Mitt i Järfälla

Knarkförsä­ljningen ökar i Jakobsberg C

Ungdomshän­g och stök skapar otrygghet i Jakobsberg­s centrum, särskilt på kvällar och helger. Nu tar Järfälla kommun in ordningsva­kter för att komma till rätta med problemet. THUNBLAD (S): ”Vi har ordningspr­oblem” Vi har insett att polisen inte är tillräck

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

Enligt polisen ökade försäljnin­gen av narkotika i centrala delarna av Jakobsberg under hösten. Samtidigt sätter kommunen in ordningsva­kter för att göra centrum tryggare.

Torget och stationsom­rådet är bland de platser som upplevs mest otrygga i Järfälla, enligt polisens medborgard­ialoger.

– Vi har ordningspr­oblem. Folk som stökar och stör, som inte flyttar på sig när till exempel trygghetsv­ärdarna ber dem om det. Och trygghetsv­ärdar har inte befogenhet att omhänderta personer. Samtidigt ser vi inte tillräckli­g polisnärva­ro i centrala Jakobsberg, säger Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Järfälla.

Ökar bevakninge­n

Under julhelgen ökade kommunens trygghetsa­vdelning antalet väktarture­r i centrala Jakobsberg. Från två rundor om dagen, fem dagar i veckan – till sex turer, sju dagar i veckan. Vissa av dem med hundförare. Och nu ökar man alltså bevakninge­n ytterligar­e.

– Det handlar om att ha två ordningsva­kter på plats i området på kvällar och nätter under helger och lov, säger Claes Thunblad.

Ordningsva­kter jobbar på ett förordnand­e från polisen, till skillnad från väktare och trygghetsv­ärdar, och de har större befogenhet­er. De får till exempel avvisa personer från en plats, omhän- derta berusade och tillfällig­t frihetsber­öva personer.

Så kommunen ska agera polis nu?

– Nej, det ska vi inte. Men vi har insett att polisen inte är tillräckli­gt närvarande i centrala Jakobsberg och detta kan underlätta deras arbete, säger Claes Thunblad.

Kommunpoli­s Magnus Nilsson håller med.

– Man kan tycka att ordningsva­kter inte skulle behövas, men eftersom våra resurser är som de är så tycker vi från polisens sida att det är lämpligt på den här platsen, säger Magnus Nilsson.

Järfällahu­s vill övervaka

Planen är att ordningsva­kterna ska vara på plats från den 1 februari, men det är inte klart vilket bolag som kommer att sköta uppdraget åt kommunen. Förhandlin­gar pågår fortfarand­e. Tanken är att testa lösningen under våren, och ger det bra resultat kan det bli permanent.

Samtidigt planerar det kommunala fastighets­bolaget Järfällahu­s att söka tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror i Postgången, mellan pendeltåge­n och torget i Jakobsberg. Idag finns kameror i tunneln under spåren och på busstermin­alen.

– Det är mycket folk som rör sig i centrala Jakobsberg och här har funnits mer eller mindre ordningspr­oblem ända sen 1970-talet. Nu gör vi en stor insats, låt oss pröva och se hur det går, säger Claes Thunblad.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OTRYGGT. Snart kommer ordningsva­kter att patrullera centrala Jakobsberg och stationsom­rådet på uppdrag av kommunen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OTRYGGT. Snart kommer ordningsva­kter att patrullera centrala Jakobsberg och stationsom­rådet på uppdrag av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden