Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Jorden har varit totalt översvämma­d

-

Vår blå planet har varit ännu blåare än vad den är i dag. Geologer vid University of Colorado i USA hävdar att jorden för 3,2 miljarder år sedan var helt täckt av hav. De bygger sitt påstående på analyser av berg i Australien, som vid den tidpunkten var havsbotten och som därför bär spår av hur stort havets syreinnehå­ll har varit.

Man mätte innehållet av två syreisotop­er, syre16 och syre-18. På fastlandet tas det tunga syre-18 upp av jord och lera i högre grad än det lättare syre16, och därför finns det i dag mer av den lätta isotopen i havet. För 3,2 miljarder år sedan fanns det emellertid så mycket av det tunga syre-18 i havet att det enligt forskarna inte kan ha existerat något fastland som kunde suga upp det.

Resultatet väcker nya frågor om när plattekton­iken på jorden började

VATTNET I SIFFROR skapa kontinente­r, och inte minst om hur livet kunde uppstå utan fastland. Enligt de dominerand­e teorierna uppstod livet för cirka fyra miljarder år sedan i en miljö med både land och vatten – till exempel i små vattenpöla­r som ibland torkade ut.

En möjlig förklaring är att det tidigare fanns kontinente­r där livet kunde ha hunnit uppstå och utvecklas och på så sätt klara sig i havet när jorden översvämma­des. De enorma vattenmass­orna kom utifrån i det så kallade stora bombardema­nget, då miljoner vattenrika kometer träffade vår planet för mellan 3,9 och 3,8 miljarder år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden