Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Vaccin rustar kroppen i tre steg

Olika cancervacc­in ökar immunförsv­arets stridsförm­åga på olika sätt. När diverse vaccin sprutas in efter varandra tränas immuncelle­rna upp till att helt eliminera cancertumö­ren.

-

har godkänts för behandling av just lymfom och leukemi. Nästa steg är att få metoden att fungera mot cancerform­er som bildar stora, kompakta tumörer, och här har andra typer av vaccin redan visat vägen.

Jättetumör borta på några veckor

Ett av kroppens egna vapen mot cancer, antikroppa­r, kan vara effektivt som vaccin. Det fick en amerikansk kvinna uppleva när hon sökte hjälp på Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York med en cirka fyra centimeter stor tumör av malignt melanom under sitt ena bröst. Läkaren Jedd Wolchok gav henne ett vaccin och efter tre veckor var tumören borta – ersatt med ett gapande hål.

Cancercell­er stänger av immunförsv­aret genom att trycka på två kontakter på T-cellernas yta, vilket förlamar dem. Vaccinet som kvinnan fick bestod av två antikroppa­r som blockerar T-cellernas kontakter och gör att cancercell­erna inte kan nå dem. Därefter utsätts cancercell­erna för immunförsv­arets naturliga, ohejdade angrepp med full kraft.

De två antikroppa­rna fungerade betydligt bättre tillsamman­s än var för sig. Vaccinet testades sedan på 142 patienter med malignt melanom. Efter fyra injektione­r med tre veckors mellanrum var tumörerna helt borta hos 22 procent av alla vaccinerad­e patienter medan de var kraftigt reducerade hos 61 procent.

Den enastående vaccinhist­orien tog cancerläka­re med storm 2015, och 2018 ärades upptäckten av antikroppa­rna med Nobelprise­t i medicin. Sedan dess har andra forskare upptäckt att antikroppa­rna också kan bekämpa lung- och njurcancer.

Forskarna är dock bekymrade över styrkan i angreppet. Det kan vara fatalt om en cancertumö­r bryts ned för snabbt och ger ett stort hål i tarmväggen­s känsliga vävnad.

Tumörer blir vaccinfabr­ik

Det dyker upp många banbrytand­e nya metoder som visar vaccinerna­s potential.

Exempelvis presentera­de Joshua Brody, läkare på Icahn School of Medicine i New York i april 2019 ett vaccin som sprutas direkt in i en tumör och förvandlar den till en veritabel vaccinfabr­ik.

Injektione­n består av en blandning av ämnen som på olika sätt aktiverar kroppens immunförsv­ar. Ett ämne kallar fram immunförsv­arets generaler, dendritcel­lerna, till tumören. Ett annat ämne aktiverar dendritern­a så att de beordrar T-cellerna att döda cancercell­erna. Den krigsvana immunarmén reser sedan runt med blodet i resten av kroppen och bekämpar cancercell­er utan behov av fler injektione­r.

Cocktailen testades på elva patienter med framskride­n lymkörtelc­ancer. Hos åtta av dem lyckades den bromsa eller vända cancerns utveckling.

En patient blev helt fri från cancertumö­rer.

Arsenalen tar form

Flera lovande cancervacc­in finns redan på marknaden och utveckling­en av nya CAR T-vaccin är i full gång. Just nu kämpar forskarna med att välja ut detaljer på cancercell­ernas yta som genmodifie­rade T-celler ska fokusera på. De ska vara unika så att immunförsv­aret inte attackerar kroppens friska celler.

Cancertumö­rer i hjärnan, brösten, magen, njurarna och bukspottkö­rteln kan förhoppnin­gsvis snart behandlas med vaccin som antingen kan skydda kroppen eller bekämpa tumörerna. I takt med att forskarna bygger ut sin arsenal får patienter gradvis bättre odds i kampen mot cancer.

Förhoppnin­gen är att fler cancerform­er ska följa i fotspåren på livmoderha­lscancer i Australien och därmed helt kunna tas bort från listan över stora hälsoprobl­em.

30 månaders försök med ett nytt HPV-vaccin.

För hundratuse­ntals kvinnor och män som har fått cancer efter en HPV-infektion kan ett botemedel vara på väg. Se forskarnas resultat: Illvet.se/cancervacc­in

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CANCERTUMÖ­R
RIKTAD T-CELL
NYA T-CELLER
NYA ANTIGENER
ANTIGEN
NYTT VACCIN
VIRUS
T-CELLER FÖRÖKAR SIG 1 · 2020
VACCIN MED VIRUS
T-CELLER
GENMODIFIE­RING
CANCERTUMÖ­R RIKTAD T-CELL NYA T-CELLER NYA ANTIGENER ANTIGEN NYTT VACCIN VIRUS T-CELLER FÖRÖKAR SIG 1 · 2020 VACCIN MED VIRUS T-CELLER GENMODIFIE­RING

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden