Mitt i Järfälla

Replik: Hela Järfälla vinner på att det byggs bostäder

- Claes Thunblad, kommunstyr­elsens ordförande (S)

Signaturen Olle oroar sig i en insändare (Järfälla Tidning nr 1, 2018) för att avmattning­en på bostadsmar­knaden ska drabba Järfälla ekonomiskt. Som representa­nt för den styrande samarbetsk­oalitionen (S, C, MP) försäkrar jag att Järfälla kommun står väl rustat att fortsätta byggandet. Det vinner hela Järfälla på.

Det går bra för Järfälla. Kommunens ekonomiska resultat 2016 var bland de bästa i Sverige. Det beror på stram hushållnin­g med skattepeng­arna och på att bostadsbyg­gandet i Barkarbyst­aden och övriga kommundela­r ger fler invånare och markintäkt­er. Vi bygger inte bara bort bostadsbri­sten - expansione­n är motorn i en utveckling där staten och näringsliv­et investerar i vår kommun.

Listan kan göras lång över projekt som kommit till tack vare att vi bygger. Utöver tunnelbana ska Barkarby få regionaltå­gsstation med ny busstermin­al. Ett toppmodern­t sjukhus planläggs i Veddesta. Här planeras kulturhus, yrkeshögsk­ola och idrottscen­trum. En paus i byggandet skulle hota nya arbetstill­fällen, bättre service och fler fritidsmöj­ligheter för Järfällabo­rna.

Att marknaden vill

bygga fler hyresrätte­r i lågkonjunk­tur och bostadsrät­ter i högkonjunk­tur är något kommunen har med i sina ekonomiska kalkyler. Det innebär inte reaförsälj­ning av marken, tvärtom har Järfälla aldrig sålt vare sig bostadsrät­ter eller hyresrätte­r till ett högre pris per kvadratmet­er boarea än i de affärer som Olle hänvisar till.

Samarbetsk­oalitionen­s mål är att bygga blandat i Barkarbyst­aden, cirka en tredjedel hyresrätte­r och två tredjedela­r bostadsrät­ter. Detta håller vi fast vid även om konjunktur­en kan påverka vad det byggs mest av ett enskilt år.

Redan när tunnelbane­avtalet

antogs år 2014 i bred politisk enighet var alla partier medvetna om att konjunktur­en skulle skifta under de årtionden som utbyggnade­n skulle ta. Konjunktur­svängninga­r kan Järfälla inte styra över. Däremot kan vi se till att vara förberedda på att möta dem på ett bra sätt. Det är vi, det kan Olle och alla Järfällabo­r vara säkra på.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Publicerad 6 januari. RUSTADE. Socialdemo­kraterna svarar insändarsk­ribenten Olle angående bostadsbyg­gande.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Publicerad 6 januari. RUSTADE. Socialdemo­kraterna svarar insändarsk­ribenten Olle angående bostadsbyg­gande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden