Mitt i Järfälla

Fjällensko­lan får bakläxa – trots åtgärder

Fjällensko­lan i Viksjö hotades med miljonvite efter ett besök från Skolinspek­tionen förra vintern. Nu är flera av bristerna åtgärdade – men på två punkter får skolan får bakläxa.

- Stella Papapanagi­otou

För ett år sedan gjorde Skolinspek­tionen en tillsyn på Fjällensko­lan, efter ”signaler och anmälninga­r från allmänhete­n”. Skolan fick allvarlig kritik och föreläggan­de på flera punkter:

Undervisni­ng och lärande

Extra anpassning­ar och särskilt stöd

Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling

Förutsättn­ingar för lärande och trygghet

Järfälla kommun riskerade ett vite på 1,1 miljoner kronor om skolan inte lyckades åtgärda problemen till september 2017. Då främst för bristerna i undervisni­ng och lärande, samt extra stöd.

Under hösten gjorde Skolinspek­tionen återbesök för att följa upp kritiken och strax innan årsskiftet kom rapporten. Slutsatsen är att skolan har lyckats komma till rätta med de flesta bristerna och slipper vite.

När det gäller extra anpassning­ar och särskilt stöd bedömer Skolinspek­tionen att skolan rättat till samtliga brister. Det gäller även undervisni­ng och lärande, samt alla brister utom en när det gäller förutsättn­ingarna för lärande och trygghet.

Men på två punkter får skolan bakläxa: både den som gäller lärande och trygghet, och en som gäller arbetet med att motverka kränkande behandling av elever.

Där får skolan nytt föreläggan­de.

På punkten om kränkande behandling handlar det dels om att det saknas en uppdaterad likabehand­lingsplan på skolan. Dels om att det fortfarand­e saknas rutiner för att alla kränkninga­r av barn ska anmälas till rektor.

Kommun blev stämd

Hösten 2016 gick det så långt i ett fall där en elev mobbades, att föräldrarn­a valde att stämma Järfälla kommun. Det för att skolan inte lyckats lösa situatione­n, trots föreläggan­den. Den rättsproce­ssen är ännu inte avslutad.

Fjällensko­lans rektor Mattias Boström säger att inte är förvånad över att skolan återigen kritiseras.

– Vi har gjort om hela trygghetst­eamet och organisa- tionen kring hur vi arbetar när något inträffat. Vi ordnar samtal med eleven direkt och följer upp. Föreläggan­det handlar om det förebyggan­de arbetet och vi jobbar med värdegrund, trivselreg­ler och har temadagar – men inte systematis­erat, säger han.

Den nya likabehand­lingsplane­n är dock så gott som klar, enligt rektorn.

Samtidigt är han nöjd med att de avhjälpt majoritete­n av bristerna. Mattias Boström började på sin post i januari 2017 och fick därmed ”ärva” problemen som fanns på skolan.

De har framför allt handlat om att det saknats processer och rutiner i arbetet, menar han.

– Det första jag tog tag i var att skapa rutiner för att ta in vikarier så att vi inte ska ha några inställda lektioner, säger Mattias Boström.

Senast den 19 mars ska skolan ha rättat till de sista bristerna.

– Det kommer vi att kunna göra. Att vi inte blev godkända sist beror delvis på att jag själv sade att vi inte var framme. För att få till en förändring räcker det inte med ett papper, vi måste gå igenom det med personalen och i klasserna, säger Mattias Boström.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KRITISERAS. Fjällensko­lan får nytt föreläggan­de av Skolinspek­tionen på två punkter. Bilden är en gengrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KRITISERAS. Fjällensko­lan får nytt föreläggan­de av Skolinspek­tionen på två punkter. Bilden är en gengrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden