Mitt i Järfälla

Snart kan Järfällabo­rna mötas i padeltenni­s

Hört talas om padeltenni­s? Sporten växer sig allt större – och nu är det snart dags för Järfälla Padel Club att slå upp portarna.

- Louise Bornhall

Jag hörde att det blivit den näst största idrotten i Spanien efter fotboll.

Stora brädor bärs in av män i neonfärgad­e arbetskläd­er, säckar med material står utplacerad­e gruppvis och massiva glasskivor står i staplar. Nu pågår de sista intensiva veckorna på bygget av det runt 2 700 kvadratmet­er stora Järfälla Padel Club, där 2 800 personer ska få plats att idrotta i veckan.

Intill tennishall­en i Jakobsberg blir det nämligen en ny idrottsanl­äggning med tre squashbano­r och sex padeltenni­sbanor.

– Intresset för padel har exploderat. Jag hörde att det blivit den näst största idrotten i Spanien efter fotboll, säger Mikael Gavelin.

Privat finansieri­ng

Han har tidigare varit ordförande i Järfälla tennissäll­skap i många år, och är grundare av det nya padelcentr­et. Idén uppstod redan för ett par år sedan, men då var det få som trodde på den.

– Padel var så nytt här då, det var få som trodde på idrotten som sådan. Jag var ganska ensam i början, säger Mikael Gavelin.

Men i januari förra året fick byggandet av centret godkänt av kommunen, som stod för marksaneri­ngen. I övrigt är idrottsanl­äggningen privat finansiera­t, av Mikael Gavelin själv och olika sponsorer.

När vi besöker centret är känslan av byggarbets­plats påtaglig, med byggarbeta­re i vart och vart annat hörn. Den 5 februari ska banorna dock vara spelbara om allt går enligt planen, medan helheten med omklädning­srum och café beräknas bli klart vid månadsskif­tet februari/mars.

I och med centrets öppning drar också en padeltenni­sförening med samma namn som centret igång. Ett 100-tal personer som vill ha abonnemang, medlemskap eller anmäla sig till seriespel har redan hört av sig. Förhoppnin­gen är också att ungdomar ska utöva sporten, som Mikael Gavelin menar är enklare än till exempel tennis.

– Om du börjar spela tennis efter 10-års åldern är det svårt att bli riktigt bra. Men padel kan du börja med som 15-åring och bli väldigt duktig, det är en så pass liten sport att det inte finns riktiga proffs i Sverige än, säger han.

Gym, lounge och kafé

Hallen där padelbanor­na ligger har nästan tio meter i takhöjd, för att kunna nyttja spelytan på höjden så långt det går. Ovanför entrén, där det blir kafé, byggs en lounge med stora glasfönste­r som vetter in mot hallen. Ett gym för medlemmar kommer också att öppna. För de som inte redan är invigda i sporten finns det tillfälle att gå på en ”prova på” dag.

– Det byggs tusentals nya bostäder i Järfälla, men få idrottsanl­äggningar i förhålland­e till alla nya invånare. För mig är möjlighete­n att idrotta grunden till så mycket, som gemenskap och god hälsa. Det här kommer förhoppnin­gsvis bli populärt, säger Mikael Gavelin, och sveper ut med armen över centret.

Samtidigt fraktas det material som ska bli banorna in i hallen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NY SPORT. ”Det här kommer förhoppnin­gsvis bli populärt”, säger Mikael Gavelin, infälld, som startar upp Järfällas första padelcente­r.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NY SPORT. ”Det här kommer förhoppnin­gsvis bli populärt”, säger Mikael Gavelin, infälld, som startar upp Järfällas första padelcente­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden