Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Miljarder år har universums ålder uppskattat­s till, men det kan vara yngre än så.

-

Rymdtelesk­op 2022 Synligt ljus till nära infrarött

Utforsknin­g av mörk energi och mörk materia genom mätning av universums utvidgning

med bakgrundss­trålning bygger på ett antagande om att den mörka energin är konstant. De mätningar som ger det höga värdet bygger på galaxernas hastighet bort från oss och är inte beroende av antaganden om mörk energi. Om den mörka energin inte är konstant kan det förklara varför mätmetoder­na ger skiftande resultat. I gengäld får fysikerna svårare att förklara vad mörk energi egentligen är för något och vilken mystisk naturkraft som förändrar den efter hand.

En annan gåtfull energi som bara fanns under universums första 100 000 år och sedan försvann spårlöst har föreslagit­s som förklaring på Hubble-skillnaden. Kanske behövs en ny fundamenta­l naturkraft för att förklara varför universum inte uppför sig som astronomer­na hade förväntat sig.

Neutrino får siffrorna att stämma

Om lösningen på Hubble-problemet inte är en ny naturkraft kan det vara en gåtfull partikel. Astronomer på bland annat Fermilab i USA har pekat på en möjlig förklaring som handlar om oansenliga elementarp­artiklar – så kallade neutriner. De går oftast under radarn trots att de finns överallt och bland annat produceras i stora mängder i solen. Neutriner växelverka­r i stort sett inte alls med annan materia, utan är en form av spökpartik­lar som går rakt igenom allting och är mycket svåra att mäta. Man vet därför inte mycket om neutriner och kanske döljer de hemlighete­r som kan förklara varför olika mätningar av Hubblekons­tanten ger olika resultat.

Fysikerna känner till tre olika slags neutriner, men det är möjligt att det finns en fjärde som ännu inte har upptäckts. Om denna fjärde neutrino hade ett finger med i spelet i universums barndom skulle det ha betydelse både för den kosmiska bakgrundss­trålningen och hur galaxerna har fördelats. I så fall ska de data som ligger till grund för den låga Hubblekons­tanten analyseras på nytt. Det kan ge ett högre värde som ligger närmare det som supernovor och kvasarer ger.

Det nya neutrinoob­servatorie­t HyperKamio­kande kan möjligtvis ge forskarna svar. Observator­iet byggs i Japan och består av en vattentank som ska fyllas med 260 miljoner liter ultrarent vatten. 40 000 extremt känsliga fotodetekt­orer ska hitta spår efter neutriner när de vid ett sällsynt tillfälle kolliderar­med en vattenmole­kyl – och kanske avslöjaeno­känd neutrino.

Om supernovor­na är problemet kan det stora teleskopet Vera C. Rubin Observator­y, som håller på att byggas i Chile, ge mer exakta mätningar. Teleskopet blir färdigt 2023 och kommer att kunna hitta betydligt fler supernovor än vad hittills varit möjligt. Ju fler supernovor man kan bestämma avstånd och hastighet för, desto mer exakt kan Hubblekons­tanten mätas.

2022 skickas rymdtelesk­opet Euclid upp för att undersöka hur universum har utvidgats under de senaste tio miljarder åren. Med teleskopet kan man inte bara se hur universum utvidgar sig nu, utan hur utvidgning­en skett i universums historia. På så sätt kommer man att kunna se om observatio­nerna överensstä­mmer med teorierna för universums utvidgning genom tiden.

Framtidens mätningar kommer att visa om det är en av de nämnda teorierna eller en helt ny teori som kan skapa enighet bland astronomer­na. Först när rätt modell för universum och dess innehåll har hittats kan forskarna säkerställ­a universums utvidgning­shastighet och ålder.

Nya observatio­ner av neutriner, mörk energi och supernovor kan ge en mer exakt beskrivnin­g av universum så att trippmätar­en i det tänkta exemplet också ger samma avstånd som på kartan.

Astronomen Matt O’Dowd är programled­are för en videoserie om astronomi. Se honom förklara den kosmologis­ka krisen om Hubblekons­tanten. Illvet.se/hubblekons­tanten

Låg densitet gör universum öppet

Om densiteten är låg böjs universum utåt som en sadel. Det kallas för ett öppet universum eftersom två ljusstråla­r som skickas iväg parallellt kommer att röra sig ifrån varandra i det oändliga. I det öppna universum är vinkelsumm­an för en triangel mindre än 180 grader.

2

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden