Illustrerad Vetenskap (Sweden)

6 000 år gamla lik avslöjar makabra ritualer

Benen var brutna, repade och sönderslit­na. Arkeologer­na vet inte med säkerhet varför, men de har en bra gissning.

-

På 1980-talet kunde spanska arkeologer putsa bort jord från skelettres­terna efter 26 män, kvinnor och barn. Vid första anblicken var det ingenting med dessa stenålders­människor från det fjärde årtusendet före Kristus som åtskilde sig nämnvärt från andra liknande fynd.

Men när en grupp forskare nyligen tog en andra titt på benen var det något med dem som verkade absurt: De var svårt skadade.

Nu har arkeologer från universite­tet i Valladolid tydligen upptäckt en något makaber begravning­sritual baserat på benens skick.

Enligt arkeologer­na ger benen en bild av hur forntida människor förstörde och styckade de dödas kroppar. Mellan 70 och 90 procent av benen var brutna – inklusive armben med frakturer som tyder på ett allvarligt vinkelrätt brott mot ben i levande personer. På några av benen hittades slagmärken som tyder på att de har utsatts för hårda slag, och V-formade skärmärken, troligen från den tidens stenverkty­g.

Allt detta är enligt forskarna tecken på en rutinmässi­g begravning­sritual.

"Denna praxis kan ha syftat till att påskynda nedbrytnin­gsprocesse­rna av liket vid behov. Vissa av benen kan ha dyrkats som begravning­sföremål eller reliker", säger Angélica Santa-Cruz, som är arkeolog vid universite­tet i Valladolid.

Studien visar bland annat att frakturer och skärsår sannolikt var ett sätt att helt rengöra benen från både in- och utsidan. Sannolikt av respekt för den döde.

Enligt forskarna skulle brottsmöns­tren på benen även kunna återspegla så kallad begravning­skannibali­sm.

Kannibalis­m var ett vanligt begravning­ssätt i vissa delar av Europa under stenåldern, och tidigare forskning har visat att slag från stenverkty­g var ett vanligt inslag i ritualen.

Forskarna bakom studien konstatera­r inte kannibalis­mtesen, men påpekar att benen kan ha separerats för att lättare komma åt köttet och de inre organen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden