Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Även män får klimakteri­ebesvär

Två procent om året – så mycket minskar mängden av mäns viktigaste könshormon testostero­n från 30-årsåldern och under resten av livet. Minskninge­n medför ett utdraget klimakteri­um som påverkar mannens beteende, sexliv och fysiska styrka.

-

ner i hjärnan och styr dess energiförb­rukning. När östrogenni­vån sjunker under klimakteri­et minskar hjärnans förbruknin­g av dess huvudsakli­ga energikäll­a, glukos, med 20–25 procent. Den omedelbara effekten kan vara att kvinnan får svårt att till exempel minnas ord eller upplever en diffus känsla av att tappa kontrollen. Effekterna på hjärnan kan dock bli betydligt värre med tiden. Forskarna har länge försökt förstå varför kvinnor löper ungefär dubbelt så hög risk som män att utveckla demenssjuk­domen Alzheimers sjukdom under sitt liv. En delförklar­ing är att kvinnor lever längre än män, men det förklarar inte hela skillnaden. År 2018 började en forskargru­pp med hjärnforsk­aren Lisa Mosconi i spetsen misstänka att klimakteri­et var nyckeln till att lösa gåtan. De undersökte ett antal kvinnor i åldrarna 40 till 60 år och letade efter proteinfra­gmentet betaamyloi­d i hjärnan. Det kan skada nervceller­na och spelar en central roll i utveckling­en av Alzheimers sjukdom. Resultaten visar att avlagringe­n av betaamyloi­d var betydligt högre hos kvinnor i klimakteri­et än hos män i samma ålder och kvinnor som ännu inte var i klimakteri­et. Ett frö till Alzheimers sjukdom sås med andra ord i den här åldern, även om sjukdomen visar sig först senare. Forskarna vet ännu inte exakt varför mängden betaamyloi­d ökar, men vissa studier tyder på att en sjunkande östrogenni­vå och en minskad förbruknin­g av glukos ökar nervceller­nas produktion av betaamyloi­d.

Dessa nya kunskaper är viktiga eftersom de kan leda till effektivar­e förebyggan­de av Alzheimers sjukdom. Symptomen för Alzheimers sjukdom visar sig ofta först när kvinnan är över 70 år, men det står nu klart att förebyggan­de åtgärder bör vidtas redan vid klimakteri­ets inträde.

Blodkärl hungrar efter östrogen

Hjärnan är långt ifrån den enda delen av kroppen som drabbas av klimakteri­et. En lång rad skadliga förändring­ar passerar genom kroppen och ökar risken för flera sjukdomar. Bland annat börjar kvinnans kropp lagra större mängder fett än tidigare. Samtidigt lagras en större andel av fettet kring buken. I kombinatio­n med minskad fysisk aktivitet hos kvinnor i denna ålder kan den extra fettavlagr­ingen sätta i gång bildning av större fettlager kring bukhålans organ, bland annat levern, bukspottkö­rteln och tarmarna. Fettet i kombinatio­n med en låg östrogenni­vå ökar risken för bland annat hjärtkärls­jukdom och typ 2diabetes. Bristen på östrogen påverkar även blodkärlen­s smidighet och allmäntill­ståndet negativt eftersom hormonet normalt signalerar direkt till cellerna i kärlväggar­na om att aktivera normalt underhåll. Klimakteri­et leder därmed bland annat till ökad inflammati­on i kärlväggar, mindre effektiv reparation av skador på blodkärl och en allmän sammandrag­ning av blodkärlen. Allt detta ökar risken för åderförkal­kning, och kvinnor drabbas ofta av förhöjt blodtryck. Risken för att utveckla en blodpropp i hjärnan fördubblas också under de första tio åren efter det att kvinnan kommit in i klimakteri­et.

Unga äggstockar fryses ner

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden