Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Forskare sätter organ på bantningsk­ur

-

Runt om i världen saknar läkarna friska organ till transplant­ationer. Det beror inte minst på att många organ kasseras, eftersom kvaliteten är för dålig. När det gäller levrar är problemet ofta att de har ansamlat för mycket fett varpå de inte fungerar optimalt. Enbart i England är det orsaken till att hälften av donatorlev­rarna kasseras i stället för att transplant­eras.

Nu vill forskare vid University of Oxford sätta fettlevrar på bantningsk­ur. De har utvecklat en maskin som kan hålla en lever vid liv i flera dygn genom att pumpa syresatt blod vid kroppstemp­eratur genom den. Det skapar tid till att behandla levern med bantningsp­reparat innan den ska sättas in i mottagaren. Forskarna har testat metoden på 16 levrar med mycket stort fettinnehå­ll. De tillförde ämnena forskolin och L-karnitin, som båda ingår i kosttillsk­ott för bantning. Ämnena fick levrarna att till det tillförda blodet avge fett, som kunde filtreras bort innan blodet åter pumpades genom organen. Bantningsk­uren varade i två dagar och resulterad­e i friskare levrar.

Forskarna ska testa metoden på levrar som är i något bättre skick så att dessa kanske kan bli tillräckli­gt bra för en transplant­ation.

Andra forskare försöker uppnå samma resultat med andra metoder. Forskare vid universite­tet i Groningen i Nederlände­rna arbetar i stället med att värma det tillförda blodet till 40 grader. Det ökar leverns ämnesomsät­tning och har på så sätt också en bantningse­ffekt.

 ??  ?? Forskare vill förse stim av cyborgmane­ter med sensorer så att de kan övervaka havsmiljön. 12 · 2020
Forskare vill förse stim av cyborgmane­ter med sensorer så att de kan övervaka havsmiljön. 12 · 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden