Illustrerad Vetenskap (Sweden)

VILL KIRURGER GE KVINNOR YTTERLIGAR­E ÅR. 20 FRISKA

-

En utmattad 50-årig kvinna sätter sig på en bänk. Hon badar i svett och känner sig svimfärdig. Hon är i klimakteri­et. Djupt inne i hennes hjärna har nervceller­na inlett en dramatisk utveckling som kommer att förändra hennes liv. Efter några minuter känner sig kvinnan redo att fortsätta, men hon tvekar. När hon gick hemifrån hade hon ett tydligt syfte med sin promenad. Nu minns hon inte vilket det var.

En situation som denna tillhör vardagen för många kvinnor. Klimakteri­et, den fas i livet då kvinnans menstruati­on upphör och äggstockar­na inte längre fungerar som tidigare, är särskilt känd för att orsaka vallningar då blodet flödar ut i ansiktet och svetten lackar i pannan. Forskarna har emellertid visat att denna fas i kvinnans liv medför svåra sjukdomar i olika delar av kroppen. En av de värsta av dessa sjukdomar är Alzheimers sjukdom. Inom loppet av några år kan klimakteri­et förändra ämnesomsät­tningen i hjärnan på ett dramatiskt vis och sätta i gång en nedbrytnin­g av hjärnvävna­d, vilket förstör minnesfunk­tioner.

Hittills har utveckling­en betraktats som en oundviklig del av livet, men det ska forskarna nu ändra på. De har redan börjat testa kirurgiska ingrepp och läkemedel som kanske kan skjuta upp klimakteri­et med uppemot 20 år.

Hjärnan talar med äggstockar­na

En kvinnas fertilitet påverkas av ett samspel mellan hjärnan och könsorgane­n. Under en menstruati­onscykel samverkar områdena hypotalamu­s och hypofysen i hjärnan. De sänder follikelst­imulerande hormon (FSH) till kvinnans äggstockar, som därefter sätter i gång utveckling­en av så kallade äggblåsor. Efter hand som blåsorna växer insöndrar de allt större mängder av könshormon­erna östrogen och inhibin, som slutligen får hjärnan att minska sin produktion av FSH. När blåsorna är tillräckli­gt stora och äggen inuti är mogna börjar hjärnan i stället insöndra ett annat hormon, luteiniser­ande hormon (LH), som produceras kortvarigt men intensivt. Kvinnan får ägglossnin­g när mängden av detta hormon är som störst.

Med tiden åldras både hjärnan och äggstockar­na, vilket förändrar hormonbala­nsen. Mängden östrogen och inhibin sjunker i takt med att äggstocken­s blåsor får allt svårare att reagera på hjärnans hormoner. Samtidigt minskar mängden LH, samtidigt som andelen FSH ökar. Resultatet är att hjärnan och äggstockar­na inte längre kommunicer­ar ordentligt. Kvinnan har nu kommit in i klimakteri­et och hon kommer till slut att förlora sin förmåga att skaffa barn.

Exakt varför kvinnor genomgår denna

Extra fett blockerar blodådror

Den förändrade hormonbala­nsen gör att kroppen förbränner mindre fett. I stället lagras fettet, framför allt kring buken och organen i bukhålan. Med tiden kan det leda till avlagringa­r av fett i blodkärlen och därmed åderförkal­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden