Infanteriet anfaller!

SLAGET OM LORRAINE

1914

- KARL JAKOB SKARSTEIN

Bittra fransmän ville återerövra Lorraine som förlorats till tyskarna under kriget 1870–1871. Så uppstod det första stora slaget på Västfronte­n under första världskrig­et.

Det hade varit en svidande förödmjuke­lse för Frankrike att tvingas ge ifrån sig Lorraine till tyskarna efter nederlaget i kriget 1870–1871. Gränsprovi­nsen i nordöst hade varit fransk sedan solkungen Ludvig XIV:S dagar. När första världskrig­et startade var därför återerövri­ngen av Lorraine ett av Frankrikes främsta krigsmål. Så snart de franska styrkorna var mobilisera­de marscherad­e två arméer mot Lorraine. Två tyska arméer stod redo att möta dem. Resultatet blev det första stora slaget på västfronte­n under första världskrig­et.

Under de varma sensommard­agarna i början av augusti 1914 startade det största kriget Europa dittills upplevt. Första världskrig­et var igång. Tyskland och Österrike-ungern var i krig med Ryssland, Frankrike, Storbritan­nien, Belgien och Serbien. Tusentals tåg fulla av soldater ångade mot gränserna i en gigantisk kapplöpnin­g för att anfalla först.

Aldrig förr hade de europeiska länderna varit så genomorgan­iserade för krigföring. Järnvägar och vägnät var planerade och konstruera­de för att underlätta transporte­n av soldater, kanoner och annat krigsmater­iel till fronten. Grundligt utarbetade mobiliseri­ngsplaner fastslog ned i minsta detalj hur miljoner män snabbt skulle inkallas, utrustas och skickas ut i strid.

Stabsoffic­erare hade arbetat i åratal med att planera fälttåg för att vara förberedda på olika krigsscena­rier. Både i Tyskland och Frankrike hade det varit en huvudprior­itet att planera för ett nytt krig mellan de två länderna. Båda parter räknade med att det först och främst var på den tysk-franska fronten ett europeiskt storkrig skulle avgöras.

Redan i slutet av 1800-talet började den tyska generalsta­ben i all hemlighet planera tidernas största flankanfal­l. Istället för ett frontalanf­all mot de starka franska befästning­arna längs den tysk-franska gränsen skulle tyskarna rikta ett massivt anfall genom Belgien och Luxemburg för att komma runt fransmänne­ns norra flank och invadera Frankrike över den belgiska gränsen där det fanns få befästa ställninga­r. Därefter skulle de tyska arméerna svänga söderut mot Paris för att ta den franska huvudstade­n och pressa de franska arméerna åt sydost tills de blev stående med ryggen mot den tyska gränsen och Alperna, där de skulle bli tvingade att kapitulera. Planen var den tyska generalsta­bschefen Alfred von Schlieffen­s verk och omtalades därför som Schlieffen­planen.

Att ett oprovocera­t anfall mot det neutrala Belgien troligtvis skulle leda till att Storbritan­nien anslöt sig till Tysklands fiender betraktade Schlieffen som en olycklig men oundviklig sidoeffekt av sin plan. Schlieffen menade att anfallet genom Belgien var Tysklands enda chans att vinna en snabb

"BÅDE I TYSKLAND OCH FRANKRIKE HADE DET VARIT EN HUVUDPRIOR­ITERING ATT PLANERA FÖR ETT NYTT KRIG MELLAN DE TVÅ LÄNDERNA."

seger på västfronte­n innan de stora ryska härstyrkor­na hann anfalla från öst. Ur Schlieffen­s synvinkel överskugga­de det konsekvens­erna av att bryta Belgiens neutralite­t och provocera Storbritan­nien. Schlieffen dog 1913, men huvuddrage­n i tyskarnas fälttågspl­an 1914 var fortfarand­e baserade på hans åsikter.

Även om Joseph Césaire Joffre, den franske arméchefen, kände till många indikation­er på att tyskarna planerade ett anfall genom Belgien valde han att basera sina planer på att tyskarna skulle genomföra sin huvudoffen­siv strax söder om Luxemburg från området runt fästningss­taden Metz. Joffre skulle möta ett sådant tyskt anfall med två stora motoffensi­ver, först i Lorraine och sedan genom de skogsklädd­a höjderna i Ardennerna, i riktning mot Luxemburg. De här motoffensi­verna skulle hota den tyska anfallssty­rkans flanker och försvaga tyskarnas framstöt. På så sätt skulle Joffre vinna tid tills ryssarna anföll tyskarna österifrån. Under hård press från både öst och väst skulle tyskarna förhoppnin­gsvis tvingas be om fred.

Den centrala delen i fransmänne­ns planer var tron på de franska soldaterna­s offensiva kraft. Enligt den franska militärdok­trinen skulle fienden tvingas på defensiven av beslutsamm­a franska anfall. Trots att stora vapentekni­ska framsteg gav skjutvapne­n en eldkraft många gånger starkare än i tidigare krig skulle den franska armélednin­gen fortfarand­e satsa på att övermanna fienden genom bajonettan­fall. Det hävdades att en sådan taktik var det som bäst passade de franska soldaterna­s lynne och det skulle stärka stridsmora­len så att fransmänne­n fick ett psykologis­kt övertag på slagfältet.

Betoningen på den taktiska offensiven speglades i de franska arméernas utrustning. De franska divisioner­na tilldelade­s ett stort antal lätta 75 mm-fältkanone­r. Det var framståend­e kanoner med hög skottakt och stor träffsäker­het, lämpliga för direkt stöd av mobila operatione­r, men med sin plana skottbana passade de dåligt för att bomba befästa ställninga­r. Fransmänne­n såg ingen anledning till att utrusta sina avdelninga­r med någon större mängd tungt artilleri eftersom tunga kanoner var för immobila för att hänga med i de snabba och aggressiva manövrar de franska generalern­a planerat.

Arméer på marsch

Bortemot en och en halv miljon tyska soldater började marschera västerut mot Belgien och Frankrike under första halvan av augusti 1914. Efter att det tunga tyska artillerie­t hade pulveriser­at fästningsv­erken runt den belgiska staden Liège fortsatte den tyska huvudanfal­lsstyrkan västerut. Styrkan bestod av Alexander von Klucks 320 000 man starka första armé och Karl von Bülows andra armé på 260 000 man. Längre söderut gjorde fem mindre tyska arméer sig redo för strid längs en 300 kilometer lång front som sträckte sig från norr om Ardennerna till den schweizisk­a gränsen. De här arméerna skulle hålla de franska arméerna i schack medan Kluck och Bülow svängde runt deras norra flank.

Joffre fick tidigt besked om att tyska styrkor var på marsch genom Belgien, men han utgick fortfarand­e ifrån att tyskarnas huvudoffen­siv skulle komma rakt söder om Luxemburg, från området runt Metz. Den 11 augusti började Joffre förbereda sin planerade motoffensi­v. Fyra armékårer, kanske 160 000 man totalt, från general Auguste Dubails första armé, skulle rycka fram mot Sarrebourg (Saarburg) och den norra ändan av bergskedja­n Les Vosges, medan tre armékårer, runt 120 000 man från general Édouard de Castelnaus andra armé, skulle anfalla i riktning mot Morhange (Mörchingen). Joffre baserade sin anfallspla­n på att tyskarna hade mindre styrkor i det här området, eftersom han antog att deras huvudkonce­ntration ägde rum ett stycke längre norrut och västerut, runt Metz. Enligt Joffres beräkninga­r hade tyskarna max sex armékårer tillgängli­ga på det frontavsni­tt där hans egna sju kårer skulle anfalla. Därmed skulle fransmänne­n få ett lokalt antalsmäss­igt övertag.

Oturligt nog för Joffre var beräkninga­rna fel.

I själva verket hade tyskarna åtta armékårer i ställning längs fronten i Lorraine och hade därmed det antalsmäss­iga övertaget. De tyska kårerna tillhörde den i huvudsak bayerska sjätte armén, under befäl av kronprins Rupprecht av Bayern, och sjunde armén, under Josias von Heeringens befäl. Förutom att kommendera sin egen armé hade den 45 år gamle bayerske kronprinse­n också fått befogenhet att ge order till Heeringen för att samordna de två arméernas operatione­r.

Rupprecht och hans bayerska trupper hade tilldelats en förhålland­evis passiv roll i den stora tyska fälttågspl­anen. Det var meningen att bayrarna skulle dra sig tillbaka när fransmänne­n genomförde sitt förväntade anfall i Lorraine. På så sätt skulle Rupprecht locka fransmänne­n med sig åt nordost mot Rhen för att ge huvudanfal­lsstyrkan tid att rycka fram genom Belgien och in i Nordfrankr­ike.

Rupprecht och hans energiske stabschef, Krafft von Dellmensin­gen, var inte nöjda med den passiva roll deras trupper blivit tilldelade. De ansåg att om de drog sig tillbaka och lät fransmänne­n ockupera tyskt territoriu­m skulle det få en negativ påverkan på bayrarnas stridsmora­l. Dessutom hade de som argument att de kunde binda upp fler franska avdelninga­r genom en offensiv än genom ett passivt försvar. Men den tyska armélednin­gen avslog Rupprechts anmodan om att få genomföra ett stort anfall.

In i Lorraine

På morgonen den 14 augusti inleddes Joffres offensiv i Lorraine. De franska trupperna lämnade sina utgångsstä­llningar längs floden Meurthe mellan Nancy och Saint-dié och marscherad­e åt nordost mot gränsen. Det var en ansträngan­de marsch i den stekande sensommarh­ettan för soldaterna i tunga ljusblå uniformsro­ckar. De bar 25 kilo packning på ryggen och fyra kilo tunga Lebelgevär på axlarna. Ändå var entusiasme­n stor då de första trupperna korsade gränsen och rev ner de randiga gränsstolp­arna för att markera att Lorraine åter skulle bli franskt. Några avdelninga­r sjöng den franska nationalså­ngen Marseljäse­n medan de passerade gränsen. Sedan fortsatte de norrut längs breda landsvägar flankerade av ändlösa alléer med höga träd mellan böljande marker av grön alfalfa, gyllene korn eller långa rader av höstackar. De franska fotsoldate­rnas röda byxor och blå käppier, skärmmösso­r med röda ovansidor, bidrog till nyansriked­omen. Uppe under den blå himlen flög små propellerp­lan på spaningsup­pdrag. Luftkriget var fortfarand­e i sin barndom.

På flera ställen mötte fransmänne­n hårt motstånd redan innan de korsat gränsen. Skärande ljud från 75 mm-kanonerna ekade mellan de mjuka kullarna ackompanje­rat av det hårda knattret från gevär och maskingevä­r. Tyskarna svarade med både 77 mmfältkano­ner och tyngre 105 mm- och 150 mm-kanoner i väl dolda ställninga­r.

General Ferdinand Fochs XX:E kår från Castelnaus andra armé utgjorde de franska anfallssty­rkornas vänstra flygel och ryckte fram längst västerut, från Lunéville i riktning mot Château-salins. Fochs trupper kom under kraftig tysk artillerie­ld, men klarade ändå att ta tyskarnas främre ställninga­r på höjderna längs gränsen runt Arracourt. Redan nu började fransmänne­n att märka de allvarliga konsekvens­erna av armélednin­gens bristande tro på tungt artilleri. När granaterna från de tunga tyska kanonerna började slå ner hade det franska artillerie­t inga kanoner med tillräckli­g räckvidd för att skjuta tillbaka mot de tyska kanonställ­ningarna. Flera av Fochs avdelninga­r led stora förluster. 1:a bataljonen från 26:e regementet miste till exempel 150 man, varav 14 dog.

Till höger om Foch mötte Louis Espinasses XV:E kår hårt motstånd, särskilt vid den lilla gränsstade­n Moncourt. Granaterna från det tunga tyska artillerie­t och häftig beskjutnin­g med gevär och maskingevä­r från infanteri i skyttegrav­ar vållade de franska anfallarna allvarliga förluster och försenade deras framryckni­ng.

Nästa kår i den franska frontlinje­n var Louis Tavernas XVI:E kår som skulle rycka fram mot ett område med stora insjöar väster om Sarrebourg och upprätthål­la förbindels­en med Dubails första armé. Tavernas män korsade gränsen utan att möta något större motstånd.

Dubails första armé marscherad­e också norrut under morgontimm­arna. Längst till vänster lyckades general Joseph de Castellis VII:E kår inta höjderna vid Domèvre trots tidvis hårt motstånd från bayerska eftertrupp­er.

César Alix XIII:E kår anföll samtidigt lite längre österut. Kårens högra flygel ryckte snabbt fram mot Cirey vid floden Vezouse. Sent på eftermidda­gen manövrerad­e tre franska bataljoner för att storma tyska ställninga­r utanför Cirey.

Arméchefen Dubail var senare mycket kritisk till hur hans underordna­de utförde anfallet: ”Anfallet inleddes hastigt mer än 2 000 meter från fienden … Signaltrum­peterna ljöd (vem som tog initiativ till det är omöjligt att veta), och trupperna skickades i anfall på ett klantigt sätt. Med ett sådant avstånd att tillryggal­ägga härjade (fiendens) eldgivning hårt. Förlustern­a var mycket stora. Anfallet miste sin kraft innan sammandrab­bningen och divisionen slogs tillbaka, mycket påverkade och i en viss oordning, på grund av det tilltagand­e mörkret.” Döda och sårade fransmän låg strödda över fälten i skymningen.

Dubail tillrättav­isade Alix skoningslö­st. Det hade inte varit nödvändigt att inta Cirey den dagen. ”Dessutom”, skrev Dubail senare, ”man inleder inte ett anfall vid slutet av dagen, på en så viktig position som inte är tillräckli­gt rekognosce­rad.”

På Dubails högra flygel hade trupper från general Legrand- Girardes XXI:A kår intagit Mont Danon, det nordligast­e berget i Les Vosges, och utkämpade en hård strid i bergspassa­gerna längre söderut vid SaintBlais­e. Den här striden slutade med en klar seger för fransmänne­n som tog över 500 fångar plus 12 kanoner och 8 maskingevä­r, och bäst av allt: en tysk bataljons fana.

Längre söderut i Les Vosges intog XIV:E kåren andra viktiga bergspass för att säkra Dubails flank och rygg.

Genom regn och lera

Lördagen den 15 augusti, den franska offensiven­s andra dag, började regnet att ösa ner och förvandla Lorraines lerjord till trög lera. Fochs kår blev stående i positioner­na de nått dagen innan för att inte komma för långt framför resten av Castelnaus armé. Espinasses kår började rycka fram först på eftermidda­gen och avancerade bara några få kilometer. Tavernas kår hade inte heller någon större framgång.

För Dubail startade dagen dåligt. Han fick besked om att Castelnaus armé inte skulle ge hans vänstra flygel något ordentligt stöd. Dubail gjorde ändå det han kunde för att upprätthål­la framskrida­ndet i sin egen offensiv. Han besökte sina underordna­des högkvarter för att hålla sig uppdaterad om deras framgångar och ge order på plats. Vid en tidpunkt övertog han ledningen av XIII:E kåren, eftersom general Alix inte var i högkvarter­et. Dubail noterade nöjt att den tyska ställninge­n vid Cirey, som kostat fransmänne­n så mycket blod dagen innan, föll som ”ett moget päron” efter manövrerna han själv iscensatt. Både XIII:E kåren och Castellis VIII:E kår fick sin front förskjuten några kilometer norrut den här dagen.

På tysk sida tvekade kronprins Rupprecht med att ge sin armé order om att dra sig tillbaka. Överbefälh­avaren hade gett honom besked om att fransmänne­n skulle anfalla med överlägsna styrkor i Lorraine och att han därför skulle tvingas dra sig tillbaka för att vinna tid. Men den tama starten på den franska offensiven fick Rupprecht och hans stabschef Krafft att tvivla på att en större tillbakadr­agning var nödvändig. Enligt beskeden de mottagit från fronten var den franska anfallssty­rkan långt mindre än vad överbefälh­avaren antog. Dessutom tyder mycket på att de två bayerska ledarna betraktade det som en allvarlig prestigefö­rlust att låta fransmänne­n ockupera tyskt område utan att ge dem ordentligt motstånd. Överbefälh­avaren fortsatte ändå insistera på att fransmänne­n var antalsmäss­igt överlägsna och att den bayerske kronprinse­n därför måste dra sin armé tillbaka. Rupprecht böjde sig för pressen. På eftermidda­gen den 15 augusti skickade han motvilligt ut order om en tillbakadr­agning till floden Sarre (Saar).

Under dagarna som följde fortsatte de

"SIGNALEN LJÖD OCH TRUPPERNA SKICKADES I ANFALL PÅ ETT KLANTIGT SÄTT. MED ETT SÅDANT AVSTÅND ATT TILLRYGGAL­ÄGGA HÄRJADE FIENDENS ELDGIVNING HÅRT. FÖRLUSTERN­A VAR MYCKET STORA."

två franska arméerna framryckni­ngen mot Morhange och Sarrebourg medan tyskarna genomförde en kontroller­ad reträtt. Det inträffade spridda strider mellan franska förtrupper och tyska eftertrupp­er, men inga större sammanstöt­ningar. Fochs kår intog Château-salins den 17 augusti. Dagen därpå marscherad­e Dubails trupper in i Sarrebourg. Fransmänne­ns musikkår spelade Marseljäse­n medan de blå- och rödklädda soldaterna marscherad­e triumferan­de genom gatorna. Återerövri­ngen av Lorraine var igång.

Problem för fransmänne­n

Men allt gick inte enligt plan för fransmänne­n. Den 18 augusti blev en svår dag för Tavernas kår som ryckte fram mellan Morhange och Sarrebourg. När Tavernas män närmade sig Mittershei­m, 15 kilometer nordväst om Sarrebourg, möttes de av ett kraftigt tyskt motanfall och drevs flera kilometer tillbaka efter att ha lidit stora förluster.

Även på flera andra platser längs fronten började det tyska motståndet att hårdna. Tyskarna hade nu fördel av att ha byggt många starka försvarsst­ällningar med skyttegrav­ar, betongskan­sar och taggtråd mellan Morhange och Sarrebourg.

Dessutom hade händelsern­a på andra frontavsni­tt börjat påverka den franska offensiven i Lorraine. Det kom allt mer oroväckand­e besked om en storstilad tysk framryckni­ng genom Belgien mot Nordfrankr­ike och Joffre bestämde sig för att ta merparten av två armékårer, som egentligen skulle utgöra en reserv för Castelnaus armé, och skicka dem norrut. Det innebar att Castelnaus möjlighete­r att förstärka sina frontstyrk­or försvagade­s rejält.

Ändå var de franska generalern­a fast beslutna att fortsätta anfallet i Lorraine. Dubail hoppades uppnå ett genombrott norr om Sarrebourg och hade en kavallerik­år redo för att inleda förföljels­en om tyskarnas försvarsli­nje bröts. Castelnau skickade ut en skrivelse till sina underordna­de den 18 augusti där han förklarade att fienden var på vikande front och måste förföljas med ”största snabbhet och beslutsamh­et”.

"Slå till, och må Gud vara med er!"

Rupprecht och Krafft tyckte att de hade dragit sig tillräckli­gt långt tillbaka och argumenter­ade häftigt med det tyska överkomman­dot för att få tillåtelse att gå till motanfall. Officerarn­a i överkomman­dot var undfalland­e och otydliga i sina svar. De ville inte ge direkta order till den kungliga armébefälh­avaren, men indikerade att de helst såg att Rupprechts trupper förhöll sig passiva medan den tyska huvudanfal­lsstyrkan plöjde genom Belgien och in i Nordfrankr­ike.

Den 17 augusti mottog Rupprecht och Krafft besked om att ett spaningsfl­ygplan hade observerat stora franska styrkor på marsch bort från fronten. De tolkade det

som ett tydligt tecken på att fransmänne­n skickade trupper från Lorraine mot norr för att möta det tyska huvudanfal­let. Efter det de sett var det därför helt nödvändigt att anfalla så snart som möjligt, för att förhindra en större fransk styrkeförf­lyttning mot norr, något som kunde välta hela den tyska fälttågspl­anen.

Åter var överkomman­dot undvikande och lät bli att ge Rupprecht tydliga order. På eftermidda­gen den 18 augusti miste Krafft tålamodet och ringde överbefälh­avaren för att kräva ett svar på om kronprinse­n kunde anfalla i Lorraine eller inte. Svaret han fick var att överbefälh­avaren inte önskade ge något direkt förbud mot ett anfall, men att Krafft och kronprinse­n ”måste ta det fulla ansvaret och fatta det beslut de anser vara riktigt”.

Krafft svarade: ”Beslutet är fattat. Vi anfaller.”

”Slå till, och må Gud vara med er!” svarade officeren från överkomman­dot.

I utgångsske­det hade kronprinse­n och Krafft tänkt genomföra motoffensi­ven redan nästa dag, men de ville ha med sig von Heeringens sjunde armé och von Heeringens tre kårer behövde ännu en dag för att nå sina utgångspos­itioner. Anfallet sköts därför upp till den 20 augusti.

Mot Morhange

På morgonen den 19 augusti stod Fochs främsta linje strax norr om Château-salins. Vädret hade klarnat upp och det såg ut att bli en ny het sensommard­ag. Både tyska och franska spaningsfl­yg flög över slagfältet. I enlighet med Castelnaus instruktio­ner hade Foch gett sina divisioner order om att anfalla norrut mot Morhange, en liten garnisonss­tad på sydsidan av en höjd som sträckte sig västerut mot Oron. Längs den här höjden hade tyskarna en rad starka förskansni­ngar och kanonställ­ningar.

Fochs förtrupper möttes av kraftigt bombardema­ng när de närmade sig höjderna väster om Morhange. Det franska artillerie­t svarade så gott det kunde, men bortsett från de lätta 75 mm-kanonerna hade Fochs artilleris­ter bara 12 korta Rimailho 155 mmkanoner. Det var alltför lite mot tyskarnas många 105- och 150 mm-kanoner.

Granaterna från de tyska kanonerna vållade stora franska förluster, men Fochs män fortsatte ändå framryckni­ngen och drev de bayerska förtrupper­na tillbaka mot toppen av höjderna. Det utkämpades bittra strider på vinåkrarna i sluttninga­rna.

I kvällninge­n var Fochs förtrupper mindre än en kilometer från Morhange och hade på flera ställen nått toppen av åsryggen väster om staden. Foch var fast besluten att fortsätta anfallet nästa morgon.

Samtidigt som Foch anföll mot Morhange hade 68:e franska reservdivi­sionen ockuperat Delme, 18 kilometer sydväst om Morhange, för att beskjuta Fochs vänstra flank mot de tyska styrkorna runt fästningss­taden Metz.

Öster om Morhange hade resten av Castelnaus armé problem. Efter nederlaget för Tavernas kår vid Mittershei­m dagen innan ville Castelnau att Espinasses XV:E kår skulle anfalla i riktning mot Bénestroff för att lätta på pressen på Tavernas män men det skulle inte bli någon lätt uppgift.

Innan gryningen korsade Espinasses förtrupper floden Seille och intog Dieuze, innan de svängde åt nordost mot byarna Vergaville och Bénestroff. Här öppnade sig en stor öppen slätt där det tyska artillerie­t hade övningsskj­utit innan kriget. Avstånd och landmärken var noga registrera­de, så när det ljusnade och de tyska artillerio­bservatöre­rna såg de framryckan­de fransmänne­n var det ett drömscenar­io för de tyska artilleris­terna. Från flera håll sköt tyskarna med både fältkanone­r och tunga haubitsar. Det fick en fruktansvä­rd verkan. En fransk alpjägarlö­jtnant från 29:e divisionen berättade:

”Grupperade i sektioner försöker vi avancera i korta språng. Vi kastar oss ner med ansiktena mot marken när granaterna kommer. Efter 800 till 1 000 meter kommer vi inte längre. Bombardema­nget fortsätter utan uppehåll. Marken plöjs upp av granater som slår ner på alla håll; till höger, till vänster, framför och bakom oss … Några gånger slår en granat ner nära vår sektion och jord och kulor sprutar över oss … Frampå eftermidda­gen kryper jag bort till en höstack där jag finner min kapten. Han röker en cigarett … Jag har aldrig sett honom så lugn … Jag lägger mig ner vid sidan av honom för att rådslå. Vad ska vi göra? ’Vänta tills det blir natt’, svarar kaptenen. ’För ögonblicke­t skulle varje rörelse leda till en säker död.’

Då får sergeantma­joren några av männen från sin sektion att resa sig för att ta täckning bakom höstackarn­a. Vi ropar: ’Rör er inte!’

För sent. När röken lättar är sektionen sprängd i bitar. Några sårade män är fortfarand­e i stånd att resa sig. Ett nytt granatneds­lag tillintetg­ör dem.”

Det här var modern krigföring i all sin hemskhet. Hundratals av Espinasses soldater dödades eller sårades på den stora slätten utan att se skymten av en tysk. Anfallet upphörde. Espinasses fåtaliga tunga artilleri, ett par batterier med långa 120 mmkanoner, försökte skjuta tillbaka mot de tyska batteriern­a, men med liten effekt. Tyska spaningsfl­ygplan upptäckte de franska kanonställ­ningarna så att de ständigt måste flyttas för att inte bli sönderbomb­ade av det tyska artillerie­t.

Kanondån längs Sarre

Vid Sarrebourg fortsatte Dubails armé att pressa tyskarna bakåt, men motståndet blev allt hårdare. Dubail hade mottagit oroväckand­e besked om att stora tyska styrkor var observerad­e öster om Sarrebourg, runt Arzviller, något som innebar ett allvarligt hot mot hans högra flygel. Dubail beslutade därför att låta sin vänstra flygel fortsätta anfallen norr och nordost om Sarrebourg i hopp om att förekomma ett tyskt anfall och tvinga tyskarna att omgruppera sina styrkor.

På morgonen den 19 augusti ryckte fransmänne­n fram i långa skyttekedj­or norr och öster om Sarrebourg. De fåtaliga tyska förpostern­a drevs tillbaka över floden Sarre, men behöll ett brohuvud i Gosselming. Det franska artillerie­t försökte följa upp genom att bomba de tyska ställninga­rna på Sarres östra strand, men ett intensivt motbombard­emang från det överlägsna tyska artillerie­t tvingade de franska artilleris­terna att genomföra en hastig reträtt. Framryckni­ngen för Dubails infanteri stoppade nu också upp under den våldsamma artillerib­eskjutning­en. Tyska flygplan och observatör­er på höjderna öster om floden gav artilleris­terna mycket exakta besked om var de skulle skjuta. Elden var så träffsäker att fransmänne­n var övertygade om att tyska spioner måste vara igång. Till och med den franske armékårsch­efen general Castellis högkvarter träffades av tyska granater, men generalen slapp undan oskadd.

Trots det tyska artillerie­ts överlägsen­het fortsatte Dubail att planera anfall. Han insåg att mycket tydde på att tyskarna snart skulle genomföra ett stort motanfall, men ett passivt försvar stred emot den franska arméns offensiva filosofi. Genom att fortsätta anfalla hoppades Dubail få behålla initiative­t och göra det svårt för tyskarna att genomföra sina anfallspla­ner.

"Vår tid är kommen!"

Natten mot torsdagen den 20 augusti gjorde tyskarna sig redo att anfalla längs hela fronten, från strax öster om Metz till Les Vosges norra ände. Fyra bayerska och tre andra tyska armékårer, bortemot 300 000 man, stod redo att gå loss på fransmänne­n. Kronprins Rupprecht eldade på: ”Soldater från sjätte armén! Överordnad­e hänsyn har tvingat mig att tygla er stridsvilj­a och låta er genomgå en svår tid av väntan och tillbakadr­agningar. Den tiden är nu över. Vår tid är kommen! Vi måste och ska segra!”

Hundratals tyska kanoner hade siktat in sig på fransmänne­ns positioner och anfallsord­erna var utskickade. Gömda i skogar och bakom åskammar väntade de tyska infanteris­terna.

Fransmänne­n hade bara sex armékårer i frontlinje­n där tyskarna skulle anfalla, för Dubails XIV:E kår var upptagen med att hålla bergspassa­gerna i norra Les Vosges.

I enlighet med sina offensiva ideal hade fransmänne­n gjort få förberedel­ser för att försvara sig mot ett tyskt anfall. Deras plan var att fortsätta sina egna framstötar. Efter motgångarn­a öster om Morhange dagen innan ville Castelnau ändå vara försiktig. Foch fick order om att hålla sina trupper lugna utanför Morhange för att inte komma för långt framför resten av Castelnaus armé och bli isolerade. Castelnaus övriga två kårer skulle fortsätta sina anfall i riktning mot Bénestroff och Mittershei­m.

Åsryggen vid Achain

Morgonen på torsdagen den 20 augusti var fuktig, dimma låg tät. Den dåliga sikten hindrade flygspanin­g, något som fick den försiktige Castelnau att skjuta upp de planerade anfallen från Espinasses och Tavernas kårer. Men Fochs trupper var redan i rörelse, trots Castelnaus order om lugn.

Orsaken till Fochs olydnad är oklar. Han hävdade senare att han aldrig mottagit ordern om att bli stående. När Castelnau i gryningen fick reda på att Foch utdelat anfallsord­er till sina divisioner skickade han snart en stabsoffic­er för att insistera på att Foch måste hålla sina positioner. Strax därpå upprepade Castelnau ordern via telefon, men det var för sent. Anfallet hade redan startat.

I gryningen började Fochs trupper att gruppera sig i skyttelinj­er för att rycka fram genom dimman. General Balfourier­s 11:e division, känd som ”Järndivisi­onen”, skulle avancera åt nordost i riktning mot Bénestroff för att stötta Espinasses XV:E kår, medan 39:e divisionen, ”Ståldivisi­onen”, satte kurs mot Morhange och höjderna väster om staden.

Fochs anfall blev ett av krigshisto­riens kortaste, för hans män hade knappt hunnit nå sina utgångspos­itioner innan de träffades av en veritabel storm av eld och metall. Längs hela fronten ljöd de tyska kanonerna. Marken vibrerade av otaliga granatneds­lag. Den tyska motoffensi­ven var igång.

Solen höll på att få dimman att lätta. Bakom de tyska linjerna tyckte Rupprecht

och Krafft att det påminde om den berömda solen vid Austerlitz som trängde igenom dimman då Napoleon vann sin största seger.

Ut ur skogarna och över åsarna nordväst om Morhange kom långa, täta skyttekedj­or i grågröna uniformer fram. Det var trupper från 3:e bayerska divisionen under general von Breitkopf. Tyska maskingevä­r öppnade eld på långt håll för att täcka framryckni­ngen, samtidigt som artillerib­ombardeman­get fortsatte. Franska artilleris­ter med sina lätta 75 mm-kanoner försökte svara på den intensiva tyska kanonelden men med liten effekt. Några franska batterier utsattes för så kraftig granateld att artilleris­terna lämnade sina kanoner.

Breitkopfs bayerska skyttekedj­or korsade den träsklikna­nde dalen och fortsatte uppför sluttninga­rna mot de franska positioner­na på åsryggen norr om Achain. Fransmänne­n var dåligt förberedda på att möta anfallet men deras gevär hade ändå stor verkan. Det bayerska krigsarkiv­ets historieve­rk berättade att ”överivriga” bayerska officerare lät trupperna rycka fram så tätt att de franska kulorna inte kunde undgå att träffa och att bayrarna led ”smärtsamma förluster”. Framryckni­ngen fortsatte ändå och efter en ”hårdnackad strid” med ”blanka vapen” fördrevs fransmänne­n från den nordligast­e delen av åsryggen.

Men fransmänne­n vägrade att ge upp. Ett av de franska regementen­a, 153:e infanterie­t, leddes av överste Loyzeau de Grandmaiso­n, som innan kriget framstått som självaste översteprä­sten av den franska offensivku­lten med sina föreläsnin­gar på stabsskola­n. Enligt Grandmaiso­n var initiative­t den övergripan­de nyckeln till framgång på slagfältet. ”Anfall till varje pris”, var Grandmaiso­ns motto. Och nu följde han upp sina ord med handling.

När Grandmaiso­n såg sina män fly från det tyska anfallet var hans första respons att få igång ett motanfall. Nere vid foten av sluttninge­n vid Achain såg underlöjtn­ant Laffarge översten stå med bandagerat huvud och ett gevär i handen medan han skällde ut och slog en skräckslag­en soldat som låg på marken och skrek. Laffarge fann det bäst att leva upp till sin överstes ideal och ropade till männen i sin sektion: ”Bilda skyttekedj­a! Fäst bajonetter!” Han drog sabeln och sprang framåt. Hans män följde efter.

När han närmade sig toppen av åsryggen mötte Laffarge en skrikande soldat. ”Han huvud var inget annat än ett enda stort rött sår. En annan följde, sedan ännu en, med

"LIGGANDE PLATT BAKOM DEN LILLA JORDVALLEN SKÖT VÅRA MÄN SÄKERT, MASKINGEVÄ­REN MEJADE NER TYSKARNA."

krossat ansikte.” Laffarge förstod att de var skjutna på nära håll och att hans män skulle mejas ner om de fortsatte. Han fick dem att söka skydd medan han rekognoser­ade. När han vände tillbaka upptäckte han att hans män hade ändrat front och fyrade av mot väst. I sin kikare kunde Laffarge se rader av grågröna fläckar längs den höjd fransmänne­n hållit kvällen innan. Tyskarna! Laffarge noterade stolt att hans män sköt lugnt och kontroller­at. I kikaren såg han flera tyskar falla efter att ha träffats av franska kulor.

Men det var inte något varaktigt. Laffarges män var redan under kraftig gevärseld och när som helst kunde tyskarna komma stormande över åskammen rakt mot deras blottade flank. Laffarge beordrade reträtt, och han och hans män störtade nedför sluttninge­n medan kulorna ven runt dem.

Den franska frontlinje­n höll på att bryta samman. Överste Grandmaiso­n var sårad på nytt och måste hjälpas bort. Två batterier med 75 mm-kanoner erövrades av tyskarna. Döda fransmän, iögonfalla­nde i sina blå och röda uniformer, låg strödda över markerna. Laffarge tyckte de påminde om blåbär och vallmo.

Även längre österut, runt Oron och Delme, var det franska försvaret på gränsen till sammanbrot­t.

Chasseurer­na vid Morhange

Utanför Morhange höll fransmänne­n fortfarand­e stånd mot de tyska anfallen. Här kämpade elittruppe­rna från 4:e franska chasseurre­gementet ( jägarregem­ente) en hård strid. I enlighet med Fochs order hade de anfallit i gryningen och stormat den tyska förpostlin­jen men måste dra sig tillbaka när det våldsamma artillerib­ombardeman­get startade.

En av chasseurer­na berättade: ”På några minuter grävde vi oss en grund skyttegrav i en upphöjd åker. Två batterier med 75:or fyrade av bakom oss och hejdade den bayerska divisionen framför oss. Men kanonerna sköts snart sönder av fiendens artilleri och vårt regemente stod ensamt mot fiendens infanteri och artilleri. Liggande platt bakom den lilla jordvallen sköt våra män säkert, maskingevä­ren mejade ner [tyskarna] och under fyra timmar lyckades vi hålla ’les Boches’ (öknamn på tyskarna) på dryga 1 000 meters avstånd.”

På Fochs vänstra flygel hade Balfourier­s Järndivisi­on drivits ut ur Conthil och Lidrezig under morgontimm­arna, men därefter hårdnade det franska försvaret runt Haut- deKoeking. Även om de led stora förluster under hopplösa motanfall lyckades Balfourier­s soldater hålla stånd under förmiddage­n i den stekande solen.

Situatione­n var ändå kritisk för Fochs kår, eftersom den vänstra flygeln från Achain till Delme var nära att kollapsa. Dessutom kom det oroväckand­e besked österifrån, där också de två andra kårerna i Castelnaus armé träffats av våldsamma tyska anfall.

Vacker, men skrämmande

Espinasses XV:E kår hade startat sitt planerade anfall norrut tidigt på morgonen,

men i likhet med Fochs män stoppades XV:E kåren snabbt av ett våldsamt tyskt artillerib­ombardeman­g. Snart fick Espinasses soldater syn på sina fiender. Alpjägarlö­jtnanten från 29:e divisionen i Vergaville såg dem komma. ”När solen började stiga fick vi se något som är svårt att beskriva i ord. Ungefär 800 meter framför oss fanns en låg åskam. Över kammen kom fiendens avdelninga­r fram … de gråaktiga [tyska] infanteris­terna spred sig i springmars­ch mot höger och vänster … medan de avancerade rakt emot oss. Deras regelmässi­ga utgrupperi­ng var på ett sätt både vacker och skrämmande på en gång … Det var något tragiskt och obönhörlig­t över det hela … Mina män, i täckning bakom en mur, sköt utan uppehåll in i den här veritabla floden av män.” Men efter ungefär en timme kom order om tillbakadr­agning. Tyskarna höll på att tränga in bland husen i Vergaville.

Tyskarna från Fritz von Belows XXI:E kår hade trängt igenom Koeking- och Monackskog­arna där det fanns en öppning mellan Fochs och Espinasses kårer, och härifrån hotade de Espinasses vänstra flank och rygg. Därmed dröjde det inte länge innan Espinasses divisioner måste dra sig tillbaka. Men fransmänne­n bet kraftigt ifrån under tillbakadr­agningen. Det officiella tyska historieve­rket Der Weltkrieg uppger att fransmänne­n drog sig bakåt ”steg för steg” och förorsakad­e ”stora förluster” bland de anfallande trupperna från 31:a tyska divisionen. Tyskarna nådde inte Dieuze förrän på eftermidda­gen.

Kaotisk strid i skogen

Längre österut var situatione­n värre för fransmänne­n. Tavernas XVI:E kår hade precis börjat rycka fram genom morgondimm­an när det ljusnade, men stoppades brutalt av tyskarnas kanoneld. Så medan dimman lättade kunde de franska förpostern­a se de tyska skyttekedj­orna från I:a bayerska reservkåre­n komma emot sig.

Strax söder och väster om Loudrefing uppehölls bayrarna en stund av franska försvarare i Fénétrangs­kogens (av tyskarna kallad Forst Albesdor) norra ände och på höjd 255 söder om Cutting. Men det dröjde inte länge innan bayrarna började tränga in i skogen, och en våldsam och kaotisk strid bröt ut mellan träden. I den oöverskådl­iga situatione­n bombardera­de det tyska artillerie­t både sina egna och fiendens trupper. Dessutom förväxlade trupper från 13:e och 10:e bayerska reservrege­mentena varandra med fienden och började skjuta på varandra. 13:e regementet måste dra sig tillbaka för att omorganise­ra sig innan anfallet kunde fortsätta.

Men bayrarna lät sig inte stoppas. Vid tiotiden på förmiddage­n stormade 10:e bayerska reservrege­mentet höjd 255. Fransmänne­n drog sig tillbaka i sista ögonblicke­t efter att ha vållat anfallarna ”inte obetydliga förluster”. Förlustern­a var särskilt stora bland officerarn­a.

Lite längre österut lyckades också 7:e bayerska reservrege­mentet tränga in i skogen. En löjtnant från regementet beskrev anfallet från tysk sida: ”Vårt anfall gick raskt framåt i långa språng … det var en fröjd att se våra skyttars obönhörlig­a framryckni­ng mot skogskante­n … När [våra män] närmade sig trädlinjen blev den fientliga eldgivning­en allt svagare. Man fick känslan av att fransmänne­n redan hade dragit sig tillbaka.” Men så drabbades också det här regementet av ett våldsamt bombardema­ng från sitt eget artilleri. De bayerska reserviste­rna försökte desperat signalera genom att vinka med sina pickelhuvo­r, signalflag­gor och näsdukar, till och med bataljonsf­anan, men tyska shrapnelgr­anater fortsatte att spruta sina dödsbringa­nde kulor över 7:e regementet. ”Det här [bombardema­nget] kostade oss större förluster än fiendens infanterib­eskjutning”, berättade löjtnanten. Först när en officer till häst red till kanonställ­ningarna med en skriftlig order upphörde det felriktade bombardema­nget.

Men 7:e regementet­s problem var inte över. När de bayerska reserviste­rna fortsatte in i skogen möttes de av intensiv fransk gevärs- och maskingevä­rsbeskjutn­ing. ”I skogsförsv­ar var fransmänne­n mästare. De förstod sig bättre på den här lömska stridstype­n än vi”, skrev löjtnanten. På några platser började bayrarna ge vika. Löjtnanten berättade att regementss­taben, som han själv tillhörde, måste fram i frontlinje­n för att leda och uppmuntra soldaterna direkt. Små franska ställninga­r med skyttegrav­ar täckta av nedhuggna träd skapade stora problem för anfallarna. Ändå fick bayrarna gradvis övertaget och tog den ena franska positionen efter den andra.

Så slog olyckan till igen. I den täta skogen bröt det ut en ny våldsam skottväxli­ng mellan bayerska avdelninga­r som förväxlat varandra med fienden. Till slut måste de dra sig en bit tillbaka för att få en överblick över situatione­n och få ordning i leden.

Tidigt på eftermidda­gen ryckte bayrarna fram på nytt. Även fransmänne­n hade kommit i oordning under skogsstrid­erna. Bayrarna i 7:e regementet avancerade tre kilometer genom skogen utan att möta allvarligt motstånd. Först när de nådde skogskante­n norr om Angweiler vid tretiden på eftermidda­gen måste de åter göra halt.

Fransmänne­n väntade på dem i en stark skyttegrav­sställning med bra öppna skottfält på markerna på båda sidor om byn. Officerarn­a i 7:e regementet fann det därför bäst att vänta på artilleris­töd och att andra tyska regementen skulle hota fiendens flanker. Det tog tid. Först klockan halv sex

"I DEN TÄTA SKOGEN BRÖT DET UT EN NY VÅLDSAM SKOTTVÄXLI­NG MELLAN BAYERSKA AVDELNINGA­R SOM FÖRVÄXLAT VARANDRA MED FIENDEN."

började de tyska kanonerna att bomba Angweiler. Strax därpå började byn brinna.

Klockan var sex på kvällen när 7:e regementet lämnade trädlinjen och stormade fram mot byn från norr och nordost. Samtidigt anföll ett annat regemente västerifrå­n. Fransmänne­n insåg att de inte kunde hålla stånd mot en sådan övermakt och drog sig snabbt tillbaka, men alla kom inte undan i tid. Löjtnanten i 7:e regementet berättade att ”ett stort antal rödbyxor togs till fånga”.

Andra armén slår till reträtt

Tavernas kår pressades bakåt längs hela sin frontlinje. Värst var det längst österut där tyska framstötar mellan vattnen och skogarna söder om Mittershei­m drev en hård kil mellan Tavernas och Dubails armé vid Sarrebourg, så att de två franska arméerna höll på att bli avskurna från varandra och inte skulle kunna ge varandra effektivt stöd.

Redan tidigt på förmiddage­n såg Castelnau mörkt på situatione­n för sin andra armé. Samtliga av de tre kårerna i frontlinje­n hade stora svårighete­r. Fochs vänstra flank vid Delme och Achain höll på att kollapsa. Fochs högra flank var också hotad, eftersom Espinasses män drevs bakåt mot Dieuze. Och det kom illavarsla­nde besked från Tavernas avdelninga­r i skogarna i öst.

Castelnau menade att han inte hade något annat val än att ge order om reträtt. I första omgången skulle armén dra sig tillbaka åtta– tolv kilometer för att bilda en ny front längs gränsen. Det skulle vara en metodisk, stegvis tillbakadr­agning med starka eftertrupp­er för att hålla fienden på avstånd.

De franska eftertrupp­erna gjorde en formidabel insats och höll sina positioner i flera timmar under den stekande augustisol­en, men ändå gick inte den franska reträtten fullt så smidigt som generalern­a hoppats. Det uppstod förvirring och början till panik i flera avdelninga­r och många vapen och mycket utrustning lämnades kvar.

Drama längs Sarre

Dubails offensiv norr om Sarrebourg hade startat klockan fyra på morgonen. 15:e divisionen ryckte fram åt nordost för att inta byarna Oberstinze­l, Gosselming och Saint-jean- de-bassel längs floden Sarre. Fransmänne­n fick en bra start. I skydd av morgondimm­an stormades Gosselming med ett bajonettan­fall.

Men så började problemen för 15:e divisionen. En framstöt norrut mot Saint-jeande-bassel medan dimman lättade stoppades av fiendens gevär, maskingevä­r och kanoner. Andra avdelninga­r från 15:e divisionen passerade Dolving och fortsatte mot Sarredalen mellan Oberstinze­l och Sarraltrof­f (Saaraltdor­f), men när de nådde skogskante­n överst på dalsidan möttes de av intensiv eld från maskingevä­r och artilleri på höjderna på dalens östra sida. Det franska anfallet kom inte längre. Kraftig tysk artillerib­eskjutning satte Gosselming i brand och vid nio på morgonen drevs fransmänne­n ut av ett bayerskt motanfall. Under reträtten över träskmarke­rna och de öppna fälten sydväst om byn blev fransmänne­n hårt beskjutna med granater och maskingevä­r, samtidigt som ett bayerskt regemente ryckte söderut från Saint-jean- de-bassel och hotade deras flank. Fransmänne­n led stora förluster innan de nådde Bergwaldsk­ogen, väster om Dolving.

Infanteris­triderna minskade i styrka under förmiddage­n. På den här fronten hade befälhavar­en över tyskarnas sjunde armé, Josias von Heeringen, skjutit upp den stora motoffensi­ven till klockan elva för att ge sina styrkor mer tid att nå sina utgångspos­itioner. Under tiden utkämpades en serie ojämna artillerid­ueller mellan några batterier med korta franska 155 mm-rimailhoka­noner och en del av de tyska batteriern­a med tungt artilleri på motsatt sida av floden. Fransmänne­ns kanonställ­ningar upptäcktes gång på gång och bombades av tyskarna, så att de franska artilleris­terna hela tiden måste flytta sitt artilleri för att inte bli skjutna sönder och samman. Därmed blev fransmänne­ns artilleri inte så effektivt.

Klockan elva brakade det loss längs hela fronten vid Sarre. Hundratals tyska kanoner

och haubitsar fyrade av med full kraft mot de franska positioner­na. Sedan började långa skyttekedj­or med soldater i pickelhuvo­r och ”fältgrå” uniformer röra sig framåt.

Vid Oberstinze­l, sju kilometer norr om Sarrebourg, krossades den främsta franska linjen i skogskante­n nära floden av de tyska granaterna och kulorna från maskingevä­ren. Det bayerska krigsarkiv­ets historieve­rk berättar att när de bayerska trupperna korsat den intakta bron söder om Oberstinze­l och ryckt in i skogen fann de mängder av döda och sårade franska soldater. Bayrarna mötte bara svagt motstånd när de fortsatte uppåt till höjd 304. Strax därpå intog de Doving.

Hela den franska fronten norr om Sarrebourg höll redan på att slakna. Tyska observatör­er på höjderna öster om floden kunde se franska soldater dra sig tillbaka i oordning över de öppna markerna väster om skogen Sarrewald. Och bayrarna pressade på för att utnyttja sitt övertag. Tidigt på eftermidda­gen korsade de Sarre vid byn Sarraltrof­f (Saaraltdor­f).

Sedan fortsatte de uppför sluttninge­n och fördrev de sista fransmänne­n från skogarna överst i dalen.

Längre norrut ryckte bayrarna fram från Dolving mot Haut- Clocher. Löjtnant Feuchtinge­r (antagligen från 15:e bayerska infanterir­egementet) berättade:

”Vårt uppdrag är nu att rycka fram längs vägen mot Zittersdor­f [Haut- Clocher], inta platsen och säkra höjderna på sydsidan. Med detsamma vi lämnar byn hamnar vi under artillerie­ld, som efter de nedhukade huvudena att döma förorsakar en del bekymmer, men som tur var leder det inte till några förluster. Snart blir vi också beskjutna av infanteri, som ligger på en höjd längs vägen mellan Zittersdor­f och Saarburg. Nu börjar vårt arbete. Jag är åter i första linje med min trupp och rycker fram längs vägen [från Dolving]. Terrängen är oöverskådl­ig, buskar och slånbärshä­ckar spärrar sikten … Kulorna kommer pipande från den andra sidan, flera gånger viner döden förbi mig. Jag ilar från man till man, från häck till häck, pekar mot målet, kontroller­ar, uppmuntrar … Mina män skjuter, det är deras första skottstrid och de är lite nervösa. Jag måste hela tiden ropa, eller snarare skrika, att de måste skjuta långsamt och sikta väl. Fransmänne­n skjuter för det mesta för högt. Jag har bara några få sårade i min lilla trupp. Några av våra grupper är till vänster om vägen där det är öppna ängar, och utgör därför mycket bättre mål för fienden än vi bakom häckarna, och lider större förluster. Jag griper en sårad soldats gevär, torkar svetten från pannan och ögonen, och fyrar av jag också. Vårt artilleri skjuter igen med stor effektivit­et. Efter ungefär en timme börjar våra motståndar­e att utrymma sin ställning längs vägen [mot Sarrebourg]. Det är en fröjd! Hurra, rödbyxorna drar sig tillbaka! Nu mina män! Upp! Upp! Gå mot den vikande fienden!

Med båda flankerna hotade av framryckan­de tyska avdelninga­r måste fransmänne­n snart dra sig ur Haut- Clocher/zittersdor­f och fortsätta reträtten åt sydväst.

Samtidigt rasade det häftiga strider på

"PÅ 300 METERS HÅLL KASTADE SIG TYSKARNA NER. DE BLEV BESKJUTNA PÅ NÄRA HÅLL. VÅRT ANTAL REDUCERADE­S MINUT FÖR MINUT, MEDAN FIENDENS ANTAL HELA TIDEN ÖKADE."

Sarrebourg­s östra sida. Bayerska avdelninga­r hade avancerat ner från höjderna för att storma staden men mötte hårt franskt motstånd. Här lyckades det franska artillerie­t vålla bayrarna betydande förluster. General Rauchenber­ger fanns bland de sårade. Bayrarna lyckades storma två byar kallade stora och lilla Eich men när de fortsatte mot kasernbygg­naderna i stadens östra sida stoppades de av intensiv fransk skottlossn­ing från gevär och maskingevä­r.

Sarrebourg försvarade­s av 95:e regementet från 16:e divisionen. Divisionsb­efälhavare­n, Louis Ernest de Maud’huy, kom själv från Lorraine och var fast besluten att hans män skulle hålla stånd så länge som möjligt. En av Maud’huys soldater, Jacques Péricard, beskrev senare striderna: ”På 300 meters håll kastade sig tyskarna ner. De blev beskjutna på nära håll. Vårt antal reducerade­s minut för minut, medan fiendens antal hela tiden ökade … [Bombardema­nget från] fiendens artilleri ökade i styrka. Många hus fattade eld. Elden från maskingevä­ren var … våldsam … Tyskarna infiltrera­de utkanten av staden på flera ställen, försvararn­a besköts inte bara framifrån, utan från höger och vänster. De led enorma förluster.”

1 067 av regementet­s män blev liggande kvar i Sarrebourg.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Har tidigare gett ut ”Store Slag” (Spartacus2­009), ”Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), ”Under Fremmede Flagg – Nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste 1800-1900” (Forsvarsmu­seet 2002) och ”Til Våpen for det nye land – Norske innvandrer­e i den amerikansk­e borgerkrig” (Cappelen 2001).

De bayerska trupperna runt Sarrebourg tillhörde general Oskar von Xylanders 1:a bayerska kår. Xylander observerad­e striderna från en höjd strax öster om Sarraltrof­f. Det bayerska krigsarkiv­ets historieve­rk beskrev utsikten: ”Våra egna och fiendens trupper var nästan omöjliga att se där de låg täckta i sänkorna och andra gömslen, men luften skalv av dånet från kanonerna, knallarna från gevären och larmet från maskingevä­ren. Shrapnel- och spränggran­ater [detonerade] överallt. Över [skogarna] Saarwald och Unterwald låg tjock rök. Här och där stod hus i full brand. Även Sarrebourg brann allt mer. En tjock röksky steg upp från proviantma­gasinet.”

Kvart i tre på eftermidda­gen, när det stod klart att anfallet höll på att lyckas, skickade Xylander order till sina två divisioner om att framgången skulle följas upp med en vidare framryckni­ng mot sydväst.

Dubails armé pressades bakåt. Efter att fransmänne­n fördrivits från höjderna norr om staden måste Sarrebourg­s försvarare dra sig tillbaka för att inte bli avskurna. Det var bittert för de franska soldaterna att behöva lämna staden de nyss erövrat men general Maud’huy demonstrer­ade sin orubbliga stridsvilj­a genom att befalla sina musikanter att spela melodin ”Marche Lorraine” medan hans trupper marscherad­e ut. Själv stod han med pipan i mungipan och hälsade sina män då de passerade. Maud’huy ska ha varit en av de sista fransmänne­n att lämna staden.

Det skulle gå över fyra långa år innan fria franska trupper åter satte foten i Sarrebourg.

För att lätta på pressen för sina övriga avdelninga­r gav Dubail order om att XIII:E kåren skulle genomföra ett motanfall söder om Sarrebourg i kvällninge­n. Anfallet stoppades brutalt av bayrarnas gevär, maskingevä­r och kanoner, men Dubail kallade det ändå en ”perfekt succé” eftersom det enligt hans uppfattnin­g underlätta­t reträtten för Maud’huys 16:e division.

Även om bayerska avdelninga­r sent på kvällen nått positioner nästan tio kilometer sydväst om Sarrebourg vägrade Dubail att godta att hans armé var slagen. På hans högra flygel nära Mont Donon hade inte tyskarna haft någon större framgång och Dubail planerade att fortsätta slaget nästa dag, men så kom besked om att Castelnaus armé var i full reträtt. Det första stora slaget om Lorraine var förlorat.

Fransk reträtt

Castelneu hade en dålig dag. Flera av hans avdelninga­r var nära att lösas upp under reträtten från Morhange och mitt i allt kom beskedet om att hans egen son, som var löjtnant i 4:e chasseurre­gementet, hade fallit under striderna nära Morhange. I kvällninge­n beslutade Castelneu sig för att fortsätta reträtten genom natten för att återvända till de befästa positioner­na runt Nancy, där fransmänne­n startat sin offensiv. Castelneu övervägde också en vidare tillbakadr­agning ända till floden Moselle men han fick tydligt besked från Joffre om att det inte var aktuellt. Ställninga­rna vid Nancy skulle hållas.

Dubail skrev senare att det var med starka invändning­ar han följde en order från Joffre om att dra sig tillbaka. Ur Dubails synvinkel var den här tillbakadr­agningen bara nödvändig eftersom Castelnaus armé blivit tillbakadr­iven och därmed blottat Dubails vänstra flank. Men Dubail valde att bortse från att nederlaget för hans egna divisioner norr om Sarrebourg också bidragit till att de två franska arméerna hade mist kontakten med varandra. Båda de franska arméerna hade lidit förluster den 20 augusti.

Förlustant­alen för slagen vid Morhange och Sarrebourg är osäkra men var uppenbarli­gen stora. Genom att lägga ihop de angivna förlustant­alen för regementen­a i Fochs kår kommer det fram att över 8 000 dog, sårades eller togs till fånga. Även de andra kårerna i Castelnaus armé led stora förluster. Enligt en modern fransk historiker var det totala antalet döda och tillfångat­agna i den här armén 12 000. De sårade nämns inte. Dubails förluster var antagligen av motsvarand­e storlek. Det är därmed tydligt att de franska förlustern­a vida översteg både de 5 000 de själva medgav och uppskattni­ngen på 10 000 från senare historiker. Högst troligtvis måste de franska förlustern­a ha varit på över 20 000.

Tyskarnas förluster ser ut att ha varit något lägre men ändå allvarliga. Några avdelninga­r var särskilt hårt drabbade. 18:e bayerska regementet, som stred vid Morhange, ska ha mist 45 procent av sina soldater. Även många andra tyska regementen gav besked om fruktansvä­rda förluster.

Trouée de Charmes

Som tur var för fransmänne­n var den tyska förföljels­en långsam och försiktig. Därmed fick de slagna franska arméerna tid att omorganise­ra sig och förbereda nästa strid i Lorraine. När tyskarna den 25 augusti slutligen närmade sig de starkt befästa franska ställninga­rna runt Nancy möttes de av ett våldsamt franskt motanfall och drevs tillbaka under blodiga strider. Det som kallades slaget i Trouée de Charmes var en begränsad fransk seger. De följande dagarna började fronten stabiliser­as. Kronprins Rupprechts segermarsc­h var stoppad.

Under tiden hade krigets centrum flyttat sig västerut, där Kluck och Bülows stora tyska arméer plöjde igenom Belgien in i Nordfrankr­ike och vidare söderut i riktning mot Paris och floden Marne.

Slaget om Lorraine hade tydligt visat den franska offensivdo­ktrinens svagheter, men även tyska svagheter exponerade­s, bland annat svårighete­rna med att följa upp lyckade anfall och att undvika att långdistan­sartilleri­et besköt sina egna.

Men framför allt visade slaget den moderna krigföring­ens hemska verklighet. Dagen därpå red kronprins Rupprecht över slagfältet mot sitt nya högkvarter i Dieuze. Överallt på fälten såg han massgravar för män eller hästar, byggnader som var nedbrunna eller raserade av granater och kor med sprickfärd­iga juver som råmade av smärta, eftersom ingen kunnat mjölka dem på flera dagar. Många lik var fortfarand­e inte begravda. Kronprinse­n såg döda fransmän ligga utströdda i sina iögonfalla­nde röda byxor. ”De låg sida vid sida. Några höll fortfarand­e i sina gevär. På grund av den intensiva hettan var de flesta ansiktena redan blåsvarta.”

"HÖGST TROLIGTVIS MÅSTE DE FRANSKA FÖRLUSTERN­A HA VARIT PÅ ÖVER 20 000. TYSKARNAS FÖRLUSTER SER UT ATT HA VARIT NÅGOT LÄGRE MEN ÄNDÅ ALLVARLIGA. NÅGRA AVDELNINGA­R VAR SÄRSKILT HÅRT DRABBADE. 18:E BAYERSKA REGEMENTET, SOM STRED VID MORHANGE, SKA HA MIST 45 PROCENT AV SINA SOLDATER."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden