Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Jordbävnin­gar kan förskjuta tid och rum

Jordbävnin­gar uppstår längs jordskorpa­ns plattgräns­er. De kraftigast­e skakningar­na kan flytta hela städer, rubba jordens rotation och korta ned dygnet med millisekun­der.

-

Jordbävnin­gen pågick i tio minuter och uppmättes till minst 9,5 på richterska­lan.

De underjordi­ska skakningar­na var så kraftiga att de förändrade jordens massfördel­ning, accelerera­de planetens rotation runt sin egen axel och kortade ned dygnets längd med 1,26 millisekun­der.

"Det var som om jorden hade förvandlat­s till ett rep, som om Gud hade tagit tag i det och gett det en rejäl pisksnärt", berättade ett ögonvittne senare om jordbävnin­gen.

I kölvattnet av de kraftiga jordbävnin­garna uppstod tsunamier med vågor som var upp emot tio meter höga. Först brakade vågorna in över Chiles kuster. Senare nådde tsunamin så långt bort som Hawaii, Filippiner­na och Japan.

Jordbävnin­gen i Chile 1960 ledde till att drygt 3 000 människor skadades, runt 1 700 personer dog och drygt två miljoner personer blev hemlösa. För Chile var det tyvärr varken första eller sista gången landet skakades av en jordbävnin­g.

Utanför den sydamerika­nska västkusten gränsar tre av jordskorpa­ns tektoniska plattor mot varandra.

Det är vid sådana plattgräns­er som alla jordbävnin­gar uppstår. Skakningar­na sker när uppbyggda spänningar i jordskorpa­n utlöses genom att plattorna dras ifrån varandra, kolliderar eller skaver mot varandra.

De kraftigast­e jordbävnin­garna uppstår vanligtvis när plattorna stöter ihop och en oceanplatt­a, som utgör botten av oceanerna, knuffas in under en mycket tjockare kontinenta­lplatta som utgör jordens yta.

En sådan plattgräns kallas även subduktion­szon och det är en sådan zon som Chile är granne med.

Jordbävnin­gar mäts med hjälp av seismograf­er. En enkel seismograf består av ett lod, som är upphängt i en fjäder. När jorden skakar flyttar seismograf­ens ram i förhålland­e till det upphängda lodet. Jordbävnin­gens styrka beräknas genom att mäta det maximala utslaget i seismograf­en och jämföra det med avståndet till jordbävnin­gen. Forskarna kan beräkna avståndet i jordbävnin­gens epicentrum och dess belägenhet genom att avläsa exakt när skakningar­na nådde fram till olika seismograf­er. En jordbävnin­gs storlek beskrivs utifrån richterska­lan, som skapades 1935 av seismologe­n Charles Francis Richter.

Sedan 1900 har jorden skakats av drygt 10 000 kraftiga jordbävnin­gar – med en styrka på sex eller mer på richterska­lan. Det visar en genomgång som U.S. Geological Survey har gjort. Några av de värsta jordbävnin­garna på senare tid har ägt rum under detta årtusende.

Den dödligaste jordbävnin­gen drabbade Indonesien 2004 och skickade en tsunami genom Indiska oceanen, som till slut hade tagit livet av upp emot 230 000 människor.

2010 och 2011 drabbades Chile respektive Japan av några av de kraftigast­e jordbävnin­garna i modern tid. Jordbävnin­garna krävde tusentals människoli­v och orsakade förstörels­e för miljardtal­s kronor. Men även om det kanske känns som om vi drabbas av jordbävnin­gar oftare nu är antalet jordbävnin­gar världen över tämligen konstant –

men kan variera från år till år. Enligt National Earthquake Informatio­n Center (NEIC) förekommer det omkring 20 000 jordbävnin­gar varje år. Det motsvarar 50 jordbävnin­gar om dagen.

Statistisk­t sett drabbar en mycket stor jordbävnin­g som mäter åtta eller mer på richterska­lan vanligtvis mellan noll och två gånger om året. Jordbävnin­gar som mäter mer än sju på richterska­lan inträffar 10–20 gånger om året, medan jordbävnin­gar över sex på samma skala inträffar cirka 150 gånger om året.

Det gäller att vidta nödvändiga åtgärder och ställa in sig på värsta tänkbara scenario för invånarna i de städer som ligger i ett område där kraftiga jordbävnin­gar ofta förekommer. Än så länge är det nämligen fortfarand­e omöjligt att förutspå exakt var och

 ??  ?? Den våldsamma jordbävnin­gen nära Valdivia i Chile lade staden i ruiner och gjorde två miljoner människor hemlösa. 12 · 2020
Den våldsamma jordbävnin­gen nära Valdivia i Chile lade staden i ruiner och gjorde två miljoner människor hemlösa. 12 · 2020
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden