Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Manet får turboaggre­gat

En manet har förvandlat­s till en cyborg som simmar tre gånger så snabbt. Målet är att använda den för övervaknin­g av havsmiljön.

-

Maneter är oceanernas effektivas­te simmare. De använder ytterst lite energi för att driva sig framåt och de gör aldrig några pauser utan rör sig runt i vattenmass­orna 24 timmar per dygn. Däremot är de långsamma och tar sig därför inte lika snabbt fram som andra djur.

Det har robotforsk­are vid Stanford University i USA nu ändrat på. I flera år hade de förgäves försökt bygga robotar som simmar på samma sätt som maneter men bara snabbare. Därför valde att angripa problemet på ett nytt sätt: Genom att speeda upp naturens egna maneter.

Forskarna satte turbo på maneter av arten Aurelia aurita med en pacemaker, som ger små elektriska stötar. På så sätt kunde forskarna öka takten i maneternas naturliga muskelsamm­andragning­ar och därmed deras hastighet genom vattnet. Forskarna testade tekniken i ett akvarium genom att dela in maneter i tre grupper. Den första gruppen simmade utan pacemaker, den andra hade pacemakern på sig men utan att den var aktiverad, medan den tredje gruppen simmade med aktiv pacemaker. Resultaten visade att den inaktiva pacemakern inte märkbart hämmade maneterna, medan den aktiva gjorde stor skillnad. Strömstöta­rna ökade hastighete­n från cirka två till sex centimeter i sekunden. Det betyder enligt forskarna att deras cyborg är mer än tio gånger så energieffe­ktiv som andra simmande robotar.

Forskarna vill nu bygga ut pacemakern med sensorer som till exempel mäter temperatur och syreinnehå­ll i vattnet. Målet är att stim av cyborgmane­ter ska användas för att övervaka hur den ökade växthuseff­ekten påverkar havsmiljön.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? FETTLEVER
FRISK LEVER
En fettlever kan nu behandlas utanför kroppen så att den blir frisk nog att transplant­era.
Pacemaker
Elektroder
Muskel
SHUTTERSTO­CK FETTLEVER FRISK LEVER En fettlever kan nu behandlas utanför kroppen så att den blir frisk nog att transplant­era. Pacemaker Elektroder Muskel
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden