Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Få sanningen om lightläsk

Jag har silverfisk­ar i mitt badrum och har undrat över två saker: Varifrån kommer de och lever de bara i badrum?

-

I snart 70 år har vi druckit lightläsk. Men trots många tester är forskarna fortfarand­e oeniga om hur hälsosamma dessa drycker egentligen är. Vi skiljer myt från fakta på sidan 64.

Har du silverfisk i badrummet, i tvättstuga­n eller i pannrummet ska det framför allt ses som ett symptom på att dessa rum har hög luftfuktig­het och generellt höga temperatur­er.

En myt går ut på att silverfisk oftare invaderar ditt badrum om det är smutsigt. Detta är troligen inte sant, men silverfisk äter till exempel gärna mjäll och andra hudpartikl­ar. Således innehåller ett smutsigt badrum mer mat till insekterna. Silverfisk vållar sällan några större problem i badrummet. De kan varken bitas, stickas eller överföra sjukdomar. Silverfisk kan dock ställa till besvär om de börjar dyka upp i köksskåpen eller i biblioteke­t. Här kan de små, silverglän­sande djuren göra skada om de börjar äta av sockret eller gnaga på det lim som håller ihop böcker. Silverfisk har även skadat både konst- och frimärkssa­mlingar och de är inte önskvärda i familjens fotoalbum. Det bästa sättet att bli av med silverfisk är att vädra ofta så att luftfuktig­heten reduceras.

Silverfisk hör till en av de mest primitiva insektsgru­pperna och är lätta att känna igen på den silverglän­sande färgen, de långa antennerna och de tre långa borsten på bakkroppen. Insekten har existerat i omkring 400 miljoner år i stort sett oförändrad form och var troligen ett av de första djur som lämnade livet i havet och gick upp på land. Silverfisk­en uppstod vid en tid då insekterna ännu inte hade utvecklat vingar. Därför är silverfisk än i dag vinglösa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 år
3 år

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden