Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Venus var beboelig i tre miljarder år

-

Venus kallas ofta jordens onda tvilling eftersom de båda planeterna liknar varandra i storlek och massa men är väldigt olika när det gäller livsvillko­r. Jämfört med jorden är Venus ett rent helvete med temperatur­er omkring 464 grader, vilket är varmt nog för att smälta bly. Planeten är täckt av täta moln av svavelsyra, som svävar runt i en tjock atmosfär och gör trycket vid ytan 90 gånger högre än trycket vid jordens yta. Venus är därför obeboelig för liv i den form vi känner till det.

Men så har det inte varit i alla tider, menar forskare vid Nasa. De har skapat datormodel­ler som återberätt­ar planetens historia utifrån olika scenarier. Modellerna tar utgångspun­kt i förhålland­ena vid tre olika tidpunkter: För 4,2 miljarder år sedan då planeten precis bildats, för

715 miljoner år sedan då växthuseff­ekten började löpa amok samt vår egen tid. Simulering­arna visar att den nyfödda planeten snabbt svalnade och att den därefter fick en atmosfär dominerad av koldioxid, vilket motsvarar jordens atmosfär vid samma tidpunkt. Under dessa förhålland­en kan Venus ha haft ett stabilt klimat med temperatur­er på omkring 50 grader. Det betyder att planeten kan ha haft stora mängder flytande vatten och goda betingelse­r för liv. Detta varade enligt modellerna i upp till tre miljarder år till dess att atmosfären­s innehåll av koldioxid exploderad­e, troligen på grund av våldsamma vulkanutbr­ott.

 ??  ?? I hela tre miljarder år kan Venus ha liknat jorden med massor av flytande vatten och goda betingelse­r för liv.
I hela tre miljarder år kan Venus ha liknat jorden med massor av flytande vatten och goda betingelse­r för liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden