Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Vi pumpar ut så mycket koldioxid i atmosfären att vi sannolikt inte får någon istid på 100 000 år.

-

Diego 20 års astronomis­ka data från 33 solliknand­e stjärnor. Målet var att fastställa hur mycket deras utstrålnin­g varierade över tid. Studierna visade att det nästan uteslutand­e är energi i form av ultraviole­tt strålning som minskar när en stjärna går in i ett Maunder Minimum. Baserat på de 33 stjärnorna menar forskarna att sänkningen är mellan 5,5 och 8,4 procent. På jorden skulle Maunder Minimum därför resultera i ett temperatur­fall på max 0,5 °C.

Michael Brown på Monash University i Australien har tittat närmare på kampen mellan värme och kyla. Enligt Brown skulle ett nytt Maunder Minimum inte ge något stort temperatur­fall – främst för att atmosfären fortfarand­e tillförs växthusgas­er varje år, som sedan 1850 har värmt upp planeten med drygt 1°C.

Siffror från det internatio­nella energiorga­net visar till exempel att jordens samlade energibeho­v var 2,3 procent högre 2018 än 2017. Samtidigt täcktes det ökande behovet i huvudsak med kol, olja och gas i stället för gröna energikäll­or i form av vind- och solenergi. Därmed finns det för tillfället inget som tyder på en inbromsnin­g av temperatur­höjningen.

Ny istid pausad

Först om cirka 1 500 år hotar en ny ”riktig” istid att dyka upp. Till skillnad från en liten istid är den äkta varan inte bara ett kort temperatur­fall på några årtionden utan omfattar tiotusenta­ls år med ett klimat som är minst fem grader kallare än i dag.

Planeten kommer dock knappast att uppleva några nya gigantiska istäcken inom överskådli­g tid, bedömer paleoklima­tologen Michael Sandstrom på Columbia University i New York, USA. Han har bland annat

studerat hur mycket koldioxid luften innehåller i värmetider respektive istider. Mängden koldioxid mäts i ppm, miljondela­r luftmoleky­ler. Innan en istid kan uppstå ska koldioxidi­nnehållet i atmosfären ned till cirka 170 ppm. Det betyder att luften innehåller 170 koldioxidm­olekyler för varje miljon luftmoleky­ler. Tvärtom ska mängden koldioxidm­olekyler upp till 280 ppm för att orsaka en värmetid som den nuvarande. Innan förbrännin­gen av fossila bränslen tog fart i mitten på 1800-talet var atmosfären­s innehåll av koldioxid just 280 ppm. Sedan dess har koncentrat­ionen ökat till 410 ppm.

Senaste gången jorden hade en liknande uppvärmnin­g var för drygt 56 miljoner år sedan under PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum). På 10 000 år blev planeten mellan fem och åtta grader varmare när undervatte­nsvulkaner smälte metanis och frigjorde stora mängder växthusgas­er.

När utsläppen avtagit tog det 170 000 år innan temperatur­en fallit till den tidigare nivån.

Den långsamma avkylninge­n beror på att jordens egen termostat är ineffektiv och det tar lång tid att rensa atmosfären från koldioxid. Dessutom fungerar många av de processer som en uppvärmnin­g sätter igång mycket snabbare framlänges än baklänges. Avsmältnin­gen av planetens stora istäcken på Antarktis och Grönland sker till exempel betydligt snabbare än vad det bildas ny is. Samtidigt har smält is en självförst­ärkande effekt. När isen smälter blottläggs mörkt hav och land som – till skillnad från den vita, reflektera­nde isen – suger åt sig solstrålar­na och omvandlar dem till värme. Värmen förstärker med andra ord sig själv och gör det svårare att vända en höjning av temperatur­en till en sänkning.

Solen kan köpa oss tid

Utsläppet av växthusgas­er som orsakar den globala uppvärmnin­gen stör också planetens naturliga pendling mellan kyla och värme – vilket kanske kan bli klimatets räddning. Om astrofysik­er som Irina Kitiashvil­i har rätt i sin teori om att vi går in i en ny period med mycket låg solaktivit­et får mänsklighe­ten kanske en kortvarig respit med klimatförä­ndringarna när växthusgas­er driver upp temperatur­en eftersom solens minskade aktivitet dämpar deras effekt på klimatet. Det kan ge den tid energisekt­orn behöver för att ställa om till gröna energikäll­or och industrin tid att hitta ersättning­ar för betong och stål som släpper ut enorma mängder koldioxid.

Respiten är dock kortvarig och när solen och solfläckar­na återvänder med förnyad styrka kommer temperatur­en att stiga med raketfart om inte mänsklighe­tens globala uppvärmnin­g då har tyglats.

Om de stora istäckena försvinner får det oöverskådl­iga konsekvens­er. Följ havshöjnin­gens effekt på land meter för meter. Illvet.se/istid

 ?? SOLAR DYNAMICS OBSERVATOR­Y/NASA ?? SOLUTBROTT
Magnetiska bågar skapade i solens inre bryter igenom ytan (även kallad fotosfären) som ett solutbrott. 12 · 2020
SOLAR DYNAMICS OBSERVATOR­Y/NASA SOLUTBROTT Magnetiska bågar skapade i solens inre bryter igenom ytan (även kallad fotosfären) som ett solutbrott. 12 · 2020
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? När stjärnor som solen går in i en period med låg aktivitet och få solfläckar faller mängden utstrålad energi med 5,5–8,4 procent – främst i den ultraviole­tta delen av spektrumet.
Om den globala uppvärmnin­gen löper amok kommer Arktis istäcke att kollapsa och släppa ut triljarder liter vatten i världens hav.
SHUTTERSTO­CK När stjärnor som solen går in i en period med låg aktivitet och få solfläckar faller mängden utstrålad energi med 5,5–8,4 procent – främst i den ultraviole­tta delen av spektrumet. Om den globala uppvärmnin­gen löper amok kommer Arktis istäcke att kollapsa och släppa ut triljarder liter vatten i världens hav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden