Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Grader fryser man ner vävnad från äggstockar­na till i en ny behandling­sform.

-

återinsatt äggstocksv­ävnad. Resultatet visar att vävnaden kan bli funktionsd­uglig igen, trots operation och nedfrysnin­g.

Blod startar om äggstockar

Det kirurgiska ingreppet inger hopp, men det hjälper inte kvinnor som redan är i klimakteri­et. Lyckligtvi­s arbetar grekiska forskare med en lösning. De har behandlat tre kvinnor med så kallad trombocytr­ik plasma. På grund av klimakteri­um eller tidig åldring av äggstockar­na hade kvinnorna inte menstruera­t på över ett år, och kunde inte få barn. Trombocytr­ik plasma består av blod från kvinnorna själva, från vilket vita och röda blodkroppa­r har avlägsnats. Kvar finns en hög koncentrat­ion av trombocyte­r (blodplätta­r) som kan insöndra tillväxtfa­ktorer som normalt ligger bakom bland annat bildning av blodkärl, återbildni­ng av vävnad och kontroll av stamceller­s utveckling. Plasman injicerade­s i kvinnornas äggstockar och behandling­en tycks ha startat om könshormon­erna, och de tre kvinnorna har sedan dess blivit gravida. Studien är för liten för att man ska kunna dra några slutsatser av den – och flera forskare är skeptiska till om det verkligen var plasman som låg bakom förbättrin­gen. Den väcker dock hopp om att läkarna snart kommer att kunna "starta om" äggstockar och förebygga de sjukdomar som klimakteri­et kan medföra.

När en annan trött 50årig kvinna i framtiden sätter sig på en bänk är den mest uppenbara förklaring­en kanske inte en vallning eller frustratio­n över minnet, utan en långt framskride­n graviditet.

Kommer nutida barn att leva i tusen år? Forskarna jagar odödlighet­en – och de är nära ett genombrott. Läs historien på: Illvet.se/odödlig

Kirurg avlägsnar en bit av äggstocken

Med hjälp av ett eller flera så

1

kallade laparoskop, instrument som är försedda med exempelvis en lampa, en kamera eller en sax, klipper kirurgen av en till två tredjedela­r av den unga kvinnans ena äggstock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden