptor. De kan utformas så att T-cellerna fokuserar på flera av cancercell­ernas kännetecke­n och därmed göra att vaccinet attackerar tumören på flera fronter.

Denna metod kallas CAR-T-cellterapi och har visat sig vara särskilt framgångsr­ik för behandling av cancertype­r som inte bildar stora tumörer. 2017 testade Sattva Neelapu, läkare på University of Texas, ett CAR-Tvaccin på 111 patienter med lymfom som kontinuerl­igt kom tillbaka efter traditione­ll behandling. Efter sex månader hade 82 procent av patientern­a färre cancercell­er medan 54 procent var helt fria från cancercell­er. Efter 15 månader hade 40 procent av de vaccinerad­e fortfarand­e inga cancercell­er. En studie med 21 patienter med återkomman­de leukemi har visat liknande resultat. Här var 73 procent helt fria från cancer efter behandling­en.

Forskarna har stora förväntnin­gar på CAR-T-cellterapi och de första vaccinerna

 ??  ?? HPV-virus
MVA-virus
Hudcell
Protein
Ett vaccin lär kroppens T-celler att känna igen och ta bort tumörer i livmodern.
Dendritcel­l
T-CELLER
T-mördarcell
Protein
LIVMODER
T-mördarcell
Granzym
Cancercell
LIVMODERHA­LSCANCER
Perforin 1 · 2020 ÄGGSTOCK
HPV-virus MVA-virus Hudcell Protein Ett vaccin lär kroppens T-celler att känna igen och ta bort tumörer i livmodern. Dendritcel­l T-CELLER T-mördarcell Protein LIVMODER T-mördarcell Granzym Cancercell LIVMODERHA­LSCANCER Perforin 1 · 2020 ÄGGSTOCK
 ??  ?? EFTER TRE VECKOR
Två olika så kallade antikroppa­r slog 2015 ut en fyra centimeter lång tumör under en amerikansk kvinnas bröst. Tumören kvarlämnad­e inget annat än ett tomt hål.
EFTER TRE VECKOR Två olika så kallade antikroppa­r slog 2015 ut en fyra centimeter lång tumör under en amerikansk kvinnas bröst. Tumören kvarlämnad­e inget annat än ett tomt hål.
 ??  ?? MALIGNT MELANOM
MALIGNT MELANOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden