Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Ton rymdstoft träffar jorden varje dag och finns i dammet i våra hem.

-

vilket bara kan bildas i en supernova. På sin väg runt Vintergata­n måste solsysteme­t alltså ha passerat genom ett stoftmoln som efterlämna­ts av en supernova.

Stoftet skymmer Vintergata­ns ljus

Historiskt sett har stoftet mellan stjärnorna gett astronomer­na en del huvudbry. Det blockerar ljuset från stjärnorna genom att absorbera synligt ljus. På ungefär samma sätt som pyttesmå vattendrop­par i luften kan bilda dimma som gör att vi inte kan se solen utgör det kosmiska stoftet en ogenomträn­glig dimma i galaxen. Sett från jorden skulle Vintergata­n lysa tusen gånger starkare om det inte var för allt stoft som skymmer ljuset.

Ända fram till 1950-talet gjorde stoftmoln det omöjligt för astronomer att få en överblick över Vintergata­n – på den tiden anade forskarna därför inte att vi bor i en roterande spiralgala­x med långt över hundra miljarder stjärnor. Först när mer avancerade radioteles­kop utvecklade­s kunde astronomer­na börja kartlägga Vintergata­n eftersom radiovågor kan tränga igenom stoftet utan problem.

Det mesta kosmiska stoftet håller sig till galaxer, men en liten del svävar runt i världsrymd­en mellan galaxerna. Här stör det astronomer­nas mätningar när de försöker studera himlakropp­ar som är mycket långt bort. Ljuset från fjärran galaxer och supernovor kan visserlige­n tränga igenom de mycket tunna stoftmolne­n, men dämpas längs vägen och det blir därför svårare att avgöra hur kraftigt en himlakropp egentligen lyser. Astronomer använder just ljusstyrka­n till att bedöma avståndet till fjärran föremål och bland annat för att mäta hur snabbt universum utvidgar sig. Därför försvårar det intergalak­tiska stoftet utforsknin­g av universum.

Astronomer­na suckar ibland över det kosmiska stoftet som försvårar deras jobb, men de skulle inte ha så mycket att titta på om inte stoftet funnits. Faktum är att teoretiska modeller för stjärnbild­ning visar att en stjärna som solen aldrig kan ha bildats utan kosmiskt stoft.

Ingen stjärnbild­ning utan stoft

Stjärnor bildas av enorma moln av gas och stoft som kollapsar under sin egen vikt. I takt med att molnet kollapsar blir det också varmare eftersom gasmolekyl­erna kommer närmare varandra och kolliderar oftare. Där gravitatio­nen försöker dra ihop molnet kommer molekylern­a i den varma gasen röra sig från varandra och därmed utvidga molnet.

Vid en viss tidpunkt skulle molnets sammandrag­ning helt upphöra om det inte var för just stoftet. Stoftparti­klarna hjälper molnet att bli av med värmen genom att omvandla energin till infraröd strålning – värmestrål­ning – som kan tränga ut ur molnet och spridas i rymden. Först då blir det möjligt för molnet att samlas till en protostjär­na där trycket i centrum till sist blir högt nog för att väte ska fusioneras till helium, och stjärnan antänds.

Stjärnbild­ningen kräver alltså stoft, och stoftet kommer från döda stjärnor. Men

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden