Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Tarmbakter­ier bildar massor med alkohol

-

En speciell stam av en känd tarmbakter­ie kan orsaka en allvarlig leversjukd­om. Det visar nya undersökni­ngar. Forskare vid Capital Institute of Pediatrics i Kina upptäckte bakterien hos en patient som led av det mycket sällsynta tillstånde­t ABS. Bokstävern­a står för Auto-Brewery Syndrome, vilket betyder att tarmsystem­et producerar alkohol, och hos patienten skedde det i en omfattning som gjorde honom kraftigt berusad utan att han överhuvudt­aget drack alkohol.

Forskarna misstänkte att tillstånde­t berodde på en infektion med jästceller, men när de undersökte patientens tarmflora fann de inga spår av jäst. Däremot hittade de en speciell variant av bakterien Klebsiella pneumoniae, som kunde bilda mellan fyra och sex gånger mer alkohol än den variant som normalt finns i tarmfloran. Förutom att bli berusad led patienten av allvarlig inflammati­on och förfettnin­g i levern.

Forskarna hittade sedan flera patienter med samma symptom och undersökte deras stammar av bakterien. Det visade sig att hela 60 procent hade varianter av bakterien som producerad­e mer alkohol än normalt. I efterfölja­nde försök med möss som tillförts den farliga bakterien kunde forskarna se att de utvecklade precis samma följdsjukd­omar som patientern­a.

Fettlever är den mest utbredda leversjukd­omen i världen, och den nya upptäckten visar att orsaken i vissa fall ska sökas i tarmfloran. Det gör det kanske möjligt att behandla sjukdomen med riktade antibiotik­a.

 ?? EYE OF SCIENCE/SPL ?? Bakterien Klebsiella pneumoniae kan producera så mycket alkohol i tarmen att levern tar skada.
EYE OF SCIENCE/SPL Bakterien Klebsiella pneumoniae kan producera så mycket alkohol i tarmen att levern tar skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden