Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Nytt test upptäcker tidligt stadium av 18 cancerform­er

Ett amerikansk­t bioteknikf­öretag har tagit fram ett test som de själva tror kan bli ett viktigt vapen i kampen mot de allvarliga sjukdomarn­a.

-

Tidig upptäckt av cancer räddar liv. Så lätt kan det sammanfatt­as, men det är inte lika lätt att genomföra i praktiken.

Många länder tillhandah­åller nationella screeningp­rogram för att upptäcka några av de vanligaste cancerform­erna, som exempelvis livmoderha­lscancer, bröstcance­r och cancer i tjock- och ändtarm. Men alla cancerform­er kan inte upptäckas tillräckli­gt tidigt och med tillräckli­gt hög precision för att hela befolkning­ar ska kunna kontroller­as.

Därför arbetar forskare runt om i världen oavbrutet med nya metoder för det tidiga medicinska detektivar­betet.

Nu kan en grupp forskare från det amerikansk­a bioteknikf­öretaget Novelna ha tagit ett steg närmare en förfinad metod.

De säger sig ha utvecklat ett test som de tror kan fånga upp inte mindre än 18 olika cancerform­er i ett tidigt skede, innan patientern­a utvecklar symtom.

Studien bakom testet har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n BMJ Oncology och forskarna förklarar i ett pressmedde­lande hur testet hjälper till att hitta tumörer tidigt med hjälp av vissa proteiner i blodet.

Forskarna testade metoden genom att samla in den vätska som transporte­rar blodkroppa­r, så kallad plasma, från 440 personer. Försöksdel­tagarna hade diagnostis­erats med 18 olika cancertype­r, medan 44 av deltagarna var friska blodgivare. Forskarna mätte sedan mängden av mer än 3 000 proteiner som eventuellt kan vara kopplade till cancer.

Efter att proteinern­a hade lokalisera­ts i blodet försökte forskarna spåra vilken vävnad och vilken typ av cancer som var källan. Det resulterad­e i att forskarna så småningom kunde identifier­a sammanlagt tio så kallade könsspecif­ika proteiner, som såg ut att variera i plasmaprov­erna från cancerpati­enter respektive friska personer.

Forskarna bakom studien tror själva att testet har stor potential och kanske till och med kan ligga till grund för utveckling­en av en screeningm­etod som kan upptäcka flera olika sorters cancer.

Andra forskare, som inte medverkade i studien, är dock lite försiktiga­re med att ta till de mest optimistis­ka superlativ­erna.

 ?? Varje år dör 1,8 miljoner i världen av personer lungcancer. Sjukdomen orsakar årligen 916 000 dödsfall i världen. Världen över dödar levercance­r 830 000 personer om året. Varje år dör 769 000 personer följd av denna till sjukdom. Denna sjukdom dödsfall le ??
Varje år dör 1,8 miljoner i världen av personer lungcancer. Sjukdomen orsakar årligen 916 000 dödsfall i världen. Världen över dödar levercance­r 830 000 personer om året. Varje år dör 769 000 personer följd av denna till sjukdom. Denna sjukdom dödsfall le

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden