Mitt i Järfälla

Vård av nyförlösta ska bättras

För två veckor sedan skrev vi om bristen på eftervård för nyförlösta mammor. Enligt Catharina Zätterströ­m, samordnare för mödravårde­n i Stockholms län, pågår ett projekt för att det ska bli bättre.

- Evelina Hertz

Brist på uppföljnin­g, svårt att veta vad som är normalt eller inte och förvirring kring var man ska vända sig för råd eller hjälp. Så lät kritiken från nyblivna mammor i vår artikel för två veckor sedan. De vill se en instans som tydligt har hand om eftervårde­n av nyförlösta mammor.

Enligt Catharina Z ätterström, samordning­sbarnmorsk­a på mödravårds­enheten inom SLL, pågår just nu ett projekt i Stockholms län för att säkerställ­a detta på samtliga barnmorske mottagning­ar.

Utbildar i bristninga­r

Hon är projektled­are för projektet som påbörjades i augusti 2017 och bland annat utser barnmorske mottagning­arna en” eftervårds am- bassadör” som fårutbildn­ing för det.

Barnmorske mottagning­arna erbjuds också utbildning­ar i hur man bedömer bristninga­r och bäcken bottenmusk­ulaturen. En annan del är att få utbildning i hur man håller eftervårds­besök i grupp.

– När vi startade projektet var problemet att när eftervårde­n togs bort från sjukhusen ersattes det inte med något annat. Målet är att få fler kvinnor att komma på eftervårds­besök och förbättra innehållet i dem, säger Catharina Zätterströ­m.

Alla nyförlösta kvinnor ska bli uppringda av samma barnmorska som man hade under graviditet­en inom två veckor efter förlossnin­gen. Alla ska också erbjudas minst två efterkontr­oller där man både tittar på läkning av underliv eller operations­ärr samt går igenom bäckenbott­en. Återbesöke­n ska ske inom 16 veckor efter förlossnin­gen.

– Om kvinnan vill ha fler återbesök ska hon kunna få det. Vi har tagit fram en checklista så att barnmorska­n vet vart kvinnan ska hänvisas vidare vid behov, säger Catharina Zätterströ­m.

Stort intresse

Det är inte obligatori­skt för barnmorske mottagning­arna att delta i projektet, men enligt Catharina Zätterströ­m har intresset varit stort.

Har ni kommunicer­at ut detta till blivande mammor?

– Nej det kan jag inte säga att vi har gjort. Vi har tagit fram en mall med patientinf­ormation men det är många som tycker att vi inte ska dela ut lappar. Däremot har vi lyft till barnmorsko­rna att de måste marknadsfö­ra eftervårds­besöken tydligare.

Enligt Catharina Zätterströ­m kan de redan nu se att fler kvinnor väljer att komma på återbesöke­n. Men i övrigt är det för tidigt att säga vad projektet har haft för effekt.

– Jag kommer att skicka ut en enkät till samtliga barnmorsko­r vid projektets slut för att exempelvis se hur många som ringer upp kvinnorna och erbjuder eftervårds­besök i grupp.

Målet är att få fler kvinnor att komma på eftervårds­besök.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? Publicerad 10 oktober. UTBILDAR. Projekt ska ge nyförlösta mammor en bättre eftervård.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA Publicerad 10 oktober. UTBILDAR. Projekt ska ge nyförlösta mammor en bättre eftervård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden