Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Vår långa barndom har djupa rötter

-

Ett av de drag som skiljer människan från vår närmaste släkting, schimpanse­n, är vår långa barndom. Den gör att vår hjärna får god tid på sig att växa till och utvecklas. Hos oss avtar hjärnans tillväxt först när vi är fem år, medan detta sker redan efter två år hos schimpanse­n.

Den långa barndomens uppkomst har hittills varit en gåta, men nu har en internatio­nell forskargru­pp kommit närmare ett svar. De har undersökt ett 3,3 miljoner år gammalt kranium från Etiopien och gett det smeknamnet Selam. Kraniet har tillhört en unge av arten Australopi­thecus afarensis. Den tillhör gruppen så kallade sydapor, som var föregångar­e till vårt eget Homo-släkte.

Undersökni­ngar av kraniets tänder visade framför allt att Selam var drygt två år gammal när den dog. Med hjälp av extremt detaljerad­e skanningar av kraniet fick forskarna även möjlighet att studera det inre avtrycket av hjärnan. Utifrån skanningar­na kunde de beräkna hjärnans volym till 275 milliliter, vilket motsvarar en schimpansu­nges hjärna vid samma ålder.

Mätningar på vuxna sydapor har visat att hjärnan var 20 procent större än hos schimpanse­r. Det betyder att hjärnan inte var färdigutve­cklad när Selam dog. Sydapans barndom var alltså väsentligt längre än hos schimpanse­r, vilket gör att sydapan liknade oss människor i större utsträckni­ng på den punkten.

SYDAPOR är en gemensam beteckning på arterna i släktet Australopi­thecus, som var föregångar­e till Homo-släktet.

 ??  ?? Skanningar av kraniet från en ung sydapa visar att hjärnan inte var färdigutve­cklad i tvåårsålde­rn. Det tyder på att arten liksom människan hade en lång barndom.
Skanningar av kraniet från en ung sydapa visar att hjärnan inte var färdigutve­cklad i tvåårsålde­rn. Det tyder på att arten liksom människan hade en lång barndom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden