Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fossil är en blandning av höna och and

-

För 66 miljoner år sedan utrotades dinosaurie­rna och många andra av jordens djur av en global katastrof. Bland de arter som överlevde fanns förfäderna till våra dagars fåglar. Ett nytt fynd visar för första gången hur de kan ha sett ut.

Fyndet gjordes när forskare vid University of Cambridge i England undersökte en bit kalksten från Belgien. Den hade småbenflis­or som stack ut genom ytan. Forskarna placerade stenen i en skanner och bilderna avslöjade ett komplett kranium av en hittills okänd fågel. Utifrån skanningar­na kunde forskarna 3Dprinta en exakt kopia av kraniet, som visar tecken på att fågeln kan vara förfader till både änder och hönsfåglar. Näbben och kraniets främre del påminner mest om en hönsfågel. Hönsfåglar har en näbb som kan hantera olika sorters föda, medan vattenfågl­arnas näbb är mer specialise­rad på ett slags föda. Däremot påminner den bakre delen av kraniet om nutida änders kranium. I stenen hittade forskarna enstaka andra ben, bland annat ett ben som tyder på att fågeln har haft långa ben såsom många nutida vadare.

Forskarnas datering av fossilet visar att fågeln, som har fått namnet Asteriorni­s maastricht­ensis, levde för 66,7 miljoner år sedan. Därmed kan den vara en av de få arter som överlevde den stora massutrotn­ingen och blev grundval för det rika och varierade fågelliv vi har i dag.

på grund av luftförore­ningar, visar nya beräkninga­r från ett Max Planck-institut i Tyskland. Det är 45 gånger så mycket livstid som alkohol tar från oss och 60 gånger så lång livstid som narkotika stjäl av oss.

 ??  ?? kan
kan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden