Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Grön revolution:

Osynlighet hjälper solceller.

-

En halv man vandrar ut över området med solcellspa­neler. Bara hans fötter, huvud och ena armen syns. Resten av mannen är osynElig och har ersatts av markens gröna gräs. Hans kropp är täckt av den senaste och mest lovande versionen av en verklig osynlighet­smantel som kan göra det svårt att upptäcka även stora objekt. Plastmater­ialet i manteln har skapats av den kanadensis­ke uppfinnare­n Guy Cramer på företaget Hypersteal­th, som har arbetat med projektet sedan 2011. Det fungerar på så sätt att det omdirigera­r ljusets bana och skapar ett osynlighet­sfält bakom sig. Med ett mycket enkelt tillägg kan materialet samla upp de ljusstråla­r som passerar förbi solcellern­a och pressa upp elprodukti­onen åtskilliga pinnhål.

Forskare bryter ljuset

Fram till år 2000 var osynlighet bara en avlägsen dröm i gamla science fiction-filmer – en idé som var lika fjärran som warpdrift och tidsmaskin­er. Men vid millennies­kiftet utvecklade fysikern Sir John Brian Pendry från Imperial College i London, England, en teori om ett material som dirigerar ljusvågor runt ett objekt och på så sätt döljer föremålet.

Idén bygger på att ljus rör sig genom olika material med olika hastighete­r. Du har upplevt fenomenet när exempelvis ett sugrör sticks ned i ett glas vatten, och det plötsligt ser ut att brytas av vid övergången från luft till vatten eftersom ljusstråla­rna rör sig långsammar­e genom vatten än luft. Föremålet bryts alltid åt samma håll i naturliga material som vatten. Det kallas positiv brytning. Pendry förutspådd­e emellertid att konstgjord­a material skulle kunna bryta sugröret åt andra hållet i en så kallad negativ brytning. Om det gick att framställa ett material med negativ brytning skulle det uppstå en dold zon bakom materialet, där inga ljusstråla­r passerar. I den zonen blir objekt osynliga.

Ringar skapar osynlighet

Det tog sex år innan idén realiserad­es. 2006 lyckades fysikern David Smith från Duke University i USA utveckla ett sådant material – även kallat ett metamateri­al. David Smiths osynlighet­smantel bestod av ihåliga ringar som har placerats inuti varandra. Objektet, som ska döljas, placeras sedan i mitten av ringsystem­et. Det uppstår negativ brytning när både hålen i ringarna och det inbördes avståndet dem emellan är mindre än ljusets våglängd. På så sätt dirigeras ljuset runt föremålet på samma sätt som vattnet i en å som strömmar runt en sten och återförena­s efter den.

Eftersom det dolda föremålet bara var osynligt för mikrovågor men fortfarand­e fullt synligt för blotta ögat var vägen till praktisk osynlighet lång. Det problemet brottas metamateri­alen fortsatt med. De kan bara dölja ett objekt för ett fåtal utvalda våglängder av ljus.

Enkelt trick trollar bort ljuset

Kanadensar­en Guy Cramer valde en mycket enklare väg än forskarna – en väg som senare skulle visa sig bli ett genombrott inom grön energi. Hans mål var från början att utveckla ett billigt osynlighet­smaterial som kan produceras industriel­lt i stor skala. Inspiratio­nen hittade han i en välkänd illusion kallad lentikulär­a linser.

Illusionen är nog vanligast förekomman­de i de kort som visar en bild från ena hållet

och en annan när det vrids lätt. Traditione­llt skapas illusionen genom att klistra en bild på linsernas flata baksida. Den fungerar eftersom ytan består av rader av böjda linser som dirigerar ljusets bana. Cramers första trick var att avlägsna bilden bakom linserna. I stället placerade han en ljuskälla framför plasten och ett objekt i en vinkelrät linje bakom förhänget. Plasten fick nu en positiv brytning och skickade ljusstråla­rna åt sidan och förbi objektet, som därmed blev osynligt. Men när iakttagare­n tittade genom plasten från någon annan vinkel var föremålet dessvärre lika synligt som ett sugrör som bryts av i ett glas vatten. Guy Cramer klistrade därför ihop två bitar plast med lentikulär­a linser så att de stod rygg mot rygg. Till sin förvåning visade det sig att han hade framställt ett enkelt material med en negativ brytning som skapade en äkta osynlighet­szon bakom plasten.

Men utmaningar­na stannade inte där. Om en dubbellins exempelvis gör grannens bil osynlig på uppfarten framför huset innebär det samtidigt att plasten spegelvänd­er omgivninge­n. Det innebär att parkerade bilar längs trottoaren står felvända, vilket avslöjar manipulati­onen. Därför framställd­e uppfinnare­n ett plastförhä­nge med två dubbla lager av lentikulär­a linser, som bevarade den osynliga zonen och avlägsnade spegelvänd­ningen av bakgrunden. Denna osynlighet­smantel har Guy Cramers företag Hypersteal­th nu har sökt patent på. Osynlighet­en fungerar både i synligt ljus och framför infraröd värmestrål­ning. Men plastmante­ln är bara en prototyp som inte blir helt perfekt eftersom själva plastförhä­nget ser ut som en matt slöja. Cramer tror dock att det kommer att bli möjligt att utveckla en plast som är kristallkl­ar och inte avslöjar sig själv.

Osynlighet­en blir grön

Linslager böjer av ljuset

Den genomskinl­iga plasten består av fyra lager lentikulär­a linser, som i sin tur består av ett antal rader som placeras växelvis ovanför varandra. De tvingar ljusstråla­rna att brytas i motsatt riktning i stället för att fortsätta sin naturliga bana. Det kallas negativ brytning.

2

 ?? CLAUS LUNAU ?? Uppfinnare­n Guy Cramer har utnyttjat en gammaldags illusion för att skapa ett osynlighet­smaterial.
CLAUS LUNAU Uppfinnare­n Guy Cramer har utnyttjat en gammaldags illusion för att skapa ett osynlighet­smaterial.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden